Ο κάθε αθλητής ακολουθεί τη δική του ιεροτελεστία πριν από κάθε αγώνα, όπως το να μιλήσει με κάποιο κοντινό του άτομο ή να φάει κάτι ‘συγκεκριμένο’. Ωστόσο, η εξοικείωση με τον αγωνιστικό χώρο είναι πολύ βασική για να θεωρηθεί η προετοιμασία σου ολοκληρωμένη και να είσαι ένα βήμα πιο κοντά στα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, στον επόμενο αγώνα σκέψου τους παρακάτω “παράγοντες:

1. Ο χώρος διεξαγωγής

Θα άλλαζε άραγε το αγωνιστικό σου πλάνο αν στον αγώνα 5 χιλιομέτρων ήξερες ότι τα τελευταία χιλιόμετρα ήταν ανηφορικά σε σχέση με το να μην είχαν κλίση; – Ελπίζω ναι.

Για αυτό, είναι σημαντικό να μελετάς το που πρόκειται να τρέξεις.

Για να καταφέρεις πιο εύκολα να το βγάλεις:

  • εντόπισε την ύπαρξη κάποιου οροπεδίου
  • απομνημόνευσε που βρίσκεται
  • βρες που θα αναπληρώσεις τις δυνάμεις σου μετά την ανάβαση.

Με την ίδια λογική, ψάχνεις για τυχόν απότομες στροφές ή ευθείες.

Αν ο αγώνας αρχίζει με στροφές, καλύτερα να κάνεις δυνατή εκκίνηση για να αποφύγεις τους υπόλοιπους δρομείς.  Αν υπάρχουν μεγάλες ευθείες, βρες ένα σταθερό ρυθμό.

2. Ο ανταγωνισμός

Μπορεί να νομίζεις ότι είσαι αργός, αλλά το θέμα είναι σε σύγκριση με ποιον. Ένας δρομέας που τρέχει σε 20 λεπτά τα 5Κ μπορεί να βγει πρώτος σε έναν αγώνα και τελευταίος σε έναν άλλο.

Πριν τον αγώνα, βρες πόσοι πρόκειται να τρέξουν και ποιοι είναι οι καλύτεροι χρόνοι τους.

Αν το γνωρίζεις αυτό, θα μπορέσεις να βρεις τη θέση σου ανάμεσα στους υπόλοιπους δρομείς. Το να βρίσκεσαι μπροστά – μπροστά σε έναν αγώνα με 10.000 συμμετέχοντες δεν είναι η καλύτερη ιδέα – εκτός αν είσαι τόσο υψηλού επιπέδου αθλητής ή αν απλά θες να σε δείξει η τηλεόραση.

Αντιθέτως, κάνε ένα προσχέδιο για το που πρέπει να είσαι στον αγωνιστικό χώρο και ”κάνε αυτό που ξέρεις”. Είναι καλύτερο να προσπερνάς, παρά να σε αφήνουν εκείνοι πίσω τους.

3. Ο καιρός

Αν σκοπεύεις να τρέξεις σε έναν αρκετά καυτό Αυγουστιάτικο μαραθώνιο, είναι αρκετά μικρές οι πιθανότητες να κάνεις κάποιο ατομικό ρεκόρ. Αν όμως είναι μια μισο συννεφιασμένη μέρα με 10 βαθμοί κελσίου, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Το θέμα δεν είναι να τσεκάρεις τους παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, αλλά μην αμελήσεις να ρίξεις μια ματιά στον καιρό. Αέρας, βροχή, ζέστη ή χιόνι έχουν αντίκτυπο στο ρυθμό σου. Να είσαι προετοιμασμένος και να προσαρμοστείς αναλόγως.

Ο κάθε αγώνας έχει τόσες ιδιαιτερότητες, που μπορεί να χρειαστεί η προετοιμασία ή η στρατιγική αλλαγές. Συνεπώς, αν λάβεις υπ’ όψην σου όσα διάβασες παραπάνω, θα έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα νοιώθεις πιο έτοιμος να τρέξεις, κάτι που να είσαι σίγουρος θα φανεί και στο αποτέλεσμα.


Πηγή: womensrunning.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου