Το κλασσικό πρωτόκολλο φόρτισης υδατανθράκων διαμορφώθηκε από Σουηδούς επιστήμονες στη δεκαετία του 1960, οι οποίοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι η ικανότητα των μυών να συνθέτουν γλυκογόνου είναι ιδιαίτερα αυξημένη μετά από την εξάντληση των ήδη υπαρχόντων αποθεμάτων στους μύες μέσω έντονης άσκησης.

Με μία σειρά μελετών έδειξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την υπερπλήρωση των μυϊκών αποθεμάτων γλυκογόνου περιλάμβανε συνολικά τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση περιλάμβανε την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου με έντονη άσκηση, την οποία ακολουθούσε μία περίοδος τριών ημερών στην οποία η δίαιτα θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λίπη και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια ακολουθούσε για άλλη μια φορά εξάντληση των αποθεμάτων υδατανθράκων μέσω άσκησης και δίαιτα πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες για τρεις μέρες.Σαφώς έχουν ανακαλυφθεί και αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για ολική αναπλήρωση γλυκογονικών αποθηκών που σχετίζεται με τον κάθε αθλητή την ηλικία του το φύλο και το άθλημα!

Ο τρόπος που θα γίνει η διαδικασία αυτή και η κλιμάκωση των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και βιταμινών μετάλλων και ηλεκτρολυτών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της μεθόδου.Ταυτόχρονα η ανταπόκριση του αθλητή (επαγγελματία ή ερασιτέχνη) μπορεί να διαφέρει και οι παράγοντες τόσο εσωτερικοί(γονιδιακή δομή οργανισμού ηλικία φύλο προσαρμογή δυσανεξίες κλπ) και εξωτερικοί (προπονητικό υπόβαθρο, παράλληλες δραστηριότητες), συμβάλουν στο ποσοστό επιτυχίας της φόρτωσης υδατανθράκων.

Δε συνίσταται σε όλους τους τύπος αθλημάτων. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κατακράτησης ύδατος από το γλυκογόνο (2γρ Η2Ο/ γρ Γλυκογόνου) η ζυγαριά μπορεί να δείξει θετικό ισοζύγιο. Οπότε χρειάζεται προσοχή κυρίως με την ποιότητα των υδατανθράκων το συνδυασμό τους τόσο μεταξύ τους όσο και με τα υπόλοιπα μακροσυστατικά το λεγόμενο ‘’nutrient timing’’ και την προσωπική οργανική λειτουργία και ανεκτικότητα του αθλητή. Σε τέτοιες δοκιμασίες οι τροφές πρέπει να αποτελούν γνώριμο στοιχείο για το Γαστρεντερικό σωλήνα του ατόμου.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΑΒΑΛΑ ΑΛΕΞΑΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ