Γυναίκες και ποδήλατο: Μια σχέση πάθους!

Εργαζόμενη, παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών… Η αγάπη για το ποδήλατο μεγάλη… Αλλά μήπως οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν; Κάθε άλλο! Μην το φοβηθείτε! Δοκιμάστε! Ελάτε στον κόσμο του και δε θα χάσετε!

Μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο άθλημα ή χόμπι για να διαλέξει μια γυναίκα, αλλά δίνει τόση χαρά και βοηθάει τόσο στην «αποσυμπίεση» από την καθημερινότητα, που όταν μπλεχτείτε στα δίχτυα του, δύσκολα θα το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο!

Για την υπογράφουσα, όλα ξεκίνησαν πριν από 3 χρόνια όταν μια φίλη με πλησίασε μετά από ένα κλασικό, ομαδικό session στο γυμναστήριο και με ρώτησε: «Ξέρω ότι έχεις ποδήλατο (είχα ένα απλό trekking τότε). Τι θα κάνεις την Κυριακή;» Και κάπως έτσι βρέθηκα για πρώτη φορά με μια από τις τόσες ομάδες που διοργανώνουν ποδηλατοβόλτες, σε μια μεγάλη (για τα δεδομένα μου τότε) βόλτα. Μου άρεσε τρελά! Γέμισα εικόνες και αρώματα. Βρέθηκα σε τόπους που δεν είχα φανταστεί. Είδα την όμορφη Ελλάδα, με την απίθανη φύση, με τα βουνά, με την εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Είδα όλα αυτά που χάνουμε όταν πηγαίνουμε μια διαδρομή με το αυτοκίνητο!

Κάπου 6 μήνες πέρασαν μέχρι να κολήσω το επόμενο μικρόβιο: το πέρασμα σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις και σε λίγο μεγαλύτερες ταχύτητες, το πέρασμα από το trekking – εισαγωγικό μου ποδήλατο, στο κουρσάκι μου! Ήταν για μένα η επόμενη μεγάλη αλλαγή για την ποδηλατκή μου ζωή! Ποδηλατώντας με το νέο μου, γρήγορο και άνετο ποδήλατο, παρέα με φίλους, με την οργανωμένη ομάδα ποδηλατοτουρισμού που με υποδέχτηκα και με αγκάλιασε! Μπορεί να είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος, αλλά αυτό έχει και τα πλεονεκτήματά του! Άνθρωποι φύσει ευγενικοί οι ποδηλάτες, προσέχουν εμάς – τις λίγες ακόμα – γυναίκες, σαν τα μάτια τους! Νιώθεις μια σιγουριά, μια ασφάλεια, με τόσους άντρες γύρω σου!

Δε θα πω ψέματα: χρειάζεται θέληση, φυσική κατάσταση (που χτίζεται σιγά-σιγά καθώς οι ώρες πάνω στη σέλα αθροίζονται) και μια «ισορροπία» (ψυχική κυρίως, την άλλη – την κυριολεκτική – θεωρώ ότι την έχετε!). Στο Ble Cycling Club βρήκα αυτό που μου ταιριάζει, αυτό που με έκανε να μείνω και να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το ποδήλατο: ανθρώπους ζεστούς, με χιούμορ, με εμπειρία στην ποδηλασία και με προθυμία να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να βοηθήσουν. Πηγαίνοντας βόλτα ή προπόνηση ή σε κάποιο brevet, με τους Ble, το αίσθημα ηρεμίας και ελευθερίας, η αίσθηση της παρέας και της φυγής από την καθημερινότητα, είναι… αξία ανεκτίμητη!

Γι’ αυτό επανέρχομαι στην αρχή αυτής της «εξομολόγησης»: μη το φοβηθείτε! Ποδηλατώντας, περνάμε υπέροχα! Άντρες και γυναίκες! Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και η σταδιακή αύξηση των αποστάσεων, ανοίγει την όρεξη ακόμα περισσότερο. Τα brevet των 200, 300 ή 400 χλμ. αρχίζουν και φαντάζουν εφικτά! Κι αν νομίζετε ότι «ξέφυγα» και δε μιλάω σοβαρά, θα σας πω ότι από το μυαλό ξεκινάνε όλα και θα σας μιλήσω για το δάκρυ χαράς και ικανοποίησης που κύλησε στο δικό μου μάγουλο, όταν τερμάτισα το πρώτο μου 200άρι brevet, μόλις δυο μήνες μετά την αγορά της κούρσας που λέγαμε πριν!

Όλα αυτά μπορούν να ξεκινήσουν όταν οι παντρεμένες αφήσουμε για λίγες ώρες τους άντρες μας (θα δούμε το θαυμασμό στα μάτια τους, μετά από λίγο) κι όταν οι «ελεύθερες» αποφασίσετε να αφιερώσετε ποδηλατικό χρόνο για τον εαυτό σας, που – είμαι σίγουρη, θα με θυμηθείτε – θα αλλάξει τη ζωή σας!


1η Δημοσίευση στο www.mbike.gr

Χάνας Ευκαρπίδου, Ble Cycling Club