Η Brooks, η Saucony και η Altra εξηγούν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι οικολογικές τους πρωτοβολίες

Ο στόχος της βιωσιμότητας έχει γίνει μια μόνιμη πρακτική για τις εταιρείες δρομικών προϊόντων τον 21ο αιώνα. Εμπνευσμένες από τους καταναλωτές, τους κανόνες και τη συνείδηση της κοινωνίας, οι βιομηχανίες ακολουθούν μια υπεύθυνη γραμμή- από τα υλικά έως τις μεθόδους παραγωγής. Εδώ, σαν μέρος αυτού του ειδικού focus στη βιωσιμότητα, 3 ειδικοί για το τρέξιμο από 3 από τα μεγαλύτερα running brands μοιράζονται τις προτεραιότητες, τις πρακτικές τους και την πολιτική τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Q: Τι προσπάθειες κάνετε για να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα στην αλυσίδα παραγωγής σας, στην ανάπτυξη/παραγωγή των προϊόντων και τη διανομή τους;

Anna Cavassa, Πρόεδρος Saucony: «Θέλουμε να χτίσουμε τα καλύτερα δρομικά παπούτσια και συγχρόνως να προσέχουμε τη Γη. Στην τελική, είναι το μέρος που εμείς οι δρομείς αγαπάμε και πρέπει να την προστατέψουμε για τις μελλοντικές γενιές δρομέων.

Προωθώντας τη δέσμευσή μας στην υπεράσπιση και προστασία αυτού του πλανήτη, αναζητούμε ενεργά «υπεύθυνες» πρώτες ύλες και περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές σε μια προσπάθεια να μειώσουμε τα απόβλητα και να ελαχιστοποιήσουμε την επίδρασή μας στο περιβάλλον. Επίσης, αναζητούμε διαδικασίες παραγωγής για να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσμενείς επιδράσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Επειδή πιστεύουμε πως αυτό που κάνουμε είναι πιο σημαντικό από αυτό που λέμε, αναπτύσσουμε το πρώτο μας βιοδιασπώμενο παπούτσι, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας στη βιωσιμότητα. Η διαδικασία παραγωγής αυτού του παπουτσιού θα είναι πολύ διαφορετική από άλλες σύγχρονες διαδικασίες κατασκευής υποδημάτων. Η γραμμή παραγωγής θα έχει λιγότερα βήματα και θα χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Υπό μια έννοια, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω σχετικά με τις βιομηχανικές νόρμες. Χωρίς να χρησιμοποιηθούν κόλλες και κλωστές με βάση το πετρέλαιο, αυτό το παπούτσι θα χτιστεί με τις ίδιες διαδικασίες ραψίματος που χρησιμοποιούνταν στα τέλη του 1800.

Το βιοδιασπώμενο παπούτσι της Saucony δημιουργείται με δέσμευση στη βιωσιμότητα και στο καλό που ήδη γίνεται από το brand. Αυτά συμπεριλαμβάνουν και την Jazz Original, μια  vegan collection παπουτσιών και σειρά ρούχων, η οποία έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2020 και σχεδόν το 100% των προϊόντων περιλαμβάνουν βιώσιμα υλικά.

Dan Sheridan, Senior VP της Brooks: To πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας μας επικεντρώνεται στο να περιορίσουμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες στην ίδια μας την εταιρεία, στα προϊόντα μας και την αλυσίδα προμηθειών. Τα σημεία κλειδιά αυτών των πυλώνων περιλαμβάνουν:

  • Αλυσίδα Προμηθειών: Οι υπεύθυνες πηγές είναι προτεραιότητά μας. Έχουμε συγκεκριμένα standards για τις πρώτες ύλες μας και απαιτούμε όλοι μας οι προμηθευτές να συμβαδίζουν με τον κώδικα συμπεριφορά μας, καθώς και με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή εργασιακά πρότυπα. Έχουμε έναν κώδικα συμπεριφοράς για τους προμηθευτές που θέτει τα standards μας για περιβαλλοντικά θέματα και για θέματα γύρω από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως η υγεία, η ασφάλεια, οι ώρες εργασίας, η ισότητα των φύλων  και την ελευθερία. Επίσης έχουμε υιοθετήσει το Περιβαλλοντικό Μοντέλο Εγκαταστάσεων του Higg για να αξιολογούμε και να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό κόστος όλων των συνεργαζόμενων εργοστασίων και των προμηθευτών.
  • Προϊόν: Το πρόγραμμα βιωσιμότητας των προϊόντων μας είναι επικεντρωμένο στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων μας μέσω των υλικών που χρησιμοποιούνται, τα απόβλητα και τα χημικά. Έχουμε σαν στόχο να δουλεύουμε με 100% ανακυκλωμένους πολυεστέρες έως το 2023. Στο μεταξύ, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα απόβλητά μας μέσω των αποφάσεων που παίρνουμε κατά τον σχεδιασμό των προϊόντων. Το σχήμα των διαφορετικών μερών από το πάνω μέρος των παπουτσιών μας είναι πολύ σημαντικό για το ποσοστό των αποβλήτων κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Παρακολουθούμε την αποδοτικότητα του μοτίβου για κάθε μέρος του πάνω μέρους του παπουτσιού και το στέλνουμε στην ομάδα σχεδιασμού κατά τη διαδικασία ανάπτυξης, ώστε να κάνουν προσαρμογές πριν ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή του παπουτσιού. Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να λαμβάνουν πιο έξυπνες αποφάσεις που θα μειώσουν το (περιβαλλοντικό) αποτύπωμα των προϊόντων μας.
  • Κλιματική αλλαγή: Η Brooks δίνει προτεραιότητα στις μεταφορές με πλοίο από τις αεροπορικές μεταφορές. Αναγνωρίζουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και αναγνωρίζουμε τον ρόλο μας τόσο σαν μέρος τόσο του προβλήματος όσο και της λύσης. Τα τελευταία χρόνια εστιάζουμε στο να κατανοήσουμε τη γενική εικόνα από το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας μας και είμαστε τώρα στη διαδικασία να θέσουμε καινούργιους στόχους μείωσης και να χαράξουμε μια καινούργια διαδρομή για την επίτευξή τους.

Todd Dalhausser, Πρόεδρος Altra: H VF (η μητρική εταιρεία της Altra) πρόσφατα ανακοίνωσε μια λίστα από τολμηρούς επιστημονικούς στόχους για τη βιωσιμότητα για το 2030. Η Altra θα συνεργαστεί με την αλυσίδα παραγωγής της VF για να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% μέχρι το 2030. Επίσης, Μετάφραση στα Ελληνικά. ο στόχος μας να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα στις αγορές υλικών με τον μεγαλύτερο όγκο είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα υλικά που χρησιμοποιούμε στα προϊόντα μας. 

Σε επίπεδο brand, έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε καινοτόμες αλλαγές στη διαδικασία μας και στις επιλογές των υλικών μας για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον και να αρχίσουμε να κάνουμε μετρήσιμη πρόοδο προς αυτούς τους τολμηρούς στόχους. Τις επόμενες seasons θα παρατηρήσετε ότι τα προϊόντα μας θα περιέχουν περισσότερα φυσικά, ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά. Σχεδιάζουμε επίσης να ανακοινώσουμε έναν τολμηρό στόχο ειδικά για την Altra. Έτσι, θα είμαστε υπόλογοι στους πελάτες μας για την προώθηση της βιωσιμότητας και να αρχίσουμε να κινούμε τη βελόνα βοηθώντας στη μείωση των επιπτώσεών μας στον πλανήτη.

Q: Πώς κατασκευάζονται οι αφροί της ενδιάμεσης σόλας από περιβαλλοντική άποψη;

Cavassa: Οι τωρινές ενδιάμεσες σόλες με βάση το υλικό EVA, όπως η PWRRUN, κατασκευάζονται  με τη χρήση μεθόδων για να μειωθούν τα απόβλητα και η χρήση πόρων (όπως νερό, ενέργεια και άνθρωποι). Όλα τα parts τα οποία απορρίπτονται ανακυκλώνονται. Η ενδιάμεσή μας σόλα με βάση το TPU, η PWRRUN+, είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και κλειστού κύκλου, με αποτέλεσμα τη μείωση των παρθένων υλικών που απαιτούνται για την παραγωγή. Συνεχίζουμε να πιέζουμε όλα τα επίπεδα ανακυκλωμένου περιεχομένου προς τα πάνω.

Εστιάζουμε στην ενσωμάτωση αυξημένης βιο-περιεκτικότητας σε όλες τις ενώσεις της μεσαίας σόλας, διασφαλίζοντας παράλληλα πως η απόδοσή τους δε θα μειωθεί. Η βιοδιασπασιμότητα στα υλικά των παπουτσιών εξακολουθεί να είναι ένα θέμα στο οποίο επεκτεινόμαστε.

Sheridan: Η μεσαία μας σόλα από EVA περιλαμβάνουν ένα φυσικό πρόσθετο το οποίο επιταχύνει τη βιοδιάσπαση κατά 50% από ότι το παραδοσιακό EVA.

Dalhausser: Τα προηγούμενα χρόνια, η χρήση πιο βιώσιμων υλικών θα έρχονταν με κόστος στην απόδοση και την αντοχή των παπουτσιών. Ωστόσο, με περισσότερους προμηθευτές υλικών να επενδύουν σε πιο βιώσιμες λύσεις, ξεκινάμε να βλέπουμε την αποδοτική πλευρά αυτών των αφρών να συμβαδίζουν, και ακόμα μερικές φορές να ξεπερνάν αυτή των παραδοσιακών foams. Πιστεύουμε πως αυτό το κομμάτι της ανάπτυξης των foams (αφρών) είναι πραγματικά συναρπαστικό και ανυπομονούμε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις σειρές μας.

Q: Ποιες είναι οι συζητήσεις για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις σειρές ρούχων και παπουτσιών;

Cavassa: Η κοινωνική ευθύνη και οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα έχουν γίνει μια βασική πλατφόρμα για καινοτομίες και αλλαγές στη βιομηχανία. Βάση αυτών, αποφασίσαμε για την σειρά της άνοιξης του 2020 να είναι πλήρως βιώσιμη σειρά. Πάντα ξεκινάμε με τον δρομέα και τις ιδιότητες των υλικών που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τον δρομέα. Ψάχνουμε για υλικά υψηλής απόδοσης με χαρακτηριστικά που ίσως περιλαμβάνουν τη στεγανοποίηση, το γρήγορο στέγνωμα και τη διαπνοή. Στη συνέχεια δουλεύουμε για την ανάπτυξη του υφάσματος με ανακυκλωμένα ή/ και οργανικά συστατικά χωρίς όμως να συμβιβαζόμαστε με την απόδοση και την άνεση.

Sheridan: Σαν brand, εστιάζουμε στην μείωση των επιπτώσεων των ακατέργαστων υλικών, με προτεραιότητα τώρα να είναι η αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών. Απαιτούμε όλα τα υλικά μας να συμμορφώνονται με τον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών που περιλαμβάνει τουλάχιστον όλες τις χημικές ουσίες που ρυθμίζονται από τους πιο αυστηρούς παγκόσμιους νομικούς κανονισμούς.

Επιπλέον, συμβαδίζουμε με το πρότυπο Bluesign και έχουμε ως στόχο να προμηθευόμαστε το 100% των υφασμάτων ένδυσης που έχουν οριστεί από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος, ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο εστιάζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι μειώνουμε τον αντίκτυπο των αποβλήτων που δημιουργούνται στη διαδικασία παραγωγής μας.

Dalhausser: Η Altra είναι πρώτα από όλα ένα performance running brand. Περηφανευόμαστε πως παρέχουμε μια πιο φυσική λύση για το τρέξιμο και συνεχώς ψάχνουμε νέους τρόπους να ενσωματώσουμε πιο υπεύθυνα, φυσικά υλικά στις σειρές προϊόντων μας για να τελειοποιήσουμε την απόδοσή τους. Μερικά από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε έχουν διπλό όφελος, καθώς είναι βιώσιμα, αλλά επίσης συμπληρώνουν το παπούτσι με άλλους τρόπους, όπως να προσθέτουν απαλότερη αίσθηση στο χέρι και καλύτερη διαπνοή. Από πλευρά σχεδιασμού και μηχανικής, όταν μπορούμε και βρίσκουμε υλικά που έχουν πολλαπλά οφέλη σαν αυτά, το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία να παρέχουμε κάτι με αξία στους πελάτες μας.


Πηγή: runninginsight.com