Ο οργανισμός των γυναικών έχει περισσότερες ανάγκες κι απαιτήσεις μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής!

Όσο σωστές κι αν είναι οι διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με τα πρότυπα που προτείνουν οι ειδικοί διατροφολόγοι, σε αρκετές περιόδους της ζωής μας είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός μας να παρουσιάσει έλλειψη κάποιου πολύτιμου θρεπτικού στοιχείου, που πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρωθεί. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, που αφορούν κυρίως στις γυναίκες, αλλά και για τις περιπτώσεις που, ανεξαρτήτως φύλου, δεν “προλαβαίνουμε” να τραφούμε σωστά, υπάρχουν τα συμπληρώματα διατροφής.

  1. Ασβέστιο
    Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για να έχουμε δυνατά κόκαλα και δόντια, αλλά και για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, ενώ είναι ο βασικότερος “πολέμιος” της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως το ασβέστιο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου, όπως είναι το πρήξιμο και οι πονοκέφαλοι. Συμπλήρωμα ασβεστίου χρειάζεται ο οργανισμός των χορτοφάγων, όσων κάνουν έντονη γυμναστική και όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Διαφορετικά, μπορείς να το πάρεις από φυσικές πηγές, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, το κίτρινο, σκληρό τυρί, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα λευκά φασόλια και το μπρόκολο.
  2. Βιταμίνη D
    Συμπλήρωμα βιταμίνης D χρειάζεται ο οργανισμός που περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας του εντός των τειχών και δεν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι ο βασικός υπεύθυνος για την παραγωγή της. Η βιταμίνη D δυναμώνει τα οστά, συμβάλλει στην καλή διάθεση του ατόμου, ενισχύει τη νευρομυική λειτουργία και το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Η ελάχιστη απαραίτητη ημερήσια ποσότητα εκτιμάται στα 600 IUs (η εν λόγω διεθνής μονάδα “μετρά” τη βιολογική δράση μιας ουσίας στο σώμα και, στην περίπτωση της βιταμίνης D, μία IU ισοδυναμεί με 0.025 μg) και, εκτός από τα σχετικά συμπληρώματα, προσλαμβάνεται από το σολομό, τα μανιτάρια πορτομπέλο, τον τόνο σε κονσέρβα, τους κρόκους των αυγών και το βοδινό συκώτι.
  3. Συνένζυμο Q10
    Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων (μία από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας), είναι αντιοξειδωτικό (οπότε προστατεύει τον οργανισμό από τις καρκινογόνες, ελεύθερες ρίζες), ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας με την οποία βρίσκεται “κρυμμένη” η ενέργεια στις τροφές. Συνεργάζεται ακόμα με τη βιταμίνη Ε, για λαμπερή επιδερμίδα, έξτρα διάθεση και λιγότερες ημικρανίες. Οι πλουσιότερες πηγές του είναι η σόγια, τα λιπαρά ψάρια, το μοσχάρι, τα πυτιρούχα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και το μπρόκολο, ενώ συμπλήρωμα του συνένζυμου Q10 χρειάζονται όσοι υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα, μολύνσεις, μειωμένη μυική αντοχή και χρόνια κόπωση. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι μας προφυλάσσει από την πρόωρη γήρανση (σωματική και εγκεφαλική) και το αυξημένο στρες!
  4. B βιταμίνες
    Συμπλήρωμα βιταμινών Β χρειάζονται όσοι αποφεύγουν το κρέας και τους υδατάνθρακες. Ενδείξεις ανεπάρκειας αποτελούν, επίσης, η απώλεια μαλλιών, το “μυρμήγκιασμα” στα χέρια, τα πόδια και αλλού, όπως και τυχόν “ρωγμές” στις γωνίες του στόματος, Στην ομάδα των Β βιταμινών ανήκει το φυλλικό οξύ, η Β6 και η Β12, η οποίες ενισχύουν την καλή διάθεση του ατόμου, προστατεύουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων και των αιμοσφαιρίων και εμποδίζουν την εμφάνιση αναιμίας •ιδιαίτερα δε κατά την εγκυμοσύνη. Οι καλύτερες φυσικές πηγές τους είναι το συκώτι, τα ζωικά προϊόντα, η φύτρα του σταριού, τα ψάρια και τα πράσινα λαχανικά, αλλά πιθανότατα να χρειάζεσαι extra δόση αν είσαι υπερβολικά δραστήρια ως άτομο, αντιμετωπίζεις καταστάσεις έντονου άγχους, πίνεις αρκετό αλκοόλ ή έχεις αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα.
  5. Σίδηρος
    Επιπλέον σίδηρο χρειάζονται οι χορτοφάγοι, οι γυναίκες τις ημέρες της εμμηνόρροιας και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσοι υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος που πιθανόν προκαλούν αιμορραγίες και όσοι νιώθουν έντονη κούραση χωρίς προφανή αίτια. Ο σίδηρος φροντίζει για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλη την έκταση του οργανισμού, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει τους πονοκεφάλους και λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, από τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα αποξηραμένα βότανα, τη σοκολάτα, το συκώτι, το σπανάκι, τις φακές και τα στρείδια. Δυστυχώς, η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένη, αν λάβουμε υπόψη τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 30% του πληθυσμού της γης πάσχει από αναιμία.
  6. Προβιοτικά
    Τα προβιοτικά είναι βακτήρια, φιλικά προς τον οργανισμό και δρουν υποστηρικτικά στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα. Βασικές φυσικές πηγές τους είναι το “ζωντανό” γιαούρτι και το κεφίρ, το ξινολάχανο, η μαύρη σοκολάτα, το ψωμί με προζύμι και το τουρσί, μπορεί, όμως, να χρειαστεί συμπληρώματα (με υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών, που απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο) αν ταλαιπωρείστε από μια “δύσκολη” ίωση, πρήξιμο της κοιλιάς ή άλλα πεπτικά προβλήματα (για παράδειγμα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκος στομάχου, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στη λακτόζη). Τα προβιοτικά θεωρείται, ακόμα, ότι προλαμβάνουν αλλά και θεραπεύουν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα (μυκητιάσεις, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδα).
  7. Ω-3 λιπαρά οξέα
    Η εναλλακτική του συμπληρώματος των Ω-3 αναφέρεται σε όσους αποφεύγουν τα ψάρια και δη τα λιπαρά! Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που λαμβάνουμε από το σολομό, το σκουμπρί, τη σαρδέλα, τον ξιφία, τον τόνο, το λιναρόσπορο, τα καρύδια, το ταχίνι, τις μπανάνες, το καστανό ρύζι κ.ά., έχουν αντικαρκινική δράση, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ρυθμίζουν την πίεση, “φτιάχνουν” τη διάθεση, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως, η συμπληρωματική χορήγηση φαρμακευτικών δόσεων Ω3, μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με διεγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια, να ανακουφίσει δραστικά από τις επιπτώσεις της δυσμηνόρροιας, να προλάβει πιθανή κατάθλιψη και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση σε γυναίκες 40-59 ετών.
  8. Μαγνήσιο
    Σε φυσιολογικές συνθήκες, το απαραίτητο μαγνήσιο για τον οργανισμό μας το λαμβάνουμε από τις τροφές. Τα σκούρα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το καστανό ρύζι, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, η μαύρη σοκολάτα, το γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και η μπανάνα, συμμετέχουν ενεργά σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ενισχύουν την υγεία των οστών, βοηθάνε στην καλή ποιότητα ύπνου και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και ανακουφίζουν από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που, μεταξύ άλλων, προκαλεί πρήξιμο και αδιαθεσία. Συμπληρώματα πιθανόν χρειάζονται όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και υπέρταση, όσοι λαμβάνουν συχνά αντιβιοτικά όπως οι τετρακυκλίνες, όσοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύ άγχος και δεν κοιμούνται καλά, όσοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες ή αθλούνται υπερβολικά και η πλειοψηφία των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.

Πηγή: morethanawoman.gr