Έχεις τρέξει 10 λεπτά και ήδη κοιτάς το ρολόι σου. Τα επόμενα 5 λεπτά σου μοιάζουν ατελείωτα. Αυτό που ήθελες ήταν να δώσεις στο τρέξιμο άλλη μια ευκαιρία. Πόσο μακριά πρέπει να πάω; Και πως ο καθένας τρέχει, αν είναι τόσο δύσκολο; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που μπορεί να έχεις.

Πολλοί που τρέχουν για πρώτη φορά στη ζωή τους βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ότι ”μισείς το τρέξιμο” στα πρώτα run σου.

Το τρέξιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά μην παραδίνεσαι τόσο γρήγορα. Οι περισσότεροι δρομείς όταν ξεκινούν νιώθουν ότι βαριούνται, αλλά στην πραγματικότητα ταυτόχρονα μαθαίνουν πως να αγαπήσουν το τρέξιμο. Είσαι έτοιμος να δώσεις στο τρέξιμο άλλη μια ευκαιρία;

Πως να μάθεις να αγαπάς το τρέξιμο με 3 απλά βήματα

1. Αντικατάστησε τις προσδοκίες με περιέργεια!

Τι κι αν ο συνάδελφος σου από τη δουλειά έχει ξεκινήσει και τρέχει ήδη 2 μήνες σε αγώνες; Ή αν η μαμά σου μπορεί να τρέξει 30 λεπτά χωρίς καθόλου προπόνηση;

Oι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Βγες από το εγώ σου και πέταξε όλες τις υψηλές προσδοκίες σου σχετικά με το πως θα έπρεπε να είναι το τρέξιμο σου.

Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις αντιθέτως; Να είσαι περίεργος για καινούργια πράγματα. Αν ποτέ στο παρελθόν δε σου άρεσε το τρέξιμο, μπορεί ίσως να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο για τον εαυτό σου.

Βγες έξω και τρέξε χωρίς κανένα κανόνα: Σταμάτα όταν το νιώσεις και περπάτα για λίγο. Τρέξε γρηγορότερα για 3 λεπτά. Επιτάχυνε σε μια ανηφόρα. Δοκίμασε διαφορετικά running workouts και δες τι σε κάνει χαρούμενο. Ίσως να συνειδητοποιήσεις ότι σου αρέσουν τα ήρεμα, σταθερά βήματα ενός αργού τρεξίματος. Ή η αδρεναλίνη που βγαίνει από τα sprints.

Θυμήσου:

Το περπάτημα κατά τη διάρκεια των running sessions είναι μια χαρά! Δεν έχει σημασία πόσο πολύ ή πόσο γρήγορα τρέχεις, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι κάνεις ένα fitness challenge στον εαυτό σου.

Όταν συνειδητοποιήσεις ποιο είδος running σου αρέσει περισσότερο, κάνε το επόμενο βήμα.

Σχετική εικόνα

2. Θέσε στον εαυτό σου χαμηλούς στόχους αρχικά!

Αντί να στοχεύσεις στο να εκτελέσεις 5 χλμ ή 30 λεπτά ενός εύκολου running όσο το δυνατό πιο γρήγορα, διάλεξε ένα στόχο που μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 1 εβδομάδας. Ναι, σε 1 μόνο εβδομάδα.

Παραδείγματα εύκολα πραγματοποιήσιμων running στόχων: Τρέξε 2 λεπτά μακρύτερα από τον τελευταίο σου χρόνο. Τρέξε διπλάσια σε μια εβδομάδα. Τρέξε για 15 συνεχόμενα λεπτά. Κάνε 3 sprint σε ανηφόρα. Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξεις, σημείωσε το και βεβαιώσου ότι το έβγαλες εις πέρας.

Να έχεις στο νου σου:

Και οι μικροί στόχοι μπορεί να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν αν αντιμετωπίσεις ένα ξαφνικό πρόβλημα ή έχεις έλλειψη κινήτρου. Οι αρχάριοι δρομείς συχνά έρχονται αντιμέτωποι με απροσδόκητα γεγονότα. Κι αν αισθάνεσαι ότι χάνεις το κίνητρο σου, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω tips για να αντλήσεις έμπνευση για ένα workout.

Το μυστικό είναι να νιώθεις καλά με ό,τι έχεις καταφέρει μέρα με τη μέρα – μην περιμένεις να γίνει κάτι απίστευτα σημαντικό για να αισθανθείς περήφανος. Χρειάζεται να υιοθετήσεις μια συνήθεια στη ζωή σου πριν στοχεύσεις σε μεγαλύτερους στόχους. Όταν το αποκτήσεις αυτό θα μπορέσεις να έχεις ένα training πλάνο και να στοχεύσεις στο πρώτο σου μεγάλο ορόσημο στο τρέξιμο.

3. Πάρε ένα running ρολόι!

Κανένας δεν ξεκινά το τρέξιμο χωρίς κανένα απολύτως σκοπό. Εσύ, όπως και οποιοδήποτε άλλος, θέλεις κάτι να πετύχεις. Είτε στοχεύεις στο χάσιμο κιλών βελτιώνοντας το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα ή θες απλά να καταφέρεις να τρέξεις σε ένα ημιμαραθώνιο – χρειάζεσαι ένα εργαλείο που θα δείχνει την πρόοδο σου.

Eπένδυσε σε ένα ρολόι που έχει gps και θα αισθανθείς πραγματικός δρομέας. Ακούγεται απλοϊκό, αλλά είναι αλήθεια. Όχι μόνο θα σου υπενθυμίζει πότε είναι ώρα να τρέξεις, αλλά θα σου δώσει επίσης το σωστό feedback σε όλη την προσπάθειά σου. Και αυτό θα κάνει τεράστια διαφορά. Βλέποντας τα πραγματικά χλμ και τις θερμίδες που κατανάλωσες, θα πας το τρέξιμο σου στο επόμενο level.

Είναι ευκολότερο να έχεις μικρές βελτιώσεις. Επίλεξε ένα app όπως είναι το adidas Running app και θα έχεις αμέσως πρόσβαση σε ένα δρομικό community που είναι έτοιμο να κινητοποιήσει ο ένας τον άλλο!

EXTRA STEP: Μοιράσου την κούραση!

Αν νομίζεις ότι οι δρομείς πάντα αγαπούν να τρέχουν, κάνεις τρομερό λάθος. Λάβε μέρος σε ένα running community και θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που θέλουν να προσπαθήσουν μαζί και μετά να το συζητούν όσο πίνουν μπύρα.

Όσο πιο σκληρά προπονείσαι τόσο περισσότερο θα το απολαύσεις μετά. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τα πλάνα τους για να αγωνιστούν μαζί ή μερικές φορές να οργανώσουν εκδρομή για να τρέξουν έξω από την πόλη – μη νιώθεις ότι πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Κοίταξε έξω, μπορεί να είσαι ένας από αυτούς σύντομα.


Πηγή: runtastic.com

Μετάφραση – Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου