Αν θες να χάσεις βάρος ή απλά να γυμναστείς με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε όσο πιο λίγο χρόνο γίνεται, το «Retro-running» είναι ιδανικό για εσένα. Πρόκειται για εκείνη την άσκηση που καίει 6 φορές περισσότερες θερμίδες από το απλό τρέξιμο.

Είναι μια νέα τεχνική που μπορεί να σε βοηθήσει να προστατεύσεις την υγεία σου, ενώ παράλληλα θα χάσεις κιλά χωρίς να τα ξαναπάρεις. Είναι απλή και πολύ αποτελεσματική, με πολλά ευεργετικά οφέλη!

Περί τίνος πρόκειται;

Το retro-running, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να τρέχεις προς τα πίσω, συνιστά μια πολύ αποτελεσματική και έντονη μέθοδος προπόνησης. Μειώνει το ρίσκο του τραυματισμού στην πλάτη και τα πόδια και βοηθάει στην επίτευξη ενός ισχυρότερου και πιο ισορροπημένου κάτω μέρους του σώματος.

Γιατί είναι τόσο καλό στην απώλεια βάρους;

Όντας μια πλήρης καρδιαγγειακή άσκηση, όχι μόνο καίει πολλές θερμίδες, αλλά μπορεί να αποτελέσει από μόνη της μια πλήρη προπόνηση, αφού εξασκεί τις περισσότερες μυϊκές ομάδες και ειδικά τους τετρακεφάλους.

Για να έχεις μια ιδέα σχετικά με το μέγεθος της διαφοράς σε σχέση με άλλες ασκήσεις, αναλογίσου πως 100 βήματα ανάποδο περπάτημα είναι ισοδύναμα με 1.000 συμβατικά βήματα κανονικού περπατήματος.

Επίσης, ένας γύρος τρεξίματος σε ένα γήπεδο με κίνηση προς τα πίσω, ισοδυναμεί με έξι γύρους τρεξίματος προς τα εμπρός! Το συμπέρασμα; Αυτή η άσκηση καίει 6 φορές περισσότερες θερμίδες από το τρέξιμο προς τα εμπρός.

Έτσι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα άσκησης με το «Retro-running», μπορείς να κάψεις όσες θερμίδες θέλεις, ενώ παράλληλα εξοικονομείς πολύτιμο χρόνο! Ακούγεται υπέροχο, έτσι δεν είναι;

Δες τα πλεονεκτήματα του να τρέχεις προς τα πίσω

Τονώνει τα πόδια και τους μύες σου

Το Retro-running ενδυναμώνει τους μυς χωρίς να ασκεί μεγάλη πίεση στα γόνατα. Επίσης βοηθάει να αναπτύξεις τους αντίθετους μυς από αυτούς που γυμνάζονται με το κανονικό τρέξιμο, δηλαδή κνήμες, γάμπες και τετρακέφαλους.

Αποτρέπει τους τραυματισμούς και επανορθώνει τα γόνατα σου

Όταν τρέχεις προς τα μπροστά, κάνεις συνεχόμενα επαναλήψεις της ίδιας κίνησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη ανισορροπία και χρόνια προβλήματα στο γόνατο. Τρέχοντας προς τα πίσω μειώνεις την επιθετική επίδραση στα γόνατα και βελτιώνεις την ισορροπία μεταξύ αντίθετων μυϊκών ομάδων. Όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αναπτύσσει την περιφερειακή σου όραση και την ισορροπία

Το τρέξιμο προς τα πίσω αυξάνει την περιφερειακή σου όραση και ισορροπία, αφού δεν μπορείς να δεις τι είναι μπροστά σου, ενώ βοηθάει και στην ανάπτυξη άλλων αισθήσεων όπως η ακοή.

Είναι πολύ καλή για το μυαλό σου

Αλλάζοντας την ρουτίνα της προπόνησης σου και κινώντας τους μυς σου σε αντίθετη κατεύθυνση κάνεις το μυαλό σου να σκεφτεί και να αντιδράσει διαφορετικά.

Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Όταν τρέχεις προς τα πίσω, κρατάς ασυναίσθητα την πλάτη σας σε ευθεία στάση όσο κινήσε. Το Retro-running βοηθάει επίσης να απαλύνει τον πόνο που προκαλείται στην μέση από μια κυρτή στάση σώματος κατά το τρέξιμο προς τα εμπρός.

Δυναμώνει τους κοιλιακούς σου

Ίσια πλάτη και δυνατοί κοιλιακοί – όλα συσχετίζονται. Όταν τρέχεις σε μια πιο ίσια στάση, οι κοιλιακοί μυς σου δουλεύουν.

Γενικές συστάσεις
  • Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το retro-running, συνίσταται να ξεκινήσεις από ένα γήπεδο για τρέξιμο ή μια διαδρομή που γνωρίζεις πάρα πολύ καλά. Οι λωρίδες θα σε καθοδηγήσουν.
  • Εάν σκέφτεσαι να κάνεις jogging στην άσφαλτο, το καλύτερο είναι μια διαδρομή με διαγραμμίσεις ή σημάδια στον δρόμο που φαίνονται καλά.
  • Εάν δεν είσαι και πολύ ενθουσιώδης με την ιδέα πως θα σε κοιτάνε περίεργα στον δρόμο ή απλά δεν έχεις την δυνατότητα να τρέξετε σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε να το κάνεις σε έναν διάδρομο γυμναστικής.