Στα ρούχα, το athleisure style είναι στο επίκεντρο της μόδας. Πλέον είναι πολύ στη μόδα και το… μακιγιάζ στην προπόνηση. Για χρόνια γνωρίζαμε ότι το να φοράς makeup στο γυμναστήριο είναι ένα τεράστιο don’t, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάφορα θέματα όπως πχ ακμή. Αλλά καθώς το ενδιαφέρον για έναν ενεργητικό τρόπο ζωής συνεχίζει να αυξάνεται, αρκετές εταιρείες εμπορεύονται προϊόντα με ετικέτες «αδιάβροχο» και «ειδικό για σπορ». Απευθυνθήκαμε σε δύο διπλά πιστοποιημένους δερματολόγους για να μάθουμε αν το athleisure μακιγιάζ είναι η νέα τάση που θα ακολουθήσουμε.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τι προκαλεί εξάρσεις. «Λόγοι για να αποκτήσει κανείς ακμή θα ήταν οι φραγμένοι πόροι, η έκθεση σε βακτήρια, και ένας αργός μεταβολικός ρυθμός των κυττάρων», μας λέει ο Γιατρός και ιδρυτής των Ειδικών Δερματολογίας της Καλιφόρνια Eric Meinhardt, M.D. Κάθε φορά που φοράς makeup, υπάρχει πιθανότητα τα προϊόντα να φράξουν τους πόρους σου – ακόμα κι αν δεν κάνεις προπόνηση.

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στην τάση του μακιγιάζ για προπόνηση, είναι οι πούδρες με μεταλλικά στοιχεία. Σκέψου τις βάσεις για make up και τις πούδρες-bronzer φτιαγμένες με φόρμουλες πούδρας χαλαρού τύπου. Αυτές οι φόρμουλες θεωρείται ότι ‘αναπνέουν’ και είναι μη-φαγεσωρογόνες (που σημαίνει ότι δε φράζουν τους πόρους). “Συνήθως συστήνω σε όλες τις πελάτισσές μου με ακμή περισσότερο τα προϊόντα που βασίζονται σε μεταλλικά στοιχεία παρά εκείνα που βασίζονται σε λιπαρές φόρμουλες” λέει ο Meinhardt. “Επειδή είναι πούδρα, είναι πιο καλή και όχι τόσο πιθανό να φράξει τους πόρους.” Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο να τη φοράς όταν είσαι στο διάδρομο επάνω. Εγώ δε θα φορούσα πάρα πολύ στο γυμναστήριο, γιατί τότε το αναμειγνύεις με ιδρώτα” λέει ο Meinhardt. “Και αυτό το μετατρέπει σε μια ουσία που φράζει.” Με άλλα λόγια, ο ιδρώτας μαζί με make up που έχει βάση μεταλλικά στοιχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους μετά από μία έντονη καρδιαναπνευστική προπόνηση.

Πριν βιαστείς να εφοδιαστείς με προϊόντα φτιαγμένα με πιο ελαφριές φόρμουλες, όπως κρέμες BB, η Debbie Palmer, γιατρός του «Fellowship of the American Osteopathic College of Dermatology» της Δερματολογικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης λέει ότι ακόμα και αυτές οι απαλές φόρμουλες θα πρέπει να αποφεύγονται. ” Αν φοράς ένα πλήρες foundation ή ακόμα και μία BB κρέμα που να καλύπτει το δέρμα, μπορεί να μπλοκαριστούν οι ιδρωτοποιοί αδένες και να θρέψουν βακτήρια και ακόμα και μύκητες στο δέρμα” λέει η Palmer. “Δεν θες να φράξεις ιδρώτα ή λιπαρότητα που πιθανόν να απεκκρίνονται από τους πόρους σου.” Ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες για φραγμένους πόρους είναι να κρατήσεις το δέρμα όσο πιο καθαρό γίνεται. Η Palmer λέει επίσης στους πελάτες της που έχουν τάση για ακμή να προσέχουν τα προϊόντα που περιέχουν άρωμα. “Μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα όταν ιδρώνεις και μπορούν επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό.” Και αν ψάχνεις για μία αδιάβροχη μάσκαρα ή eyeliner να σου κρατάει όσο είσαι στο γυμναστήριο, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσεις. Αν είσαι αλήθεια “στα κόκκινα” κατά τη διάρκεια της προπόνησης, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σκουπίσεις τον ιδρώτα σου. “Και αν το eyeliner μπει μέσα στο μάτι σου, πιθανόν να είναι ερεθιστικό”, λέει ο Meinhardt. Στο χειρότερο σενάριο: “μπορεί να αποκτήσεις χαλάζιο, το οποίο είναι μια βλάβη στους αδένες του ματιού.”

Αυτό μας αφήνει μόνο με μια περιοχή του προσώπου που είναι εντελώς ασφαλής για να φορέσεις make up στο γυμναστήριο-τα χείλη σου. Ο Meinhardt λέει, “τα χείλη δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, οπότε δεν μπορείς να βγάλεις εκεί ακμή – αφού δεν υπάρχουν και θύλακες τρίχας εκεί.” Οπότε, βάλε όσες στρώσεις θες από το αγαπημένο σου κραγιόν, αλλά μην πιστεύεις όλο αυτό το χαμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από την τάση για το μακιγιάζ προπόνησης. Αντιθέτως, φύλαξε τα αγαπημένα σου make up και τα προϊόντα ματιών για μετά την προπόνηση.


Πηγή: self.com