Μία νέα μελέτη που έγινε στη Φινλανδία δείχνει ότι ένα κοινό λάθος που συμβαίνει, σε θέτει σε υψηλό κίνδυνο όταν τρέχεις έξω στο δρόμο. Έχει να κάνει με το ποια πλευρά του δρόμου επιλέγεις να τρέχεις, αντίθετα στην κίνηση ή με τη φορά της κίνησης.

Η Washington Post δημοσίευσε μια μελέτη, η οποία αποκάλυψε ότι οι δρομείς – και οι πεζοί – έχουν 77% χαμηλότερο κίνδυνο να χτυπηθούν και να τραυματιστούν από αμάξι όταν τρέχουν ή περπατούν αντιμετωπίζοντας την κίνηση.

‘Αν και δεν υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι που να δείχνουν σε ποια πλευρά του δρόμου πρέπει να είσαι, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών και τo αμερικανικό τμήμα Μεταφορών συστήνουν να τρέχεις αντίθετα στην κίνηση’, προσθέτει η Washington Post.

Φυσικά, είναι ασφαλέστερο να τρέχεις στο πεζοδρόμιο, αν αυτό υπάρχει. Στο πεζοδρόμιο δεν έχει σημασία η πλευρά, αλλά αν έχεις την επιλογή και πάλι θα ήταν προτιμότερο να τρέχεις στο πεζοδρόμιο που βλέπει την κίνηση που έρχεται. Και αν τρέχεις με γκρουπ δρομέων είναι προτιμότερο να τρέχετε σε μία γραμμή.Σε κάποιες πολιτείες της Αμερικής υπάρχει νόμος γι’ αυτό. Πχ. στο Texas που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, ο νόμος λέει να τρέχεις και να περπατάς αντίθετα στην κίνηση, αφού ‘πρέπει να μπορείς να βλέπεις τι έρχεται μπροστά σου και να είσαι προετοιμασμένος να αποφύγεις πιθανό κίνδυνο, όταν περνάει ένα αμάξι’.

Αν τρέχεις νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ – ή κι όταν ακόμα υπάρχει χαμηλή ορατότητα – χρειάζεται να πάρεις μέτρα και γι’ αυτές τις καταστάσεις.

Για ορατότητα, το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να φοράς οπωσδήποτε κάτι φωτο-ανακλαστικό επάνω σου, και στις δύο πλευρές του σώματός σου, αλλά ακόμα αποτελεσματικότερο είναι να έχεις πάνω σου ένα φως. Το φως επιτρέπει στον οδηγό που έρχεται να σε δει γρηγορότερα απ’ ό,τι τα φωτο-ανακλαστικά. Στην αγορά υπάρχουν κλιπ με φως ή φακοί κεφαλιού διαθέσιμοι.


Πηγή: running.competitor.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη