Όταν η διαδρομή αρχίζει να σε δυσκολεύει, έρχεται η ώρα να αναλάβει δράση η Beyoncé, ο Springsteen ή ο Kanye. Πολλοί δρομείς γνωρίζουν τη δύναμη μιας καλής playlist την ώρα που τρέχουν και μάλιστα υπάρχουν και επιστημονικά πειστήρια: πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι η μουσική αυξάνει τη συγκέντρωση, μειώνει την αντίληψη της κόπωσης και γενικά σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα.

Για μερικούς δρομείς, ένα ζευγάρι ακουστικά και το Garmin Forerunner 645 Music ίσως είναι όλα όσα χρειάζονται για να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στην προπόνηση. Όταν προσθέτουν μουσική, συχνά βρίσκουν το ερέθισμα να πάνε πιο γρήγορα και πιο μακριά με λιγότερη προσπάθεια. Δες πώς:

Eνεργοποιήσου, Συντονίσου, Πήγαινε γρήγορα

Μελέτες του Brunel University δείχνουν ότι η μουσική μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά περίπου 15% ή κατά 3 λεπτά έναν μέσο χρόνο για τα 5Κ. Πώς; Μπλοκάροντας το τμήμα του εγκεφάλου που αναγνωρίζει τον πόνο και την κούραση. Όταν τα δίνεις όλα ακούγοντας Kendrick Lamar, είναι πιο πιθανό να αποδεχτείς – και να απολαύσεις – μια δυσκολότερη προσπάθεια.

Δυνάμωσε την ένταση

Έρευνες δείχνουν ότι όσον αφορά τη χρήση της μουσικής ως μέσο κινητοποίησης, οι γυναίκες δίνουν σημασία στο tempo και τη μελωδία, ενώ οι άντρες στους στίχους, αλλά και οι δύο επηρεάζονται θετικά στο να κρατάνε τα ενεργειακά αποθέματα τους. Από το 2004 κιόλας έχει δημοσιευτεί μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Sport and Exercise που υποστήριζε ότι η μουσική αυξάνει το κίνητρο για τρέξιμο, ειδικά στα πρώτα χιλιόμετρα, όταν το σώμα και ο εγκέφαλος αγωνίζονται να μπουν σε ρυθμό.

Αγαπάς να ακούς τα κρουστά

Ο ρυθμός του τραγουδιού μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό του run σου. Όταν ακούς πιο γρήγορη μουσική, είναι πιο πιθανό να τρέχεις πιο γρήγορα λένε οι ερευνητές. Για καλύτερα αποτελέσματα, κατέβασε τραγούδια με ρυθμό 180 beats ανά λεπτό, αυτό είναι ο ρυθμός που έχει συνδεθεί με καλύτερη επίδοση και ταυτόχρονα μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού.

Αργή μουσική για πιο γρήγορη αποκατάσταση

Η μουσική δεν ωφελεί μόνο τους δρομείς κατά τη διάρκεια ενός workout. Όπως φαίνεται, μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση. Μελέτη έχει δείξει ότι οι δρομείς που άκουγαν μουσική τις επόμενες μέρες μετά από μια δύσκολη προπόνηση, αποκαταστάθηκαν σε σχέση με εκείνους που ήταν χωρίς μουσική.

Βάλε το ”Beat” στην καθημερινότητα σου και Beat Yesterday 

Με ικανότητα αποθήκευσης περισσότερων από 500 τραγουδιών στο Garmin Forerunner 645 Music στο κάνει ευκολότερο να βάλεις τη μουσική σε κάθε τρέξιμο σου. Είναι το ρολόι που τα έχει όλα: GPS, 24/7 ανίχνευση των καρδιακής συχνότητας, social networking μέσω του Garmin Connect, ανατροφοδότηση της προπόνησης σε πραγματικό χρόνο και Garmin Pay, μια λύση για ανέπαφες πληρωμές. Τώρα πραγματικά μπορείς να αφήσεις το κινητό σπίτι όταν πας για τρέξιμο, επειδή η μουσική που χρειάζεσαι βρίσκεται στον καρπό σου.


Πηγή: womensrunning.competitor.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου