#HEALTHYLIFESTYLE

Μεγαλώνοντας με υγιή πρότυπα τη σήμερον ημέρα δεν είναι εύκολο, ειδικά για τα κορίτσια που βομβαρδίζονται με αντιφατικά και συχνά καταστροφικά μηνύματα για την υγεία τους.

Ευτυχώς οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ανακόψουν αυτά τα μηνύματα, ειδικά αν αρχίσουν από νωρίς. Διδάσκοντας στην κόρη σου υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία, επενδύεις στην ευημερία της για τα επόμενα χρόνια.

Είτε αισθάνεσαι ότι έχεις εξασφαλίσει τη δική σου ισορροπία στις υγιεινές συνήθειες, ή εξακολουθείς να αγωνίζεσαι για αυτό, υπάρχουν μερικά γενικά μαθήματα που μπορείς να διδάξεις στη κόρη σου αυτή τη στιγμή.

Εξέτασε όλες τις πτυχές της υγείας.

Για να διδάξεις τις υγιεινές συνήθειες, πρέπει πρώτα να εξετάσεις όλες τις πτυχές της υγείας.

Είναι πολύ συνηθισμένο να επικεντρώνεσαι αποκλειστικά στην διατροφή και την άσκηση. Δυστυχώς έτσι περιορίζεται ο ορισμός της υγείας και επιδεινώνει το πολιτιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοπέλες, ότι η αξία τους έγκειται κυρίως στο σώμα τους.

Δίδαξε τη κόρη σου ότι η υγεία και η ευεξία της είναι κάτι πολύ περισσότερο από την κατάσταση του σώματός της.

Σκέψου την κοινωνική, πνευματική, ψυχική υγεία, ακόμα και την περιβαλλοντική υγεία καθώς αρχίζεις να τις διδάσκεις υγιεινές συνήθειες.

Για παράδειγμα, πως η κόρη σου να χειριστεί το άγχος; Μήπως θα αγωνιστεί με το άγχος; Μήπως η ίδια έβαλε τον εαυτό της σε αυτή τη θέση με μια αρνητική αυτοκριτική; Ξεκίνησε λοιπόν να χτίζεις την εργαλειοθήκη της με την οποία θα αντιμετωπίζει αυτά τα συναισθήματα, και δεν θα πρέπει να φοβάσαι να εισέλθεις ορμητικά σε ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα όπως: η αίσθηση τους σκοπού, την ικανότητα της να ζητήσει βοήθεια ή την ανάγκη της να χτίσει σχέσεις στήριξης.

Ακόμα και μόνο με αυτές τις συνομιλίες την διδάσκεις ένα σημαντικό μάθημα: οι υγιεινές συνήθειες είναι επίκτητες και χρειάζονται δουλειά.

Δείξε την υγιή συμπεριφορά στην πράξη.

Η επιθυμία να ζήσουν μια υγιή ζωή ξεκινά από εσένα, καθώς οι γονείς είναι αυτοί που η κόρη βλέπει πρώτους και αποτελούν κίνητρο για να κάνει έξυπνες επιλογές.

Μιλούν τακτικά γι’ αυτό που πιστεύουν και δεν γελοιοποιούν το σώμα τους. Συνειδητοπhappy girlοίησε ότι αυτό θα διαμορφώσει τη συμπεριφορά σου. Ό,τι θες για την κόρη σου, πρέπει επίσης να το κάνεις.

Εκτός από το καλό παράδειγμα, μη διστάσεις να της μιλήσεις σχετικά με το γιατί κάνεις τα πράγματα που κάνεις.

Αν πηγαίνεις για τρέξιμο κάθε Σαββατοκύριακο, πες της πόσο υπέροχα σε κάνει να αισθάνεσαι, πως προάγει την υγεία και ότι αγαπάς την ευκαιρία να βγεις έξω. Ενθάρρυνέ την για βρει παρόμοιες δραστηριότητες που την κάνουν να νιώθει καλά.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να γραφτείτε μαζί σε έναν αγώνα 5χλμ και να προετοιμαστείτε μαζί. Καθώς και οι δύο θα διασχίζετε τη γραμμή του τερματισμού, θα της έχεις δείξει ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αναλάβει νέες εμπειρίες και να της πετύχει.

Πέρα όμως από το μοντέλο υγιούς συμπεριφοράς, η συμμετοχή σε ένα διάλογο μαζί της γι’ αυτό το θέμα, θέτει βάσεις για να αναπτυχθούν οι δικές τις υγιεινές συνήθειες.

Ενέπνευσε εμπιστοσύνη.

Μία από τις πιο σημαντικές υγιεινές συνήθειες που μπορείς να διδάξεις την κόρη σου, είναι να λαμβάνει αποφάσεις με βάση το τι είναι καλύτερο για την ίδια και όχι για κάποιον άλλο.

Και αυτή η συνήθεια προέρχεται από την εμπιστοσύνη.

Δίδαξε την κόρη σου ότι είναι έξυπνη, διορατική και ικανή να πάρει δύσκολες αποφάσεις στη ζωή της. Μόλις μάθει αυτό, θα νιώθει έτοιμη να κάνει τις δικές της επιλογές και να δημιουργήσει υγιεινές συνήθειες που ταιριάζουν σ’ αυτήν και τον τρόπο ζωής της.

Τα μηνύματα που σχετίζονται με την υγεία, που θα λάβει κατά την επόμενη δεκαετία, θα αλλάζουν συνεχώς. Πάντα θα υπάρχει κάτι νέο που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, σε όλα τα πεδία της ζωής της.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα ξέρει πώς να σταθεί για τον εαυτό της και τις ιδιαίτερες ανάγκες της και πώς να αγνοήσει τα μηνύματα που είναι επιβλαβή για την ευημερία της.

Άφησε περιθώρια για λάθη.

Κανείς δεν είναι τέλειος και η πίεση στα νεαρά κορίτσια είναι υπερβολική.

Δώσε έμφαση και πες στη κόρη σου ότι η τελειότητα δεν είναι ούτε αναμενόμενη ούτε ρεαλιστική. Εκείνη δεν χρειάζεται να είναι στα πάντα τέλεια. Θα έχει αδυναμίες και ατέλειες.

Εξήγησε στην κόρη σου ότι αυτό είναι φυσιολογικό – στην πραγματικότητα είναι αυτό που την κάνει ανθρώπινη.

Αφήνοντας περιθώρια γι’ αυτά τα λάθη όποια και αν είναι, της δείχνεις μερικές από τις πιο υγιεινές συνήθειες όλων, τη συγχώρεση και την αποδοχή τόσο από τον εαυτό της όσο και από τους άλλους.

Θα μάθει επίσης ότι το να χτίζεις υγιεινές συνήθειες δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι τέλειος όλη την ώρα, αλλά πως θα κάνεις συνεχή μικρά βήματα για μια πιο υγιεινή ζωή.


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: active.com