Η γυμναστική είναι σημαντική για το σώμα και το μυαλό. Οι περισσότεροι τη συνδέουμε με το γυμναστήριο, το οποίο μας μεταφέρει στο κόστος και την κούραση. Δεν χρειάζεται όμως να είναι έτσι, καθώς υπάρχουν πολλαπλές εφαρμογές άσκησης για το κινητό μας, που μπορούν να κάνουν τη σωματική δραστηριότητα εύκολη και ευχάριστη.

Επειδή η άσκηση πάει πακέτο με τη σωστή διατροφή, αν θέλουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, δείτε επίσης τον οδηγό μας:

Συμβουλευτείτε πρώτα ένα γιατρό

Ενώ η σωματική άσκηση είναι γενικά ωφέλιμη, ορισμένοι από εμάς πιθανώς να έχουμε προβλήματα υγείας που να μας περιορίζουν. Κάποιοι, μάλιστα, μπορεί να αγνοούμε κάποιο θέμα υγείας, που όμως με την άσκηση μπορεί να επιβαρυνθεί.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ειδικά με εφαρμογές άσκησης στο κινητό, καλό είναι να συμβουλευτούμε τον προσωπικό μας ιατρό ή κάποιον ειδικό.

Το PCsteps και οι συντελεστές του δε φέρουν καμία ευθύνη για τη χρήση των εφαρμογών, καθώς και για οποιαδήποτε αποτελέσματα μέσω της χρήσης τους.

Τι προσφέρουν οι εφαρμογές άσκησης στο κινητό

Η γυμναστική δεν θα έπρεπε να ισούται με σπατάλη χρημάτων, κούραση, και βαρετή αγγαρεία. Αντιθέτως μπορεί να είναι εύκολη, διασκεδαστική, και κυρίως να κοστίζει λίγο ή καθόλου.

Οι εφαρμογές άσκησης στο κινητό είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται διαρκώς. Δεν αυξάνεται μόνο το πλήθος τους, αλλά και η έκταση των τομέων με τους οποίους ασχολούνται.

Κάποτε υπήρχαν απλά εφαρμογές που σε βοηθούσαν να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Πλέον οι εφαρμογές αυτές έχουν εξελιχθεί και οι δυνατότητές τους είναι πολλές.

Παρακάτω θα δούμε μαζί τις καλύτερες εφαρμογές άσκησης για κινητό Android και τι μπορούν να μας προσφέρει η καθεμία ξεχωριστά.

Παρακολούθηση Δραστηριότητας

Η πρώτη κατηγορία που θα δούμε αφορά τις εφαρμογές άσκησης και παρακολούθησης δραστηριότητας. Αυτές οι εφαρμογές μας βοηθούν να οργανώσουμε τον χρόνο άθλησης και να παρακολουθούμε τη δραστηριότητά μας κατά τη διάρκεια.

Οι περισσότερες εφαρμογές ασχολούνται με το περπάτημα, το τρέξιμο, και την ποδηλασία. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι και τι μπορούν να μας προσφέρουν.

Charity Miles Walk&Run Tracker

Βαθμολογία Play Store: 4.2★

Επιλέξαμε να αρχίσουμε με το Charity Miles Walk&Run Tracker, καθώς είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει την άσκηση σε φιλανθρωπία.

Το Charity Miles από τη μία καταγράφει την απόσταση και τον χρόνο που αφιερώνουμε στο περπάτημα και το τρέξιμο. Επιπλέον όμως, κάθε βήμα που κάνουμε ισούται με κάποιο ποσό.

Οι Καλύτερες Εφαρμογές Άσκησης για Κινητό Android

Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να επιλέξουμε τον φιλανθρωπικό σκοπό στον οποίο θέλουμε να συμμετέχουμε. Αυτή τη στιγμή 40 και πλέον φιλανθρωπικές οργανώσεις ανά τον κόσμο συνεργάζονται με το Charity Miles.

Έπειτα ενεργοποιούμε την καταγραφή της άσκησής μας πριν αρχίσουμε να καλύπτουμε την απόσταση που επιθυμούμε.

Μόλις τελειώσουμε την άσκηση, απλώς σταματάμε το χρονόμετρο. Με το πέρας της άσκησης, η απόσταση που έχουμε διανύσει μετατρέπεται σε χρήματα.

Να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή ισότητα μεταξύ απόστασης και χρημάτων. Εμείς επιλέγουμε τον σκοπό, και το Charity Miles φροντίζει να δωρήσει το αντίστοιχο ποσό στην οργάνωση που επιλέξαμε.

Τα χρήματα που το Charity Miles προσφέρει στους συνεργάτες του προέρχονται όλα από τους χορηγούς του. Οι χορηγοί του είναι εταιρείες από όλον τον κόσμο, όπως η Humana, Johnson & Johnson, και Chobani.

Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι το πρόγραμμα μπορεί να τρέχει στο παρασκήνιο, ενώ χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Παράλληλα διαθέτει και καταγραφή ιστορικού της δραστηριότητάς μας.

Είναι αυτονόητο πως το Charity Miles Walk&Run Tracker δεν ανήκει απλά στις εφαρμογές άσκησης, αλλά μας δίνει κίνητρο να τρέξουμε για καλό σκοπό.

Αν σας ενδιαφέρει γενικότερα το θέμα της φιλανθρωπίας, δείτε τον οδηγό μας:

Google Fit

Βαθμολογία Play Store: 3.9★

Το Google Fit, ως παιδί της Google είναι μια αξιόπιστη εφαρμογή η οποία έχει αποσπάσει πολλές λήψεις. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη βαθμολογία της, η οποία έχει τα πάνω και τα κάτω της.

Ασχέτως με τη βαθμολογία των χρηστών, η οποία αλλάζει συνεχώς, το Google Fit αποτελεί μία από τις καλύτερες εφαρμογές άσκησης στο κινητό.

Μπορούμε με τη βοήθεια του Google Fit να παρακολουθούμε το περπάτημα, το τρέξιμο, και την άσκησή μας με ποδήλατο.

Η εφαρμογή διατηρεί ιστορικό, προσφέρει αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, ενώ μας βοηθά να βλέπουμε την πορεία που ακολουθήσαμε μέσω του χάρτη.

Με το Google Fit μπορούμε να ορίσουμε στόχους τους οποίους θέλουμε να επιτύχουμε. Όλα τα δεδομένα του Google Fit μπορούν να συγχρονιστούν με οποιοδήποτε Android Wear.

Τέλος, είναι δυνατός ο συγχρονισμός των δεδομένων άλλων εφαρμογών άσκησης που μας βοηθούν να παρακολουθούμε τη φυσική μας κατάσταση.

Run with Map My Run

Βαθμολογία Play Store: 4.5★

Το Run with Map My Run είναι μία από τις καλύτερες εφαρμογές άσκησης στο κινητό. Προσφέρεται δωρεάν, ενώ διαθέτει και υπηρεσία συνδρομής η οποία παρέχει επιπλέον δυνατότητες.

Με το Run with Map My Run μπορούμε να καταγράφουμε τη δραστηριότητά μας για πάνω από 600 τύπους εκγύμνασης.

Δεν έχει σημασία αν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να προετοιμαστούμε για μαραθώνιο. Πραγματικά το Run with Map My Run μπορεί να μας βοηθήσει και στα δύο.

Μέσω του Run with Map My Run μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα άσκησης. Παρακολουθούμε την εξέλιξή μας με τη βοήθεια του λεπτομερούς ιστορικού και των στατιστικών που δημιουργεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε τους φίλους μας και τους άλλους χρήστες. Το Run with Map My Run επιτρέπει επικοινωνία των χρηστών, τόσο μέσω της εφαρμογής, όσο και μέσω κοινωνικών δικτύων.

Όλα τα δεδομένα μας μπορούν να συγχρονιστούν σχεδόν με όλες τις Android Wear συσκευές και με πάνω από 400 εφαρμογές άσκησης και διατροφής.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του Run with Map My Run είναι αυτό της δημιουργίας ή επιλογής τυχαίας πορείας.

Ουσιαστικά επιλέγουμε κάποια διαδρομή που έχει καταθέσει κάποιος άλλος χρήστης ή δημιουργούμε εμείς μία δική μας, διαλέγοντας την απόσταση που θέλουμε να διανύσουμε.

Έτσι δεν χρειάζεται κάθε φορά να κάνουμε την ίδια διαδρομή, αποφεύγοντας επιτυχώς τη βαρεμάρα της ρουτίνας.

Runtastic Running & Fitness

Βαθμολογία Play Store: 4.5★

Μιλώντας για εφαρμογές άσκησης στο κινητό, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε έναν από τους κολοσσούς της κατηγορίας, το Runtastic Running & Fitness.

Πρόκειται για μία εφαρμογή που κατέχει ρεκόρ λήψεων, ειδικά στην κατηγορία που εξετάζουμε στο παρόν άρθρο.

Το Runtastic Running & Fitness ασχολείται αποκλειστικά με το τρέξιμο, το περπάτημα, και την ποδηλασία. Παρ’ όλα αυτά, η Runtastic έχει αναπτύξει και προσφέρει στο κοινό πολλές εφαρμογές για κάθε τύπο άσκησης.

Με το Runtastic Running & Fitness παρακολουθούμε τη δραστηριότητά μας και δημιουργούμε πλάνα άσκησης ή βρίσκουμε έτοιμα. Επίσης, η ύπαρξη πινάκων κατάταξης μας προσφέρει ανταγωνισμό, και ο φωνητικός προπονητής ώθηση να συνεχίζουμε.

Δυστυχώς το Runtastic Running & Fitness συγχρονίζει με περιορισμένο αριθμό Android Wear συσκευών και μόνο με τις εφαρμογές Google Fit και MyFitnessPal.

Βέβαια δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απίστευτα λεπτομερή καταγραφή των δεδομένων που συλλέγει. Ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία που μας δίνει το Runtastic Running & Fitness, σημειώνει ακόμη και τις θερμίδες που κάψαμε.

Η δωρεάν έκδοση προσφέρει ήδη αρκετά, όμως οι δυνατότητες του Runtastic Running & Fitness επεκτείνονται κατά πολύ με την πληρωμή της PRO έκδοσης.

Runkeeper – GPS Track Run Walk

Βαθμολογία Play Store: 4.5★

Ανάμεσα σε όλες τις εφαρμογές άσκησης που δοκιμάσαμε στο κινητό, το Runkeeper ήταν η πιο απλή.

Τα χαρακτηριστικά του Runkeeper είναι συγκεκριμένα και αποδεικνύουν πως οι σχεδιαστές του πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Δημιούργησαν μία εφαρμογή αποκλειστικά για το τρέξιμο.

Το Runkeeper καταγράφει το τρέξιμο, το περπάτημα, και την άσκηση με ποδήλατο. Επίσης, σημειώνει την πρόοδό μας και τη διαδρομή που ακολουθούμε.

Αν πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε, τότε θέτουμε στόχους και ολοκληρώνουμε τις προκλήσεις που προσφέρει η εφαρμογή.

Ο συγχρονισμός με Android Wear συσκευές και ο φωνητικός γυμναστής είναι δύο ακόμη συν του Runkeeper.

Strava Running and Cycling GPS

Βαθμολογία Play Store: 4.6★

Μια ακόμη κορυφαία εφαρμογή είναι το Strava Running and Cycling GPS. Ανήκει στις εφαρμογές άσκησης που καταγράφουν το τρέξιμο και την ποδηλασία.

Χρησιμοποιώντας το Strava Running and Cycling GPS, μπορούμε να ολοκληρώνουμε προκλήσεις ή να ανταγωνιζόμαστε τους φίλους μας.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Strava είναι ο τρόπος καταχώρησης της κάθε άσκησης. Η εφαρμογή μας επιτρέπει να καταχωρούμε φωτογραφίες για την κάθε δραστηριότητα και να μοιραζόμαστε την καταχώρηση μέσω των κοινωνικών δικτύων με του φίλους μας.

Τέλος, συγχρονίζει με συσκευές Android Wear, ενώ δυστυχώς ο Προσωπικός Γυμναστής που προσφέρει η εφαρμογή είναι επί πληρωμή.