Μπορεί να κάνεις την τέλεια προπόνηση, αλλά αν μένεις από δυνάμεις την ποιο κρίσιμη στιγμή, με το κατάλληλο αθλητικό ρόφημα μπορείς να κάνεις την υπέρβαση.

Το αθλητικό ποτό δεν αποτελεί μόνο το μυστικό των πρωταθλητών αλλά και των ορθά γυμνασμένων ερασιτεχνών αθλητών.

Η προπόνηση χωρίς τη κατανάλωση ενεργειακών ποτών αποτελεί τους βασικότερους λόγους της σταδιακής εξάντλησης του σώματος και μια από τις βασικότερες αιτίες μυϊκών τραυματισμών. Ιδιαίτερα σε αγωνίσματα αντοχής ή σε συνθήκες παρατεταμένης προπόνησης, κατά την υπερπροσπάθεια εξαντλούνται τα φυσικά ενεργειακά αποθέματα γλυκογόνου των μυών με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ισχυρή αφυδάτωση, με βασικά συμπτώματα τις μυϊκές κράμπες και την αδυναμία παραγωγής επιπλέον μυϊκού έργου.

Παράλληλα, η σταδιακή εξάντληση της γλυκόζης του αίματος αποφέρει πτώση των εγκεφαλικών λειτουργιών, αδυναμία συγκέντρωσης και λανθασμένες αντιδράσεις του  αθλητή, οι οποίες εντείνονται όσο περισσότερο διαρκεί η αθλητική δραστηριότητα.

Η κατανάλωση σκέτου νερού, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, καθότι η αποβολή σημαντικών ηλεκτρολυτών μέσω της εφίδρωσης, αδυνατεί την συγκράτηση του νερού στο σώμα,  εντείνει  περαιτέρω την αφυδάτωση και μπορεί να προκαλέσει στομαχικούς σπασμούς και έντονη δυσφορία.

Η εξάντληση των φυσικών ηλεκτρολυτών του σώματος και η πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε παρατεταμένες αθλητικές δραστηριότητες, αποτελούν τη βασική αιτία αποτυχίας πολλών ταλαντούχων αθλητών έναντι υποδεέστερων, που όμως, γνωρίζουν σωστά τις τεχνικές της σταδιακής ενεργειακής αποκατάστασης.

Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν κορυφαίες εταιρείες αθλητικών συμπληρωμάτων διατροφής που παρέχουν έτοιμα μίγματα ηλεκτρολυτών σε συνδυασμό με κατάλληλα σύμπλοκα υδατανθρακων.  Οι υδατάνθρακες σε μορφή πολυσακχαριτών μακράς και μέσης αλύσου, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και αποτρέπουν την εξάντληση των  επιπέδων του μυϊκού γλυκογόνου, τα οποία μειώνονται κατά την διάρκεια της εκγύμνασης. Οι ηλεκτρολύτες που περιέχουν ανόργανα άλατα όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, φώσφορο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στην αναπλήρωση των ιχνοστοιχείων που χάνονται λόγω της εφίδρωσης. Τα προϊόντα αυτά είναι γνωστά με την εμπορική ονομασία ως ENERGY DRINKS.

Ακόμα κι αν γυμνάζεσαι μόνο μια ώρα, από τη στιγμή που υπάρχει εφίδρωση και μυϊκή καταπόνηση, επιβάλλεται η κατανάλωση αθλητικού ποτού.

Σε ήπιας έντασης αθλητική δραστηριότητα είτε θα το παρασκευάσεις υπολογίζοντας περίπου τη μισή δοσολογία από αυτή που αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος των ENERGY DRINKSείτε θα χρησιμοποιήσεις τα ήδη υπάρχοντα στην αγορά ενεργειακά ποτά αλλά αραιώνοντάς με ίση ποσότητα φυσικού μεταλλικού νερού. Κι αυτό διότι τα έτοιμα ενεργειακά ποτά είναι παρασκευασμένα έτσι ώστε να λειτουργούν στη ρυθμιστική αποκατάσταση αθλητών που αγωνίζονται σε συνθήκες μέγιστης έντασης και σε θερμοκρασίες 45οκελσίου υπό σκιά, έστω κι αν αυτοί παίζουν ντάλα στον ήλιο πχ αθλητές ποδοσφαίρου, τένις, beach volley κτλ.

Το αθλητικό ποτό που σε θρέφει κατά τη διάρκεια της άσκησης

Σε αντίθετη περίπτωση  μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα αθλητικό ποτό με ελληνικά βότανα, μέλι, γύρη, ιπποφαές και άλλα φυσικά εργογόνα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να πιάσει «τόπο» η προπόνησή σου, βοηθώντας σε να κάψεις σωστά περισσότερες θερμίδες, να φτιάξεις μια ωραία μυϊκή γράμμωση και κυρίως να σε αποτρέψει από πιθανές υπογλυκαιμίες λίγο μετά την προπόνηση, που αναπόφευκτα σχεδόν, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα υπερφαγηκό επεισόδιο. Εδώ λοιπόν αντί να πεις «Τι το θέλω και γυμνάζομαι αφού μετά μου ανοίγει η όρεξη» δώσε βάση στην ακόλουθη ενεργειακή συνταγή, ώστε να μην χρειαστεί να το ξαναπείς.

Παρασκευή αθλητικού ποτού με βότανα

Βράζεις μια μεγάλη ποσότητα νερού από τρία έως πέντε λίτρα νερό για δύο με τρία λεπτά προσθέτοντας δέκα  μεγάλα κλωναράκια με τσάι βουνού.

Αν  θέλεις το αφέψημά σου  να αποκτήσει ιδιαίτερες “αντιφλεγμονώδης ιδιότητες” ώστε να βοηθήσεις στη γρηγορότερη μυϊκή αποκατάσταση, τότε μπορείς να προσθέσεις και άλλα βότανα όπως:

 • δυο τρία κλαδάκιατίλιο ή φασκόμηλο για περισσότερα αντιοξειδωτικά,
 • λίγα φυλλαράκιατσουκνίδα που βοηθά στην αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων,
 • δυο κουταλιές της σούπας τριμμένολιναρόσπορο για να προσθέσεις περισσότερες αντιφλεγμονώδης ιδιότητες,
 • μια κουταλιά σούπαςσπόρους ιπποφαές για περισσότερα φυσικά ιχνοστοιχεία και μέταλλα ,
 • μια κουταλιά σούπαςτσάι από ιβίσκο με φυσική διουρητική δράση ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλήματα όπου επιβάλλεται ένα σταθερό και συγκεκριμένο βάρος,
 • ένα ξυλάκικανέλα Κεϋλάνης για τη βελτίωση της διαχείρισης της γλυκόζης του αίματος,
 • ένα κουταλάκι κοφτό τριμμένοτζίντζερ,  για την προστασία από στομαχικές διαταραχές,
 • ένα κουταλάκι τριμμένοκουρκουμά, ώστε να δώσεις και άλλες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • ένα κουταλάκιγλυκόρυζα τριμμένη, για τη προστασία των λειτουργιών στομάχου και εντέρου
 • 3-4 κλωστέςκρόκο Κοζάνης για ακόμα περισσότερες αντιφλεγμονώδης ιδιότητες

Αφού πάρει μια βράση, σβήνεις το μάτι για να αποφύγεις την υπερχείλιση από την κατσαρόλα και το αφήνεις με σκεπασμένο καπάκι τουλάχιστον για άλλες δυο ώρες μέχρι να κρυώσει καλά. Όταν θα έχει κρυώσει αρκετά, πρόσθεσε ένα λεμόνι στυμμένο και στη συνέχεια σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι μεταφέροντάς το σε μια άλλη κατσαρόλα.

Το υπόλειμμα που θα μείνει στο σουρωτήρι το πετάς. Το αφέψημα που έχεις στην κατσαρόλα σου το μεταφέρεις χρησιμοποιώντας ένα χωνί σε γυάλινα μπουκάλια που θα φυλάξεις στο ψυγείο. Εκεί μπορείς να το διατηρήσεις τουλάχιστον για 15 με 20 μέρες.

Αν θέλεις να κάνεις το αφέψημά σου πραγματικό ενεργειακό δυναμίτη, για κάθε

500lm αφέψημα που θα πάρεις μαζί σου στο δοχείο ή το μπουκαλάκι, προσθέτεις:

 • δυο κουταλάκιαμέλι ή μελάσα ή χαρουπόμελο ή δυο κουταλιές σούπας συμπυκνωμένο χυμό ιπποφαές  ώστε να παρέχεις τα απαραίτητα ζάχαρα που θα χρειαστεί το μυϊκό σου σύστημα ώστε να αποδώσει σωστά μέχρι το τελευταίο λεπτό,
 • 50ml πόσιμη αλόη, ώστε να δώσεις ισχυρές αντιφλεγμονώδης ιδιότητες στο αθλητικό ποτό σου,
 • όσο μια φακήφυσικό θαλασσινό αλάτι από βράχια, για να καλύψεις ένα σημαντικό μέρος από τα φυσικά ανόργανα άλατα που χάνονται με τον ιδρώτα κατά την άσκηση,
 • ένα κουταλάκιL-glutamine σε σκόνη, που αποτελεί το πιο βασικό φυσικό αμυνοξύ που συμμετέχει στην μυϊκή αποκατάσταση έπειτα από έντονη κόπωση,
 • ένα κουταλάκιφρέσκια γύρη μελισσών για να συμπληρώσει με περισσότερα αμινοξέα και φυσικά σάκχαρα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα  που θα σε στηρίξουν περισσότερο στην προσπάθειά σου και τέλος
 • φαρμακευτική πόσιμη σόδασε δοσολογία όσο στη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού που βοηθάει στην γρήγορη απογαλάκτωση των μυών έπειτα από έντονη μυϊκή προσπάθεια.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πράγματι μια χρονοβόρα διεργασία που κάθε αθλητής οφείλει να την παρασκευάζει σε συχνότητα περίπου μια φορά τη βδομάδα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό διότι το συγκεκριμένο αποτελεί ένα αθλητικό ρόφημα αποκατάστασης που πραγματικά δεν λειτουργεί μόνο στο να σε ενυδατώνει αλλά ταυτόχρονα και να σε  θρέφει κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οδηγίες ορθής κατανάλωσης

Για κάθε 1 ώρα προπόνηση απαιτείται περίπου 500ml από το συγκεκριμένο αθλητικό ποτό. Είναι επίσης σημαντικό  να θυμάσαι ότι κάθε αθλητικό ποτό ξεκινάς να το πίνεις αφού έχουν περάσει τα πρώτα 20λεπτά της προπόνησης κι αρχίσει ήδη να έχεις απώλεια ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα Το ιδανικό είναι να πίνεις περίπου μια γουλιά κάθε 5 λεπτά

Αντί το προαναφερθέν αθλητικό ρόφημα με τα βότανα εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες εναλλακτικές παρασκευές όπως:

Μια γρήγορη λύση είναι να βράσεις 250ml νερό και να προσθέσετε για 3 λεπτά ένα φακελάκι πράσινο ή άλλο τσάι. Μόλις κρυώσει για 10 λεπτά προσθέτεις δυο γεμάτα κουταλάκια μέλι και προσθέσεις πάγο μέχρι να συμπληρώσεις τα 500ml

Μια άλλη γρήγορη λύση είναι  ο χυμός από φραγκόσυκο  με αραίωση 50% χυμό και 50% νερό και όσο μια φακή φυσικό θαλασσινό αλάτι από βράχια.

 Μια άλλη γρήγορη λύση είναι ο συμπυκνωμένος χυμός ιπποφαές με αραίωση 20% χυμό και 80% νερό και όσο μια φακή φυσικό θαλασσινό αλάτι από βράχια.

Μια άλλη γρήγορη λύση είναι  φυσικός χυμός φρούτων με αραίωση 50% χυμό και 50% νερό και όσο μια φακή φυσικό θαλασσινό αλάτι από βράχια.

Σε κάθε μια από τις προαναφερθέν εναλλακτικές λύσεις, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις απευθείας τη δοσολογία των ENERGY DRINKS,  η προσθήκη L-glutamineφρέσκιας γύρης μελισσών ,  πόσιμης αλόη και φαρμακευτικής σόδας, θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιδόσεις σου.

Η σωστή διατροφή με την κατάλληλη τακτική άσκηση και τα σωστά επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής, αποτελεί τη βάση της επιτυχίας όχι μόνο των επαγγελματιών αθλητών αλλά και την απαραίτητη καθημερινή ανάγκη κάθε ανθρώπου για βέλτιστη σωματική και πνευματική υγεία.

Είναι πραγματικά τραγικό το λάθος και η νοοτροπία πολλών ανθρώπων να πιστεύουν ότι απλά και μόνο περικόπτοντας το φαγητό από τη ζωή τους θα καταφέρουν να αδυνατίσουν και να παραμείνουν υγιείς, αδιαφορώντας για τη σημασία και την αναγκαιότητα της τακτικής άσκησης.

Ο ορθότερος και αδιαμφισβήτητος κανόνας είναι μόνο ένας: «Το λίπος καίγεται από το έργο των μυών, στη φωτιά των υδατανθράκων»


Πηγή: www.diatrofi.gr