Φόρεσε τα κολυμβητικά γυαλιά και ετοιμάσου να κάψεις πολλές θερμίδες.

Όταν η συζήτηση φτάνει στις δραστηριότητες που βοηθούν στην απώλεια κιλών, το κολύμπι μάλλον δε βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Το τρέξιμο, ναι. Η προπόνηση ενδυνάμωσης, οπωσδήποτε. Αλλά είναι πραγματικά το κολύμπι ένας καλός τρόπος να κάψεις θερμίδες;

Σύμφωνα με την Stacy Caprio, προπονήτρια κολύμβησης και water safety instructor, ναι είναι.

“Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις, ώστε να τονώσεις ολόκληρο το κορμί σου και να διατηρηθείς αδύνατος”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιείς τους ώμους σου και τα πόδια σου για να διατηρηθείς στην επιφάνεια και τους πίσω μύες σου για να κινηθείς μέσα στο νερό.

Επιπρόσθετα, αν έχεις βαρεθεί από άλλες cardio ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή το jogging, τότε το κολύμπι μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη αλλαγή για σένα.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι δε χρειάζεται να υιοθετήσεις το στυλ προπόνησης του Michael Phelps, για να επωφεληθείς όλων των πλεονεκτημάτων που έχει το κολύμπι.

Εδώ θα δεις όλα όσα κάνουν το κολύμπι μια εξαιρετική άσκηση, για να φτιάξεις ένα όμορφο κορμί και επιπλέον κάποια απλά tips που μπορείς εύκολα να υιοθετήσεις.

Πώς το κολύμπι βοηθά στην απώλεια κιλών

Όπως όλοι οι τύποι ασκήσεων, έτσι και με το κολύμπι καις θερμίδες και χάνεις κιλά. Αλλά σε αντίθεση με το περπάτημα και το jogging, η κίνηση μέσα στο νερό δημιουργεί επιπλέον αντίσταση ωθώντας σε να χρησιμοποιείς περισσότερο τους μύες σου.

“Το κολύμπι τονώνει το πάνω μέρος του σώμα σου και το κάτω την ίδια στιγμή προσφέροντας σου ένα ολοκληρωμένο workout για το σώμα σου δουλεύοντας περισσότερο τους μύες σου σε σύγκριση με άλλες cardio δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο”, αναφέρει η Caprio.

Για παράδειγμα το στυλ πεταλούδα δουλεύει τους ώμους, τα μπράτσα και το στέρνο σου, ενώ το πρόσθιο δυναμώνει την πλάτη, την κοιλιά και τους γλουτούς.

Και χτίζοντας περισσότερους μύες, επίσης καις παραπάνω θερμίδες. Απλώς με 30 λεπτά πρόσθιο κολύμπι μπορείς να κάψεις 367 θερμίδες, ενώ με το ελεύθερο στυλ μπορείς να προσεγγίσεις και τις 404 θερμίδες.

Σύγκρινε αυτό με τις 100 θερμίδες για 30 λεπτά περπάτημα ή τις 300 θερμίδες που καις, όταν τρέχεις 6 χλμ ανά ώρα.

Έρευνα δείχνει ότι γυναίκες μέσης ηλικίας που κολυμπούν για 60 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα χάνουν ένα αξιόλογο ποσό του σωματικού τους λίπους σε μόνο 12 εβδομάδες. Επίσης ενισχύουν την αντοχή τους, βελτιώνουν την ευλυγισία και μειώνουν τα ποσοστά της χοληστερίνης τους.

Σχετική εικόνα

Μπορεί η κολύμβηση να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά από την περιοχή της κοιλιάς;

Θυμήσου ότι κάθε δραστηριότητα με την οποία καις θερμίδες σε βοηθά να χάσεις κιλά από παντού συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της κοιλιάς.

Είναι γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη του 2015 στο the Journal of Exercise Rehabilitation γυναίκες που κολυμπούν 3 φορές την εβδομάδα χάνουν περισσότερο από την περιοχή της κοιλιάς σε σύγκριση με αυτές που περπατούσαν 3 φορές την εβδομάδα.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα: Τα workout που γίνονται στο νερό είναι ευκολότερες ασκήσεις για τους γοφούς, τα γόνατα και τα πόδια.

“Το κολύμπι μπορεί να σου δώσει καρδιακή και μυϊκή ενδυνάμωση, χωρίς το βαρύ αντίκτυπο στο σώμα σου που μπορεί να φέρει μια δραστηριότητα όπως είναι το τρέξιμο που γίνεται στο έδαφος”, αναφέρει η Caprio.

Πόσο πρέπει να κολυμπάς για να χάσεις κιλά;

Eξαρτάται από το πόσο έντονο είναι το workout σου. Mε τo κολύμπι για 1 ώρα καις 800 θερμίδες. Κάντο αυτό για 4 φορές την εβδομάδα και θα χάσεις 3 με 4 πόντους σε 1 μήνα (χρειάζεται να κάψεις 3.500 θερμίδες για να χάσεις 1 πόντο).

Προτιμάς μια λιγότερο έντονη προσέγγιση; Με τo κολύμπι για 30 λεπτά καις περίπου 250 θερμίδες.

Κάντο αυτό για 4 φορές την εβδομάδα και σε 1 μήνα θα έχεις χάσει περισσότερο από 1 πόντο.

Ωστόσο κάθε σώμα είναι διαφορετικό, και έρευνα αποδεικνύει ότι μερικοί άνθρωποι χάνουν περισσότερο ή λιγότερο από άλλους, κι αν κάνουν τον ίδιο αριθμό ασκήσεων.

Όμως, κάνοντας ασκήσεις όπως το κολύμπι κομμάτι της καθημερινής σου ρουτίνας, θα σε βοηθήσει να φτάσεις ένα συγκεκριμένο υγιεινό σωματικό βάρος. Αν προσπαθείς να χάσεις πόντους, συμπεριέλαβε στους στόχους σου έντονες ασκήσεις όπως το κολύμπι για περίπου 1 ώρα κάθε μέρα.

Ποιο μπορεί να είναι ένα ιδανικό workout κολύμβησης;

Το κολυμβητικό workout ενός αρχάριου 500 μ.

Προθέρμανση
4 x 25 μ., με 40 λεπτά ενδιάμεση ξεκούραση
2 x 25 μ. πεταλούδα
2 x 25 μ. ύπτιο
2 x 25 μ. πρόσθιο
2 x 25 μ. ελεύθερο

Κάνε 2 γύρους από τα παραπάνω συμπεριλαμβάνοντας ένα γρηγορότερο διάλειμμα στο δεύτερο γύρο.

1 x 50 μ.
2 x 25 μ.

Σχετική εικόνα

Πως να ωφεληθείς περισσότερο από το κολυμβητικό workout

Το κολύμπι για άσκηση μπορεί να φαίνεται λίγο τρομακτικό αν δεν το έχεις κάνει ποτέ στο παρελθόν, αλλά είναι εύκολο να το ξεκινήσεις. Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα tips:

Ξεκίνα με τα απλά. Το πρόσθιο ή το freestyle είναι τα ευκολότερα για να ξεκινήσεις, γι’αυτό προτείνονται για τους αρχάριους, λέει η USA Swimming national competitor Stella Metsovas. Όταν καταφέρεις να κάνεις αυτά μπορείς να πειραματιστείς καλύτερα με το ύπτιο ή την πεταλούδα.

Πάρε σανίδα. Οι σφιχτοί γλουτοί μπορεί να κάνουν τη σανίδα να φαίνεται δύσκολη και άβολη. Αλλά μπορείς να χαλαρώσεις και να επεκτείνεις το εύρος των κινήσεων κάνοντας γύρους με τη σανίδα, αναφέρει η Metsovas.

Πρόσθεσε λίγη ταχύτητα. Οι διαλειμματικές ασκήσεις είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αυξήσεις την ένταση του workout σου και να κάψεις περισσότερες θερμίδες, αναφέρει η Metsovas. Προσπάθησε να το πας σκληρά και γρήγορα για ένα γύρο και πιο χαλαρά για δυο γύρους, επανάλαβε αν το επιθυμείς.

Τσέκαρε την αναπνοή σου. Η λανθασμένη τεχνική αναπνοής μπορεί να κάνει δυσκολότερο να πιάσεις ρυθμό και να πηγαίνεις γρήγορα. “Πολλοί άνθρωποι σηκώνουν το κεφάλι πολύ ψηλά κάθε φορά που αναπνέουν και αυτό επηρεάζει τη φόρα τους”, αναφέρει η Caprio.

Δοκίμασε να εξασκηθείς γυρίζοντας το κεφάλι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορείς να πάρεις μια αναπνοή από το στόμα, χωρίς ουσιαστικά να σηκώνεις το κεφάλι έξω από το νερό, προτείνει.


Πηγή: prevention.com

Eπιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου