“Δεν αντέχω να κρυώνω!”

Προσπαθώ όλο τον Χειμώνα να πηγαίνω για προπόνηση απευθείας μετά την δουλειά για να προλάβω λίγο ήλιο και να μην έχει πέσει πολύ η θερμοκρασία. Τι γίνεται όμως όταν γυρνάω σπίτι, κοιμάμαι και πρέπει να σηκωθώ για να τρέξω μέσα στο κρύο; Είναι η στιγμή που σηκώνεσαι και απλά θέλεις να ξαναξαπλώσεις αφού βλέποντας την μαύρη νύχτα από το μπαλκόνι σου λες ‘ποιος πάει τώρα για τρέξιμο;

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα σε κάνουν να παλέψεις στα ίσα τον Χειμώνα.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Γνωρίζεις την έκφραση ‘αν πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις θα τα καταφέρεις’; Γνωρίζεις ότι πρόκειται να έχει κρύο και σκοτάδι που θα πρέπει να περάσει ο καιρός για να απαλλαχθείς από αυτό. Ντύσου καλά, και αν η ασφάλεια δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, βγες εκεί έξω και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς.

Εξάλλου, οι πιθανότητες είναι ο αγώνας σου να μην είναι σε κλειστό χώρο αλλά έξω και σε δύσκολες συνθήκες. Αυτό δεν θα σε βοηθήσει μόνο να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αλλά και την ψυχική σου αντοχή. Πριν φύγεις απόλαυσε ένα ζεστό καφέ που θα σε ξυπνήσει και άκουσε την αγαπημένη σου μουσική για να πάρεις τα πάνω σου.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΔΥΣΗ

Φυσικά για να μην κρυώνεις και για να μην αρρωστήσεις θα πρέπει να ντυθείς κατάλληλα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ντυθείς σαν “κρεμμύδι” αφού και στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, παραπάνω ρουχισμός από όσο πρέπει θα σε κάνει να ιδρώσεις. Φρόντισε καλά τις πατούσες σου με ισοθερμικές κάλτσες, τα χέρια σου με γάντια καθώς εκτίθενται και δεν πρόκειται να ζεσταθούν και το κεφάλι με σκούφο (όχι μάλλινο που να ιδρώνει). Πρέπει να είσαι ζεστά χωρίς να δεσμεύεις τον ιδρώτα μέσα. Ακόμα φρόντισε να φοράς ένα φανελάκι που θα κρατάει ζεστή την κοιλιά σου και θα αποτρέψει πιθανή στομαχική διαταραχή. Τέλος, απαραίτητα μακρύ κολάν και αντιανεμικό.

Φόρεσε τα ρούχα της προπόνησης από το σπίτι ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζεις σαν τρελός χορεύοντας από το κρύο στο πάγκο του γηπέδου. Στο τέλος της προπόνησης άλλαξε άμεσα ρούχα!

Ξεκίνα σιγά σιγά το τρέξιμο καθώς στο πολύ κρύο τα τραβήγματα παραμονεύουν. Αφιέρωσε 15 λεπτά πηγαίνοντας πιο αργά από το συνηθισμένο σου. Αν δεν υπάρχει κλειστός χώρος, το να κάνεις διατάσεις με τις ώρες είναι ανώφελο καθώς συνεχίζεις να εκθέτεις το σώμα σου, ακίνητο, στο κρύο.

ΦΑΕ ΣΩΣΤΑ

Κρύο είναι αυτό και ο μεταβολισμός “τρέχει” παραπάνω! Φρόντισε 1-2 ώρες πριν να τσιμπήσεις κάτι για να δώσεις έξτρα ενέργεια στο σώμα σου. Καλές επιλογές είναι ένα παστέλι, λίγο βρασμένη βρώμη με μέλι ή ένα τοστ. Αν είσαι νηστικός για ώρες σίγουρα θα κρυώνεις παραπάνω!

Και που θα πάει! Χειμώνας είναι, θα περάσει!


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.