Προσπαθείς να περάσεις από το περπάτημα στο τρέξιμο; 

Δρομέας δεν γίνεσαι από τη μία μέρα στην άλλη, ακόμα και καλή σχέση να έχεις με τη γυμναστική. Παίρνει χρόνο να συνηθίσει το σώμα σου την κίνηση και θέλει σταδιακή προπόνηση. Αν το τρέξιμο είναι στους στόχους σου, αλλά προς το παρόν περπατάς κυρίως, αυτό το πρόγραμμα 8 εβδομάδων θα σε κάνει να μπορείς να τρέχεις 30 λεπτά συνεχόμενα.

Είτε προτιμάς να βγεις έξω είτε να ανέβεις στο διάδρομο του γυμναστηρίου, αυτό το πρόγραμμα θα σε μετατρέψει σε δρομέα μέσα σε 2 μήνες. Περιλαμβάνει 3 προπονήσεις την εβδομάδα. Τις μέρες που δεν τρέχεις, είναι οκ να δουλέψεις τους μύες σου με άλλο τρόπο, κάνοντας κάποια άλλη μορφή καρδιαναπνευστικής άσκησης, προπονήσεις δύναμης, yoga ή προπόνηση ευλυγισίας. Όπως σε κάθε περίσταση, άκου το σώμα σου και προσάρμοσε το πρόγραμμα όπως χρειάζεται (αν πχ. βλέπεις ότι χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο ξεκούρασης). Ξεκίνα κάθε προπόνηση με 5 λεπτά προθέρμανση και τελείωνέ την με 5 λεπτά αποθεραπεία.

Η παρένθεση σου λέει πόσες φορές να επαναλαμβάνεις το μοτίβο περπάτημα (walk) – τρέξιμο (run), πάντα το ένα να ακολουθεί το άλλο σε διάρκεια όσο αναγράφεται. Στη φάση αυτή, σε νοιάζει να πετύχεις τις διάρκειες και όχι το πόσο γρήγορα πας, οπότε στόχος σου θα είναι την 8η εβδομάδα να τρέχεις 30 λεπτά συνεχόμενα.

Καλή επιτυχία, #Runster!


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach