Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το γαλακτικό οξύ δεν αποτελεί πρόβλημα, όπως λένε αρχικές θεωρίες.

Οι επιστήμονες αμφισβητούν την ιδέα που δρομείς και άλλοι αθλητές πιστεύουν κοντά έναν αιώνα, ότι το γαλακτικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν των μυών που διαταράσσεται από τις αναερόβιες ενεργειακές απαιτήσεις. Αυτή η θεωρία βασίστηκε σε πειράματα στους μύες των βατράχων που έκανε ο βραβευμένο με Nobel Otto Meyerhof στη δεκαετία του 1920. Αντίθετα με αυτά, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι το γαλακτικό προϊον που παράγεται από τους μύες, στην πραγματικότητα συμβάλλει στην παραγωγή καυσίμων για υψηλής έντασης προπόνηση.

Ο George A.Brooks, PhD, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Berkeley, συγκαταλέγεται σε αυτούς που προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας του Meyerhof. Σύμφωνα με τον Brooks, το γαλακτικό οξύ δεν είναι ένα απόβλητο προϊόν, αλλά ένα είδος καυσίμου για τους μύες μας. Ο George αναφέρει  ότι το σώμα μας έχει την ικανότητα να δημιουργεί γαλακτικό οξύ και να το διασπά, το οποίο στην συνέχεια μετατρέπεται από τα μιτοχόνδρια του κυττάρου σε μια σημαντική πηγή ενέργειας. Μια μελέτη του 2004 από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σακραμέντο, επιβεβαίωσε αυτή την ιδέα αναφέροντας ότι: ‘Αν οι μύες δεν υπόκεινται σε γαλακτική άσκηση, τότε η απόδοση θα είναι σοβαρά μειωμένη’.

Περίπου το 98% του γαλακτικού οξέος μετατρέπεται σε καύσιμο στα μιτοχόνδρια. Κατά την διάρκεια έντονης άσκησης αναπτύσσεται μια αίσθηση ‘καψίματος’ στους μύες, που αναφέρεται ως οξέωση, έχει παραδοσιακά εξηγηθεί ως αύξηση της παραγωγής του γαλακτικού οξέος στον οργανισμό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το γαλακτικό οξύ και το γαλακτικό είναι η αιτία της κόπωσης των μυών κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Έτσι μην κατηγορείς το γαλακτικό οξύ όταν καίγεσαι. Είναι φίλος σου και σε βοηθάει να προχωρήσεις!


Πηγή: runnersworld.com