Το brain fitness έχει ως βασικές αρχές την ποικιλία και την περιέργεια. Όταν οτιδήποτε κάνεις γίνεται για σένα απλή συνήθεια, τότε ήρθε η ώρα να κάνεις την αλλαγή.

Αν πλέον μπορείς να λύσεις ένα παζλ είναι ώρα να πας παρακάτω και να βάλεις ένα καινούργιο challenge ώστε με αυτόν τον τρόπο να κρατάς την εγκεφαλική σου λειτουργία σε εγρήγορση. 

Το να  έχεις περιέργεια για τον κόσμο γύρω σου, πώς λειτουργεί και πώς εσύ μπορείς να τον καταλάβεις, θα κάνει τον εγκέφαλό σου να εξακολουθεί να λειτουργεί γρήγορα και αποδοτικά.

Χρησιμοποίησε κάποιες από τις παρακάτω ιδέες που θα σε βοηθήσουν να είσαι fit και ψυχικά.

1.Παίξε παιχνίδια!

Τα brain fitness προγράμματα και παιχνίδια είναι ένας εκπληκτικός τρόπος για να έχεις σε εγρήγορση το μυαλό σου. Το suduko, τα σταυρόλεξα και κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα του μυαλού σου και τη μνήμη.

Αυτά τα παιχνίδια βασίζονται στη λογική, τις λεξικολογικές ικανότητες, τα μαθηματικά και πολλά άλλα. Αυτά τα παιχνίδια είναι επίσης διασκεδαστικά. Θα έχεις περισσότερα οφέλη εξασκώντας αυτά τα παιχνίδια σε καθημερινή βάση. Αφιέρωσε 15 λεπτά μόνο, όχι ολόκληρες ώρες.

2. Κάνε διαλογισμό!

Το καθημερινό meditation είναι πιθανότατα το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για την υγεία του μυαλού και του σώματός σου. Ο διαλογισμός όχι μόνο σε χαλαρώνει, αλλά δίνει στον εγκέφαλό σου ένα υπέροχο workout. Δημιουργώντας ένα διαφορετικό ψυχικό στάδιο, βάζεις το μυαλό σου να σκέφτεται με νέους και ενδιαφέροντες τρόπους, βελτιώνοντας έτσι το  brain fitness.

3. Τροφοδότησε το μυαλό σου!

Το μυαλό σου χρειάζεται υγιεινή διατροφή. Κάνε focus στο ιχθυέλαιο από το σολομό, στους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, σε σπόρους όπως ο λιναρόσπορος και το ελαιόλαδο. Φάε περισσότερα από αυτές τις τροφές και λιγότερο κορεσμένα λιπαρά. Εξάλειψε ολοκληρωτικά τα trans λιπαρά από το διαιτολόγιό σου.

4. Αφηγήσου ιστορίες!

Οι ιστορίες είναι ένας τρόπος να  ενισχύσεις τις αναμνήσεις, να ερμηνεύεις τα γεγονότα και να μοιραστείς στιγμές. Κάνε εξάσκηση λέγοντας ιστορίες, μαζί νέες και παλιές, έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρουσες,  συναρπαστικές και διασκεδαστικές. Μερικές βασικές τεχνικές storytelling μακροπρόθεσμα θα σε κάνουν πιο… ενδιαφέρον άτομο.

5. Κλείσε την τηλεόραση!

Κατά μέσο όρο κάθε άτομο παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες από 4 ώρες σε καθημερινή βάση. Η τηλεόραση μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, τη ζωή σου και πολλά άλλα. Κλείσε την τηλεόραση και πέρνα περισσότερη ώρα εξασκώντας σώμα και πνεύμα.

6. Ασκήσου σωματικά για να ασκηθείς και πνευματικά!

Η σωματική άσκηση είναι μια καταπληκτική άσκηση του μυαλού επίσης. Όταν κινείς το σώμα σου, ο εγκέφαλός σου μαθαίνει νέες ικανότητες των μυών σου και κάνει εξάσκηση στην ισορροπία. Διάλεξε ποικιλία ασκήσεων για να δοκιμάσεις το μυαλό σου.

7. Διάβασε κάτι διαφορετικό!

Τα βιβλία σε γεμίζουν με άπειρους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πληροφορίες και γεγονότα. Δοκίμασε διαφορετικά είδη. Αν συνήθως διαβάζεις ιστορικά βιβλία, δοκίμασε ένα μυθιστόρημα. Διάβασε ξένους συγγραφείς, κλασικούς και σπάνια βιβλία.

Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα εξασκήσεις το μυαλό σου αλλά μαθαίνοντας για διαφορετικές περιόδους, κουλτούρες και ανθρώπους, θα έχεις ενδιαφέρουσες ιστορίες να πεις που θα σε κάνουν να σκεφτείς και να συνδυάσεις πράγματα στη ζωή σου.

8. Μάθε μια καινούργια δεξιότητα!

Μαθαίνοντας μια καινούργια δεξιότητα εξασκείς διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου σου. Η μνήμη σου καλλιεργείται, μαθαίνεις νέες τακτικές και εκτιμάς διαφορετικά τα πράγματα. Το να διαβάσεις Shakespeare ή το να μαθαίνεις να μαγειρεύεις είναι γεγονότα που κάνουν τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται.

9. Κάνε απλές αλλαγές!

Μπορεί να αγαπάς τη ρουτίνα σου. Έχεις χόμπι και πράγματα που κάνεις εδώ και καιρό. Αλλά όσο περισσότερο κάτι γίνεται οικείο σε σένα τόσο λιγότερο εξιτάρει τον εγκέφαλό σου. Για να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να παραμείνει ενεργός, προκάλεσέ τον.

Άλλαξε τη διαδρομή σου για το μανάβικο, χρησιμοποίησε το άλλο από το συνηθισμένο χέρι σου για να ανοίξεις την πόρτα και φάε πρώτα το επιδόρπιο σου. Αυτά θα κινητοποιήσουν τον εγκέφαλό σου και έτσι θα χρειαστεί να δείξεις προσοχή σε αυτά που κάνεις.

10.Εκπαίδευσε το μυαλό σου!

Το brain training γίνεται τάση. Yπάρχουν μαθήματα, websites και βιβλία με προγράμματα για το πως να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να σκέφτεται καλύτερα και γρηγορότερα.

Tα βασικά στοιχεία είναι η μνήμη, ο οραματισμός και η αιτιολόγηση. Επικεντρώσου  σε αυτά τα 3 στοιχεία κάθε μέρα και το μυαλό σου θα είναι έτοιμο για οτιδήποτε.


Πηγή: verywellmind.com