Τι είναι η Καλλισθενική Γυμναστική

Η Καλλισθενική γυμναστική (Calisthenics) είναι κατά βάση ένα αναερόβιο σύστημα προπόνησης, το οποίο στοχεύει στην αύξηση κυρίως της δύναμης του ασκούμενου, χωρίς όμως να χρησιμοποιεί μηχανήματα ή εξωτερικά βάρη. Χρησιμοποιείται ως αντίσταση το βάρος του σώματος του ίδιου του ασκούμενου ή ακόμα και κάποιου συναθλητή του.

Αυτό το σύστημα γυμναστικής περιλαμβάνει ποικίλες πολυαρθρικές ασκήσεις, μεμονωμένες ή συνδυαστικές, οι οποίες δρουν με φυσικό τρόπο, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με γνώμονα πάντα την συμμετρία και την αρμονία.

Πέρα όμως από την δύναμη (σθένος) και την ομορφιά (κάλλος) ενός συμμετρικά γυμνασμένου σώματος, η Καλλισθενική γυμναστική επιφέρει βελτιώσεις και αναπτύσσει στο έπακρο δεξιότητες όπως η ισορροπία, η ευλυγισία, η αντοχή, ο συντονισμός και ο σωματικός και πνευματικός έλεγχος.

Η Καλλισθενική Γυμναστική είναι ελληνική

Και έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Κάλλος και σθένος. Ομορφιά και δύναμη. 

Κάλλος στο σώμα, με την καλλιέργεια της συμμετρίας και της αρμονίας και κάλλος στο πνεύμα με την προαγωγή του ήθους και της εσωτερικής τελειότητας.

Σθένος στο σώμα με την καλλιέργεια της ρώμης και του σφρίγους και σθένος στο πνεύμα με την προαγωγή της πειθαρχίας, της τόλμης, της ψυχικής δύναμης.

Το κάλλος και το σθένος, δύο έννοιες που συμπλέκονται και είναι αδιαχώριστες για τους αρχαίους Έλληνες. Για αυτόν τον λόγο η λέξη Καλλισθενική προέρχεται από τον συγκερασμό αυτών των δύο εννοιών.

Γιατί τέτοιος φανατισμός παγκόσμια με την Καλλισθενική γυμναστική

Παρότι η Καλλισθενική γυμναστική προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διατηρηθεί η ελληνική ονομασία (Calisthenics), εντούτοις στην χώρα μας σχετικά πρόσφατα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή. Στο εξωτερικό όμως θεωρείται ο πλέον κορυφαίος τρόπος εκγύμνασης και έχει κερδίσει ένα συνεχώς αυξανόμενο φανατικό κοινό.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Καλλισθενική γυμναστική έχει τέτοια ποικιλία ασκήσεων που ο ασκούμενος δεν βαριέται και δεν τελματώνει ποτέ. Στην πραγματικότητα η Καλλισθενική είναι ανεξάντλητη και δεν σταματάει παρά μόνο εκεί που σταματά η ανθρώπινη φαντασία.

Επιπλέον, ο ασκούμενος βλέπει γρήγορα αποτελέσματα. Ο μεταβολισμός του αυξάνεται εντυπωσιακά, ενώ η στάση του σώματος διορθώνεται και βελτιώνεται. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχεδόν κάθε ασκούμενος, καταφέρνει να κάνει πράγματα με το σώμα του, που ούτε τα είχε φανταστεί.  Αυτό δίνει ώθηση στην αυτοπεποίθησή του και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα του.

Η δύναμη που αποκτάται, δεν έχει στόχο μόνο την εμφάνιση μέσω της υπέρμετρης μυϊκής ανάπτυξης, κάτι που κατά κόρον συμβαίνει στα κλασσικά γυμναστήρια.

Η Καλλισθενική γυμναστική δίνει δύναμη λειτουργική και χρήσιμη στην καθημερινή ζωή. Η καθημερινότητα του ασκούμενου δηλαδή γίνεται ευκολότερη.

Το σώμα όμως μόνο του δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τις ικανότητές του και την ομορφιά του. Το μυαλό είναι εκείνο, που μας πάει παραπέρα και αυτό είναι που πρώτο «μεταμορφώνει» η Καλλισθενική γυμναστική μέσω του σωματικού ελέγχου και της επίτευξης των στόχων.

Πειθαρχία, συγκέντρωση, επιμονή και τελικά αίσθημα επιτυχίας και ευεξίας. Αυτή είναι η Καλλισθενική Αγωγή.

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα Calisthenics:

  • Βασικές προοδευτικές ασκήσεις με το σωματικό βάρος του ασκούμενου
  • Συνδυαστικές ασκήσεις με το σωματικό βάρος δύο ή περισσοτέρων ασκούμενων
  • Ακροβατική γυμναστική
  • Hand balancing
  • Ισομετρικές στηρίξεις
  • Εκρηκτικές ασκήσεις
  • Δυναμική ευλυγισία

Αν είσαι αρχάριος και θέλεις να δοκιμάσεις την Καλλισθενική γυμναστική, τσέκαρε το παρακάτω βίντεο:


Με πληροφορίες από το schoolofcalisthenics.gr