Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ατόμου που θες να γίνεις και εκείνου που είσαι τώρα; Οι δικαιολογίες. Κάθε μέρα μπορείς να βρεις ένα λόγο να μην κάνεις κάτι, υπό το πρόσχημα της πραγματικής και ‘νόμιμης’ αιτιολόγησης. Όλοι κατά καιρούς έχουν βρει δικαιολογίες για να αποφύγουν το run τους, αλλά να γιατί πρέπει να τις αφήσεις πίσω σου αν θες να ξαναβρεις την έμπνευσή σου για τρέξιμο.

Δικαιολογία #1 “Παρά-είμαι κουρασμένος”

Πιθανόν να πιστεύεις ότι κάθε πρωί ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας – αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αντίθετη λογική είναι στην πραγματικότητα αλήθεια για το τρέξιμο – με την δαπάνη ενέργειας, μπορείς να νιώθεις τις ενεργειακές σου αποθήκες να γεμίζουν (με περισσότερη ενέργεια!) μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών στον εγκέφαλό σου. Οι παράπλευρες επιδράσεις του τρεξίματος περιλαμβάνουν καλύτερο ύπνο, κάτι που αυξάνει την ενέργειά σου μέσα στη μέρα. Αυτό οδηγεί σε χρήση της ενέργειάς σου πιο αποτελεσματικά, αφήνοντάς σε πιο αναζωογονημένο σαν αποτέλεσμα.

Δικαιολογία #2 “Παρά-είναι κρύα/ζεστά/βροχερά/με αέρα”

Σήμερα, θα ήταν λάθος να νομίζεις τα ρούχα για το τρέξιμο έχουν μείνει πίσω – αντιθέτως, κυριαρχούν. Είναι εύκολο να βρεις κάθε κομμάτι του δρομικού εξοπλισμού, ανεξαρτήτως του καιρού που θα δεις στο παράθυρο σου. Αν φοβάσαι ότι οι άστατες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να σε πάνε πίσω, η πρόοδος στην αγορά θα σε κάνει να βρεις τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κατάλληλη στιγμή, όπως και να επενδύσεις σε κομμάτια που προσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες – που σημαίνει ότι ένα outfit μπορεί να ”δουλεύει”, ανεξαρτήτως καιρού (Βρες εδώ περισσότερη έμπνευση για τα outfits σου!)

Δικαιολογία #3 “Είμαι κακός στο τρέξιμο”

Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ”κακός στο τρέξιμο”. Το ανθρώπινο είδος είναι ικανότερο από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό όσον αφορά στο τρέξιμο αποστάσεων. Αν μπορείς να ρίξεις τη θερμοκρασία μέσω του ιδρώτα, εάν έχεις πελματιαία αψίδα με λειτουργία τύπου ελατηρίου και ένα μεγάλο δάχτυλο που ευθυγραμμίζεται με τα άλλα στο πόδι σου, τότε είσαι βιολογικά σχεδιασμένος για να ευδοκιμήσεις στο τρέξιμο. Το πιο σημαντικό από όλα ξέρεις ποιο είναι; Πώς θα μπορέσεις να γίνεσαι όλο και καλύτερος, αν δεν εξασκείσαι;

Δικαιολογία #4 “Το τρέξιμο είναι βαρετό”

Μπορεί να έχεις τους γονείς σου να σου έχουν πει κατά καιρούς ότι “μόνο οι βαριεστημένοι άνθρωποι βαριούνται” και παρόλο που εν μέρει πρόκειται για μια άδικη δήλωση, είναι εύκολο να γίνεις δημιουργικός με το τρέξιμο. Υπάρχουν πολλές ομάδες τρεξίματος που μπορούν να σε πείσουν! Τσέκαρε τους adidas Runners Athens, το μεγαλύτερο running community στην Αθήνα με την πιο ολιστική προσέγγιση στο τρέξιμο, είτε είναι αρχάριος είτε πιο έμπειρος!

Δικαιολογία #5 “Δεν έχω χρόνο”

Έχεις χρόνο. Ακόμα και 20 λεπτά τρεξίματος τη μέρα θα σου δώσουν όλα τα οφέλη. Σίγουρα έχεις χρόνο.

Δικαιολογία #6 “Δεν είμαι κινητοποιημένος”

Ίσως αυτή να είναι η αιτία όλων των δικαιολογιών που είδες σε αυτό το άρθρο. Η κινητοποίηση είναι θέμα απόφασης του τι σε βοηθάει και σε κρατάει μακριά από τους στόχους σου. Αν η αυτοβελτίωση είναι αυτό που σε καθοδηγεί, αλλά αγωνίζεσαι για να πειθαρχήσεις, βάλε τον εαυτό σου σε ένα προπονητικό πλάνο – είτε μόνος σου είτε χρησιμοποιώντας τη βοήθεια μιας πλατφόρμας click me.

H κοινοποίηση στους φίλους σου ή σε άλλους runners που σε ακολουθούν μπορεί στα αλήθεια να σε οδηγήσει στους στόχους σου. Επίσης, το επόμενο βήμα είναι να δηλώνεις το παρόν σε run μαζί με τους φίλους σου, για να νιώθεις τη δέσμευση. Αν χάσεις ένα τρέξιμο σε αυτή την περίπτωση, δε θα είσαι μόνο εσύ απογοητευμένος. Ένας άλλος λόγος που μπορείς να τρέχεις είναι για την βελτίωση των άλλων – χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν γιατί έχουν ως κίνητρο φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και αυτός ο ανώτερος σκοπός είναι που τους κρατά πιστούς.

Δικαιολογία #7 “Είμαι πολύ στρεσαρισμένος”

Υπάρχουν άφθονες αποδείξεις που μπορούν να σου δείξουν ότι το τρέξιμο βελτιώνει την πνευμαιτκή υγεία, επέτρεψε λοιπόν σε κάθε βήμα σου να μεγιστοποιήσει τη συνειδητότητα. Μάθε να απολαμβάνεις το ταξίδι και όχι μόνο τον τερματισμό.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com