Μια νέα τρέλα χτύπησε τον κόσμο του τρεξίματος και αυτό είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν έχει να κάνει με το μπλουζάκι του αγώνα, το μετάλλιο τερματισμού ή το κόστος εγγραφής…

Ναι, το Pokémon Go μπορεί να μοιάζει απλώς η τελευταία τρέλα και μόδα των εφαρμογών-παιχνιδιών smartphone, κυρίως για το ρετρό νοσταλγικό feeling της δεκαετίας του 90, όπου συνδυαζόταν με την τηλεοπτική σειρά και τις συλλεκτικές κάρτες, αλλά είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι μάλλον η πρώτη virtual δημιουργία που υπερβαίνει τον ψηφιακό κόσμο και περνάει σε ένα άλλο επίπεδο παιχνιδιού που τονώνει το fitness και φέρνει το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο – δρόμους, διαδρομές ποδηλασίας, μονοπάτια περπατήματος, πάρκα – ειδικά αν είσαι δρομέας

Αν δεν το έχεις δει ακόμα, το Pokémon Go είναι μια δωρεάν εφαρμογή, ένα παίχνιδι υπερ-ρεαλισμου, διαθέσιμο τόσο για Android όσο και για iOS, που περιλαμβάνει τα εξής: να βρεις, να αιχμαλωτίσεις, να εκπαιδεύσεις και να πολεμήσεις μια ποικιλία με εικονικά τερατάκια Pokémon, σε φόντο πραγματικού περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, μόνο εσύ μπορείς να δεις τα μικρά cartoon τερατάκια μέσω της εφαρμογής του κινητού σου (ή του τάμπλετ σου) με χρήση της κάμερας του κινητού σου, τις συντεταγμένες GPS, και αναλαμβάνει η εφαρμογή να δώσει ζωή στα μικρά τερατάκια.

Όμως πρόσεξε τι συμβαίνει: αν είσαι δρομέας, μπορείς να περάσεις τις «πίστες» του παιχνιδιού πιο γρήγορα, βασικά μπορείς να καλύψεις περισσότερη απόσταση με την ενσάρκωση του Pokémon σου, να φτάσεις στις διάφορες στάσεις Pokémon, τα PokéStops, (αξιοσημείωτα σημεία στον πραγματικό κόσμο, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, παγκάκια κτλ) και να μαζέψεις τα Pokémon πιο γρήγορα τρέχοντας παρά περπατώντας. Όμως προσοχή! Είναι πολύ πιο επικίνδυνο να τρέχεις και να κοιτάς το κινητό σου, σε σχέση με το να περπατάς! Αν παίζεις το παιχνίδι τρέχοντας ή ακόμα και περπατώντας, σε κάθε περίπτωση να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός! Βασικά αυτό που δεν πρέπει να κάνεις σε καμία περίπτωση είναι να παίζεις το παιχνίδι καθώς οδηγείς ποδήλατο ή αυτοκίνητο!

Σοβαρά τώρα, θα μπορούσες να βγεις για ένα 2ωρο τρέξιμο και να περάσεις όλη την ώρα παίζοντας το παιχνίδι, αρκεί να μην μπλέξεις σε αυτοκίνητα και να αποφύγεις ποδήλατα και άλλους πεζούς. Υπάρχει πληθώρα χαρτών στο web, φτιαγμένων από χρήστες, που δείχνουν που κρύβονται τα Pokémon, και είναι πολύ χρήσιμα για να σχεδιάσεις το, εμπλουτισμένο με κυνήγι Pokémon, long run σου.

Έτσι λοιπόν, για καλό ή για κακό, ας δούμε μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την ενσωμάτωση του Pokémon Go στο τρέξιμο:

-Αγώνες που όχι απλά θα ενθαρρύνουν τους δρομείς να παίζουν κατά την διάρκεια του τρεξίματος, αλλά θα είναι και ειδικά σχεδιασμένες οι διαδρομές που βρίσκονται αυγά, μπάλες και Pokémon.

-Διάφορες online εφαρμογές, καταγραφής προπόνησης όπως Strava-Endomondo-Kom κτλ, θα έχουν κατάταξη βασισμένη σε Poké πόντους

-Virtual δρομικές περιπέτειες που θα δημιουργούν νέα ρεκόρ διαδρομών (FKT/Fastest Known Times) σε μερικά από τις πιο γραφικές διαδρομές σε βουνά ή περάσματα.

  • Νέα αγωνίσματα στίβου, που απαιτούν τρέξιμο, άλμα, εμπόδια ή ρίψεις την ώρα που αιχμαλωτίζεις εικονικά τερατάκια
  • Η δυνατότητα για τα νέα παιδιά να εμπλακούν με το τρέξιμο συνδυάζοντας διασκέδαση και παιχνίδι κατά τμήματα.

Είτε αυτό είναι είτε όχι το μέλλον του τρεξίματος, σίγουρα είναι ένα κομβικό σημείο για το τι μέλλει γενέσθαι στον τομέα της τεχνολογίας που… φοριέται, των GPS, της επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας, όπως είναι ο νέος όρος (augmented reality), του fitness και της περιπέτειας.

*Cover photo: shutterstock.com


Πηγή: running.competitor.com

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος