Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί
τι μουσική ν’ ακούσεις στο τρέξιμό σου;

Η μουσική στ’ αυτιά σου την ώρα που τρέχεις είναι για σένα σημαντική και το ξέρουμε αυτό. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν μέρες που το τρέξιμο σου φαίνεται άνοστο, δύσκολο ή ακόμη και ανούσιο, χωρίς το αγαπημένο σoυ beat. Και μόνο κακό δεν είναι, να χρησιμοποιείς τη μουσική ως κινητήρια δύναμη που θα σε ωθήσει σε μια πιο ποιοτική και απολαυστική προπόνηση και θα “ντύσει” το τρέξιμό σου.

Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πληθώρα από playlists με γενικό θέμα το running, αλλά και με πιο ειδικά θέματα κάθε φορά, όπως είναι πχ. η μουσική για “αργό τρέξιμο”, για “χαρούμενο τρέξιμο”, για “ροκ τρέξιμο”, ακόμα και με βάση απλώς την ώρα της ημέρας (early birds/night owls-runners).

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε το Spotify. Όπως ίσως γνωρίζεις, το Spotify είναι ένα μουσικό app με όλων των ειδών τα playlists, με μουσικά άλμπουμ που μπορείς να αφήσεις να παίζουν ολόκληρα, με καλλιτέχνες που μπορείς να ακολουθήσεις, αλλά και με προσεγμένες μουσικές κατηγοριοποιήσεις για όλα τα γούστα. Στην αναζήτηση μπορείς να βρεις συναυλίες, charts και νέες κυκλοφορίες που πιθανόν να σ’ ενδιαφέρουν, αλλά και προτεινόμενη μουσική με βάση τι έχεις ήδη ακούσει.

Εμάς, προφανώς, μας “τράβηξε” κατευθείαν η κατηγορία Running.

Αν έχεις το app στο κινητό σου:

1)Τη βρίσκεις στο μενού “Περιήγηση” (Browser)                                                                                           2)Κάνοντας scroll down στα “Είδη και διαθέσεις” θα συναντήσεις το Playlist “Running”. Πατάς στο εικονίδιο και βρίσκεσαι κατευθείαν μπροστά σε λίστες που χωρίζονται με βάση, είτε τις πρόσφατες-καινούριες κυκλοφορίες, είτε τον τύπο τρεξίματος, είτε απλώς το μουσικό είδος που προτιμάς.

3)Επιλέγεις μια playlist και πατάς την επιλογή “Άρχισε το τρέξιμο”. Έχεις τη δυνατότητα παρακολούθησης του run σου και από το app “Runkeeper”, αν το θες.

4)Με το που αρχίσεις να τρέχεις, η εφαρμογή ανιχνεύει το ρυθμό σου και, με βάση αυτόν, σου βάζει αυτόματα μόνη της μουσικά κομμάτια, των οποίων το beat συμβαδίζει με την έντασή σου. Βέβαια, έχεις την επιλογή να το παραλείψεις αυτό το σημείο και απλώς να αφήσεις τη λίστα να παίζει ή να προσαρμόσεις εσύ χειροκίνητα το ρυθμό σου (προκειμένου να βάλεις λιγότερο ή περισσότερο ανεβαστικά κομμάτια πχ. , άσχετα από τον πραγματικό σου ρυθμό).

Σημείωση: Η ανίχνευση του ρυθμού σου ίσως να μην είναι διαθέσιμη σε κάποια κινητά Android.

5). Δες το artwork του τραγουδιού, πάτα pause, προχώρα στο επόμενο τραγούδι, άλλαξε λίστα και..run your heart out!

Σου παρουσιάζουμε κάποια δείγματα playlist και τι περιλαμβάνουν, ώστε να προϊδεαστείς και, αν δεν έχεις κατεβάσει την εφαρμογή, ίσως να το έκανες.

Morning Run : Δυναμικό ξεκίνημα της ημέρας με J.Cole, Keith Urban, Katy Perry, etc.

Winter Run : Μείνε “ζεστός” με κομμάτια από Nickelback, New Order, The Strokes, Gang of Four, etc.

Run Wild : ατμοσφαιρική μίξη “ανεβαστικής” ακουστικής μουσικής, ρυθμικής Roots Rock και ζωηρής Americana. Mumford & Sons, Dorothy, Hugo, Passenger, μερικοί απ’ τους καλλιτέχνες.

Fun Run : tunes με Beyonce, Take That, Blondie, Kelly Clarkson και άλλους, κυρίως mainstream καλλιτέχνες.

Top Hits Run : αγαπημένες Pop επιτυχίες της περασμένης δεκαετίας, με Imagine Dragons, Bleachers, The Weeknd, etc.

Run This Town : RnB και Hip Hop, το απόλυτο urban soundtrack με καλλιτέχνες όπως Wiz Khalifa, Lloyd Banks, T-pain, Wale, Jeremith.

Rock to the Beat : κιθάρες και δυναμικά riffs, rock on(!) με Rancid, A Day To Remember, Hot Water Music, Anti-Flag.

Reggae Run : βρες τη λιακάδα στο τρέξιμό σου με Dubconscious, Deal’s Gone Bad, Half Pint, Ras Michael and Sons Of Negus κι άλλους reggae τόνους.

#&*% Running : Όταν έχεις διάθεση για γρήγορο και επιθετικό τρέξιμο. Παρέα θα σου κάνουν : Joey Ramone, The Undertones, Bowling For Soup, i have none, Apologies, Face to Face.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα λίστες να ανακαλύψεις, ανάλογα με τη διάθεσή σου κάθε φορά ή τη “φύση” της εκάστοτε προπόνησης. Θα παρατηρήσεις, επίσης, ότι την επόμενη φορά που θα ανοίξεις την εφαρμογή, αυτή θα έχει μείνει στο ρυθμό τρεξίματος και στην αντίστοιχη μουσική που είχες προκαθορίσει την τελευταία φορά που έτρεξες.

Ό,τι κι αν επιλέξεις τελικά για τ’ ακουστικά σου, keep on running and rocking!


Πηγή: spotify.com/gr

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, Γυμνάστρια, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, Running Coach for adidas Runners Athens