Η συμμετοχή σε ένα running community είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθείτε ως δρομέας και σίγουρα είναι διασκεδαστικό.

Εάν είστε νέοι στο τρέξιμο και αναζητάτε κίνητρο στην προπόνηση, η συμμετοχή σε ένα σύλλογο τρεξίματος μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ακόμα κι αν τρέχετε για χρόνια, το τρέξιμο με ένα κλαμπ είναι ένας καλός τρόπος για να αλλάξετε τα πράγματα και να ανανεώσετε την αγάπη σας για το άθλημα. Όταν γίνεστε μέλος ενός συλλόγου τρεξίματος, γίνεστε μέρος μιας κοινότητας ατόμων που αγωνίζονται για την επίτευξη των στόχων τρεξίματός τους.

Ομαδική δουλειά

«Νιώθεις ότι ανήκεις σε κάτι μεγαλύτερο από το ίδιο το άθλημα», λέει ο Joseph, που είναι το νεότερο σε ηλικία μέλος του running club της Under Armour στο Μόντρεαλ. «Λέμε ότι είμαστε οικογένεια». Προσθέτει ότι ένα από τα αγαπημένα του μέρη του συλλόγου είναι η ποικιλομορφία του, η οποία, όπως λέει, αντικατοπτρίζει αυτή του Μόντρεαλ, που είναι μια πολύ πολυπολιτισμική και πολυεθνική πόλη.

Το νεότερο μέλος του YAMAJO Run Crew είναι 15 ετών και το μεγαλύτερο είναι 67 και ο Joseph λέει ότι όλοι γίνονται αποδεκτοί, ανεξάρτητα από την ταχύτητα ή την ικανότητα. Ακόμη και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την κοινωνική πτυχή της ομάδας παρά για την τρέχουσα πλευρά είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι, λέει ο Joseph.

Ο Τζόζεφ λέει ότι ορισμένα μέλη του πληρώματος της YAMAJO γίνονται μέλη του κλαμπ χωρίς ιδιαίτερη αγάπη για το τρέξιμο, αλλά πολλοί από αυτούς τους δρομείς ανακαλύπτουν ένα νέο πάθος για το άθλημα μετά την ένταξή τους στον σύλλογο. Έχει δει μερικούς από τους δρομείς του να μην ενδιαφέρονται σχεδόν καθόλου για το τρέξιμο, όταν αρχίζουν να είναι στην καλύτερη κατάσταση της ζωής τους και να τρέχουν μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο μόλις λίγα χρόνια αργότερα.

«Είναι υπέροχο συναίσθημα να ξέρεις ότι είχες αντίκτυπο στη ζωή κάποιου με θετικό τρόπο», λέει.

Ένας ρυθμός για όλους

Ο Τζόζεφ λέει ότι το μότο του YAMAJO Run Crew είναι «Απολύτως κανείς δεν μένει πίσω». Γνωρίζει ότι οι άνθρωποι ανησυχούν ότι θα επιβραδύνουν την ομάδα όταν ενταχθούν, αλλά το πλήρωμά του φιλοξενεί όλους και κάθε μέλος συμπεριλαμβάνεται σε κάθε διαδρομή.

Το πλήρωμα τρέχει τα βράδια της Τετάρτης και τα πρωινά του Σαββάτου και υπάρχουν πάντα πολλές ομάδες σε κάθε προπόνηση, ώστε τα μέλη να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα πακέτο που ταιριάζει στην ταχύτητά τους. Κάθε ομάδα έχει έναν αρχηγό πληρώματος μπροστά που κρατά λογικό ρυθμό και κάποιον στο πίσω μέρος για να βεβαιωθεί ότι όλοι παραμένουν μαζί.

Εκπαίδευση πληρώματος

Για αγώνες που θα συμμετάσχουν πολλοί αθλητές YAMAJO, ο Joseph και η ομάδα του θα αναπτύξουν συγκεκριμένα σχέδια προπόνησης προσανατολισμένα σε αυτά τα γεγονότα. «Το κάναμε αυτό για τη Σκωτία φέτος (τον ημιμαραθώνιο της Scotiabank Montreal), αλλά προφανώς ακυρώθηκε λόγω κορονοϊού», λέει. «Είχαμε το Project 21, οπότε χρειάστηκαν 21 εβδομάδες πριν από τη Scotia για να τρέξουμε τα 21.1K. Το κάνουμε πολύ προσιτό. Βασικά είναι απλώς μια ελάχιστη χρέωση για να δείξετε ότι είστε έτοιμοι να επενδύσετε στον εαυτό σας, και στη συνέχεια προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα όσο το δυνατόν καλύτερο για εσάς.”

Λέει ότι αυτός και το πλήρωμα λατρεύουν να κάνουν προπονήσεις σε λόφο, που συνήθως γίνονται κάθε δεύτερη εβδομάδα. “Ανεξάρτητα από την ταχύτητά σας ή το επίπεδό σας, όλοι το κάνουν μαζί, οπότε είναι διασκεδαστικό”, λέει ο Joseph. «Φτιάχνουμε πεντάδες και καθώς προσπερνούν ο ένας τον άλλον χτίζεται η αίσθηση της κοινότητας ενώ εσύ γίνεσαι καλύτερος αθλητής και καλύτερος δρομέας».

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να τους το προσφέρουμε αυτό, ως πηγή έμπνευσης και κινήτρου για αρχάριους και άλλους δρομείς που έχουν φιλοδοξίες να τρέξουν Παγκόσμιους Μαραθωνίους», λέει.

Τελικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο του δρομέα που είστε, υπάρχει μια θέση για εσάς σε ένα run club. Το ομαδικό τρέξιμο είναι ευεργετικό τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Θα σας κάνει υπεύθυνους, πιθανότατα θα χάνετε λιγότερες προπονήσεις και θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε ισχυρούς δεσμούς με συναδέλφους δρομείς και ανθρώπους με παρόμοια σκέψη.


Πηγή: runningmagazine.ca