29 Δεκεμβρίου, 2019

Είμαι 43 χρονών, μητέρα τριών παιδιών και ενθουσιώδης δρομέας αποστάσεων. Σε γενικές γραμμές είμαι σε αρμονία με το σώμα μου και μου αρέσει να μαθαίνω για αυτό και τους ρυθμούς του. Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθώ τις διακυμάνσεις που έχω στα επίπεδα ορμονών μου, αφού αυτό επηρεάζει τα αποθέματα ενέργειας που έχω, την προπόνησή μου και την απόδοσή μου στους αγώνες.

Τους τελευταίους 2 μήνες κρατάω ημερολόγιο για το πως νιώθω τόσο συναισθηματικά όσο και σε επίπεδο φυσικής κατάστασης χρησιμοποιώντας το Menstrual Cycle Tracking (MCT) (σ.σ. Σύστημα παρακολούθησης Μηνιαίου κύκλου), μια από τις λειτουργίες του Garmin Connect. Έτυχε μάλιστα και το update με το MCT έγινε την ίδια εβδομάδα που ξεκίναγε η περίοδός μου. Ενώ σας γράφω αυτά, φτάσαμε ήδη στον τρίτο κύκλο που χρησιμοποιώ το application. Σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα έμαθα περισσότερα από όσα περίμενα για μένα. Μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον που έχω τόσα νέα δεδομένα και το πόσο εύκολα τα παρακολουθώ με 2-3 κλικ.

 Το ότι καταγράφω τα διάφορα συμπτώματα που έχω και η παρακολούθηση των κύκλων μου με το MCT μου δείχνει διάφορα επαναλαμβανόμενα μοτίβα τα οποία με βοηθούν να καταλάβω τι μπορώ να περιμένω και πότε να το περιμένω. Έχω μάθει πολλά νέα πράγματα τα οποία δεν ήξερα σε κάθε νέα φάση. Μου αρέσει ο τρόπος που βλέπω αυτές τις πληροφορίες και πως όλα αυτά συνδέονται με άλλες πτυχές της υγείας όπως ο ύπνος, η όρεξη και τα αποθέματα ενέργειας. Έτσι δεν χρειάζεται κάθε φορά να μαντεύω στο περίπου πόσο να φάω ή τι προπόνηση να κάνω. Έτσι έχω έναν μπελά λιγότερο στο κεφάλι μου. Είναι πολύ χρήσιμο να καθησυχάζεσαι όταν δεν νιώθεις πολύ καλά, ότι δεν χάνεις φυσική κατάσταση ή ότι δεν έχεις αρρωστήσει. 


Περιμένω πως και πώς να αρχίσω να δουλεύω αυτή τη λειτουργία ακόμα περισσότερο. Ενθαρρύνω κάθε γυναίκα αθλήτρια να κάνει το ίδιο. Το σώμα μας δεν σταματάει να αλλάζει. Πιστεύω έχω πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μου, στα 43 μου δεν έχω σκοπό να κάνω άλλα παιδιά και ως τώρα δεν έχω δει κανένα σημάδι εμμηνόπαυσης. Ξέρω ότι θα έρθει και αυτό κάποια στιγμή και θέλω να νιώθω και να αποδίδω όσο το δυνατόν καλύτερα για τα δεδομένα μου καθώς μεγαλώνω. Από όσα έχω καταλάβει, αυτές οι αλλαγές που έρχονται θα είναι ήπιες και όχι ιδιαίτερα ευχάριστες. Το γεγονός ότι θα τις παρακολουθώ και θα ξέρω που ακριβώς βρίσκομαι θα με κάνουν να κατανοώ τα συμπτώματα καλύτερα αντί να είμαι στα τυφλά χωρίς ξέρω τι οφείλεται που.

 Αυτό το νέο χόμπι να παρακολουθώ και να καταγράφω όλα τα δεδομένα μαζεμένα και συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, να μπορώ να τα συγκρίνω δίπλα δίπλα με άλλους δείκτες υγείας ή της προπόνησής μου είναι τεράστια βοήθεια. Είμαι ανά πάσα στιγμή ενημερωμένη, έχω καλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα μου. Οι ορμονικές διακυμάνσεις είναι δύσκολο να τις καταλάβεις και να τις αντιμετωπίσεις. Αλλά όταν βλέπεις τον ρυθμό ή την πορεία που έχουν, ξέρω και τι μπορώ να περιμένω. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι παράλογο το να νιώθω όπως νιώθω, είναι υγιές και φυσιολογικό. Έτσι μπορώ να μην αγχώνομαι και να μην νιώθω άσχημα για τις επιλογές που κάνω σχετικά με το πώς κινούμαι και σχετικά με την διατροφή μου.


Συγγραφέας: Jessica Hofheimer

Πηγή: Garmin