Η Ιταλία ξεπέρασε τους 1400 νεκρούς, με 21.000 ήδη κρούσματα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι στα 228 κρούσματα με, 3 νεκρούς και άλλους 5 διασωληνομένους σε σοβαρή κατάσταση.

Eίναι προφανές πως αυτά τα νούμερα θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες, αλλά το πάθημα της Ιταλίας μας ταρακούνησε πιο νωρίς και ελπίζουμε να μην ζήσουμε το ίδιο εφιαλτικό σενάριο. Όμως πρέπει να μείνουμε πειθαρχημένοι και να μην εφησυχάσουμε.

Το Runnersworld μίλησε με τον David Nieman, καθηγητή πανεπιστημίου στις ΗΠΑ, που ειδικεύεται στην έρευνα σχετικά με την άσκηση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όντως πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, με τις έρευνες τους έχει αποδειχθεί ότι η συχνή άσκηση βοηθάει να μειωθούν οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος, ενώ από την άλλη ότι η εξάντληση του οργανισμού, πάλι λόγω της άσκησης, προκαλεί προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οπότε πάμε να δούμε τα βασικά σημεία που αφορούν τον δρομέα και την πανδημία του κορωνοϊού:

Τι είναι ο Coronavirus;

Υπάρχουν 7 γνωστά είδη αυτού του ιού σύμφωνα με το CDC. Συνήθως αυτοί οι ιοί έχουν ξεκινήσει μέσω διαφόρων ζώων, όπως καμήλες ή νυχτερίδες. Κατά κανόνα δεν μολύνουν τους ανθρώπους, αλλά οι 3 νέοι τύποι του ιού (SARS-CoV, MERS-CoV, and 2019-nCoV) τελικά μεταδίδονται και στον άνθρωπο.

Το εν λόγω στέλεχος του ιού, ο 2019-nCoV, είναι το πιο πρόσφατο και εικάζεται σύμφωνα με έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ότι ξεκίνησε από τα φίδια. Ακόμα δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός που κάνει μερικά στελέχη του ιού να μεταδίδονται στους ανθρώπους ενώ μερικά άλλα όχι. Η πρόσφατη επιδημία και στη συνέχεια πανδημία ξεκίνησε από το Wuhan της Κίνας, από μια αγορά όπου πουλιούνται θαλασσινά και διάφορα άλλα ζωντανά ζώα. Έκτοτε η κυβέρνηση της Κίνας έκλεισε αυτή την αγορά.

Τι συμπτώματα έχει ο Coronavirus;

Οι περισσότεροι κορωναϊοί, προκαλούν λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει συνήθως μύτη που τρέχει, πονοκέφαλο, βήχα, ξηρό λαιμό ή και πυρετό. Πιο επικίνδυνα στελέχη του ιού όπως ο SARS-CoV, MERS-CoV μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία ή βρογχίτιδα .

O MERS-CoV συνήθως προκαλεί πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Ο SARS-CoV συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγος, και πόνους στο σώμα. Και ενώ κρούσματα του MERS-CoV ακόμα υπάρχουν κυρίως στην αραβική χερσόνησο, από το 2004 δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του SARS.

Η στέλεχος του 2019-nCoV, δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο όσο τα 2 προηγούμενα, με τους περισσότερους ασθενείς να αναφέρουν, ήπιο βήχα και δύσπνοια και τελικά να αναρρώνουν από μόνοι τους. Γενετικά ο 2019-nCoV είναι πιο κοντά στον SARS παρά στην εποχική γρίπη. Και ενώ ο SARS έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ο 2019-nCoV είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη και αρκετά πιο επικίνδυνος. Σαν νέος ιός, κανείς μας δεν τον έχει περάσει ώστε να έχει κάποια αντισώματα άρα όλοι δυνητικά μπορούν να νοσήσουν, ενώ δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο για τον περιορισμό του, ούτε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή του. Όλα αυτά σε συνδυασμό τον κάνουν δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνο κυρίως ως προς την μαζική εξάπλωση που μπορεί και ήδη έχει.

Πόσο θα πρέπει να ανησυχούν οι δρομείς;

Αυτοί που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι. Οι δρομείς που προπονούνται συστηματικά δεν χρειάζεται να ανησυχούν περισσότερο ή λιγότερο από ότι ο μέσος άνθρωπος. Όμως όσοι πρόσφατα έχουν κάνει έναν μεγάλο αγώνα, όπως έναν ημιμαραθώνιο ή έναν μαραθώνιο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.

«Σε γενικές γραμμές, οι δρομείς που συνεχίζουν κανονικά την προπόνησή τους, χωρίς φτάνουν στο άκρο της υπερπροπόνησης, έχουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά παθογόνους οργανισμούς. Για την ακρίβεια οι δρομείς, έχουν λιγότερες πιθανότητες για μια λοίμωξη του άνω αναπνευστικού συστήματος από έναν ίο αυτής της κατηγορίας» λέει ο David Nieman.

«Όμως εξαίρεση αποτελούν όσοι πιέζονται πάρα πολύ στην προπόνηση ή έχουν μόλις ολοκληρώσει έναν μεγάλο αγώνα. Εκεί είναι έξι φορές πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν κάτι. Όλη η πίεση ενός αγώνα, κοστίζει πολύ στο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι για τις επόμενες εβδομάδες είσαι πιο ευάλωτος.»

Πηγή: www.RunningNews.gr

Επιμέλεια: Γιώργος Σπύρος