Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που δυσκολεύονται να δώσουν στον εαυτό τους διάλειμμα και ημέρα ξεκούρασης, τότε άκου αυτό: ενώ θαυμάζουμε την αφοσίωσή σου,  το να προσπερνάς τις ημέρες ξεκούρασης μπορεί να σου κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε Σύνδρομο Υπερπροπόνησης.Να τι συμβαίνει όταν το σώμα σου δεν έχει αρκετό χρόνο να αναπληρώσει από την έντονη άσκηση (ή μεγάλης διάρκειας):

Εξάντληση των αποθηκών γλυκογόνου. Το γλυκογόνο είναι η ενεργειακή πηγή του σώματός σου και δεν θες να αδειάζουν οι αποθήκες. Το μειωμένο γλυκογόνο μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλές αποκρίσεις γαλακτικού οξέως, κάτι που σημαίνει ότι οι μύες σου κουράζονται γρηγορότερα. Αύξηση των κορτικοστεροειδών. Ξέρουμε ότι η κορτιζόνη και η κορτιζόλη (οι ορμόνες του στρες) δεν είναι καλές για την απώλεια βάρους, ειδικά από την κοιλιά. Τα αυξημένα επίπεδα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αναστέλλοντας την αντίδραση των λεμφοκυττάρων στα αντιγόνα (δηλαδή τα κύτταρα – μαχητές δεν μπορούν να πολεμήσουν τα εχθρικά κύτταρα). Κουράζεται η καρδιά σου. Σε περίπτωση υπερπροπόνησης θα παρατηρήσεις αυξημένη καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία και σε υπομέγιστη άσκηση.

Επηρεάζεται η απόδοσή σου. Όταν το προπονητικό σου πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει επαρκή ξεκούραση, επηρεάζεται η απόδοσή σου και συχνά μένεις στάσιμος ή χειροτερεύεις, καθώς οι μύες σου στην κυριολεξία δεν μπορούν να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν.Χάνεις μυϊκή μάζα. Συνεχής αποδόμηση + απουσία ανάκαμψης = αποχαιρέτα τους μύες σου.

Σε επηρεάζει ψυχολογικά. Μπορεί να νιώθεις ότι χάνεις την αυτοπεποίθηση και το κίνητρό σου. Σε περιπτώσεις μεγάλης κούρασης μπορεί να νιώσεις αισθήματα θλίψης και γίνεσαι ευερέθιστος.

Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου: αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, πάρε μια μέρα off. Σου υποσχόμαστε ότι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, αν συμπεριλαμβάνεις την ξεκούραση (ή/και τις χαλαρές προπονήσεις) στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα.