Σώζω την ψυχή μου (και τη δίαιτά μου ενδεχομένως)…

Πριν είκοσι περίπου ημέρες, ένας φίλος μου έθεσε το εξής ερώτημα:

«Πάντα ήθελα να καταλάβω τι εννοούν αυτοί που μου λένε, θα πάω στο γυμναστήριο για να ξεσπάσω.. μπορείς πιστεύεις να το βγάλεις το θέμα μέσα από ένα άρθρο»;

Μπορώ, του είπα, κι αφού του το΄πα…το΄ κανα κιόλας !!

Περάσαμε καλά;

Υπάρχει μια έκφραση-ερώτηση «κλειδί»… την οποία συχνά πυκνά,σχεδόν πάντα απευθύνω στα μέλη μας στο γυμναστήριο, κάθε φορά που τους βλέπω, με αναψοκοκκινισμένα μουτράκια να παραδίδουν το κλειδάκι τους στη reception και να ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Επιστροφή στη δουλειά, στο σπίτι, σε κάποια υποχρέωση ενδεχομένως! Δεν έχει σημασία «που» θα πάει όταν φύγει, αυτό που πραγματικά με καίει..είναι αν φεύγει λίγο πιο «ελαφρύς», λίγο πιο χαλαρός από όταν μπήκε. Ρωτάω λοιπόν ..περάσαμε καλά;

Όταν μου πεις, αφήνοντας έναν αναστεναγμό και ένα χαμόγελο να σου ξεφύγουν, ότι …. «ήταν τέλεια», ξέρω ότι ξέσπασες, ξέρω ότι λυτρώθηκες, ξέρω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου, ξέρω ότι θα σε δω και αύριο !

Ήταν στραβό το κλήμα, τώρα με την κρίση μας ..μας το φαγε η ΤΡΟΪΚΑ..

Ο άνθρωπος της πόλης (μιλώ για την Αθήνα κατά κύριο λόγο) ήταν πάντα ζορισμένος.. κι ας μην το αντιλαμβανόταν άμεσα! Φαινομενικά με επιλογές άπειρες, θεωρητικά αυτάρκης, με τη δουλειά του, τα δώρα και τα ένσημά του..το άνετο και γρήγορο αμάξι του,την οικογένειά του. Δίχως ωστόσο χώρο να αναπνεύσει, δίχως άνετη πρόσβαση για να δει τον ουρανό, πιεσμένος από χρόνο και με αρκετή δόση μοναξιάς στην πολύβουη ζωή του ! Αντικειμενικά μιλώντας, πίσω από τα πάρτυ και τις παρέες, πολλές φορές διαφαινόταν «ουσιαστική» μοναξιά. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια; Σαφώς λόγω οικονομικής δυσχέρειας, οι επιλογές μειώθηκαν, η δουλειά πιθανόν να μην υπάρχει ή να μην πληρώνεται,το άνετο και γρήγορο αυτοκίνητο πιθανόν να αντικαταστάθηκε με ένα πιο αργό «πλην τίμιο» αμάξι, ο ουρανός παρέμεινε κρυμμένος, οι σχέσεις δυσκόλεψαν και η μοναξιά πιθανόν να ενισχύθηκε.

Ένα χρόνο πριν παραβρέθηκα σε μία ημερίδα σχετική με marketing γυμναστηρίων, όπου ο Αυστραλός εισηγητής, ο ονομαζόμενος Paul Brown, με απόλυτη σιγουριά δήλωνε ότι :

«Tώρα με την κρίση, τα γυμναστήρια στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι γεμάτα.Είναι η πιο οικονομική επιλογή προκειμένου ο Έλληνας να κάνει καλό στην υγεία του και να ξεσπάσει την πίεση την οποία νιώθει.Να κάνει καλό στην υγεία του και να περάσει καλά».

Και ναι, τελικά,αυτό που ζητά ο άνθρωπος που ξεκινά άσκηση σε ένα γυμναστήριο, είναι: χώρο να κινηθεί, να ιδρώσει, να ανεβάσει σφυγμούς εκτονώνοντας την πίεση,να ακούσει μουσική, να απομονωθεί από τα καθημερινά .. τα ρουτινιάρικα, να γνωρίσει ενδεχομένως 2-3 καινούργιους ανθρώπους, να μιλήσει και να πει πράγματα που δεν προλαβαίνει μέσα στους ρυθμούς της κανονικής ζωής του. Τελικά όλο αυτό το πακέτο συνθέτουν το «πέρασα υπέροχα», που μου λες στο τέλος της προπόνησής σου, και νιώθεις ακόμα πιο καλά όταν κάθε 20 μέρες μπούμε στο γραφείο για μια αξιολόγηση και δεις ότι η μεζούρα μάζεψε,νιώσεις ότι ένας μικρός στόχος επιτεύχθηκε και πάμε για τον επόμενο. Όμως σε κάθε περίπτωση ξέρουμε και οι δύο, ότι αυτό που «νιώθεις» μετά από μια καλή προπόνηση, αφού κάνεις να απολαυστικό ντουζ και ξαπλώσεις για 10΄στον καναπέ σου, είναι μοναδικό..

Η αγχωτική μας καθημερινότητα μέσα από ένα βιοχημικό πρίσμα..

Είτε είσαι.. επαγγελματίας « μάνα και νοικοκυρά», με ότι αυτό συνεπάγεται (μπορώ να σου απαριθμήσω ολόκληρο κατεβατό από ευθύνες που σε βαραίνουν), είτε εργάζεσαι, είτε είσαι άνδρας με καριέρα ή ακόμη και άνεργος,ελεύθερος ή παντρεμένος, αυτό που συνήθως μου λες είναι ότι «δεν έχεις χρόνο». Επιπλέον μόλις γνωριστούμε λίγο παραπάνω, μου εκμυστηρεύεσαι ότι νιώθεις πίεση, πολλές οι υποχρεώσεις, ζορίζεσαι.. Το ίδιο και το σώμα σου, το ίδιο και η ψυχή σου και αν θέλαμε να σε αναλύσουμε από σκοπιάς βιοχημικής..από την ώρα που ξυπνάς το πρωί, μέχρι το επόμενο πρωί, είσαι στο έλεος μιας στρεσογόνου ορμονοκαταιγίδας !! Όσο και αν προσπαθείς να τα ελέγξεις όλα με τη λογική και με το μυαλό σου, η πραγματικότητα είναι ότι είσαι εγκλωβισμένος σε ένα κλειστό και συνεχώς ανατροφοδοτούμενο στρεσογόνο «κύκλωμα». Πίεση, υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες στο αίμα, κοντή και ρηχή αναπνοή, ταχυπαλμία, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, πίεση, δυσκολία να διαχειριστείς τα πράγματα όπως θα ήθελες, δυσκολία στη συγκέντρωσή σου μετά από κάποιες ώρες, κούραση, αυτή η σερετονίνη αργεί να εμφανιστεί.. κι αν το κάνει, μοιάζει με ήλιο μέσα σε βαριά συννεφιά !!

Τελικά όταν το καλοσκεφτείς, το περίφημο «ξεσπάω στο γυμναστήριο», πρώτα από όλα δεν είναι τίποτα άλλο από μια θαυμάσια μέθοδος να ισορροπήσεις και να ρυθμίσεις τις .. ορμονοκαταιγίδες σου. Θα μου πεις, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, σαφώς..αυτή η γλυκιά λύτρωση που νιώθεις όταν αφήνεις ένα κομμάτι σοκολατόπιτα να λιώνει στο στόμα σου, είναι μια τέτοιου είδους διαχείριση, μονάχα που η καθημερινή αυτή διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες μόνο..θα σε φορτώσει με κάποια επιπλέον κιλά και τελικά αυτό θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για να πιέζεσαι και να στεναχωριέσαι. Μια βίαιη αντίδραση και ένα έντονο λεκτικό ξέσπασμα μέσα στο σπίτι, πρόσκαιρα θα σε εκτονώσει μα από την άλλη, την επόμενη κιόλας στιγμή θα αποτελέσει την αφορμή για τη διαιώνιση του «κλειστού κυκλώματος στρες» που πριν αναφέραμε, χώρια που αν αυτό συνεχιστεί, σύντομα θα΄χεις σοβαρά οικογενειακά θέματα να αντιμετωπίσεις. Το τσιγάρο ή το αλκοόλ είναι μια διέξοδος που μπορεί να έχεις κατά νου αλλά δε χρειάζεται να σχολιάσουμε ότι εάν το μέτρο χάνεται, οι δύο αυτές διέξοδοι θα καταστρέψουν την υγεία και τη ζωή σου κατ’ επέκταση.

Αντί όλων αυτών ξεκίνα να το βλέπεις διαφορετικά και κέρδισε το στοίχημα της ίδιας σου της ζωής. Το να δεις την τροφή σου στα σοβαρά είναι μια καλή αρχή. Προσάρμοσε τα γεύματά σου στον τρόπο που ζεις και στις ανάγκες που δημιουργούνται, τόσο σε θρέψη, όσο και σε ενέργεια (Αυτά τα δύο δεν είναι ίδια, μην μπερδεύεσαι). Από την παραπάνω φράση μου, ελπίζω να κατάλαβες σε βαθμό σημαντικό για ποιο λόγο το πλάνο διατροφής της φίλης σου, δεν είναι κατάλληλο απαραίτητα για σένα..μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Η αναγκαιότητα του να γυμνάζεσαι είναι δυο φορές πιο επιτακτική στις συνθήκες «πόλεως». Έχεις κατασκευαστεί με προδιαγραφές 2 λιτρου κινητήρα και διάγεις τον βίο σου σαν παπί 50 κυβικών. Ότι δεν κινείται χορταριάζει, φθίνει,χάνεται και αυτό πάντα να το θυμάσαι. Η οστική και η μυϊκή σου μάζα καθημερινά συρρικνώνονται, καθώς παραμένεις προσκολλημένος στη ρουτίνα σου, αυτοκίνητο,γραφείο,σπίτι,ύπνος.! Σκέψου την εικόνα από ένα σπίτι της υπαίθρου,που’ χει χρόνια να κατοικηθεί..πνιγμένο στα βάτα, ερημωμένο..ε, ναι κάπως έτσι. Δε θα αναφερθώ στα όργανα του αναπνευστικού, κυκλοφορικού και γαστρεντερικού σου συστήματος.. το κακό με όλα αυτά είναι ότι δε φαίνονται, κι ότι δε φαίνεται το ξεχνάμε εύκολα. Το θυμόμαστε μονάχα σε τυχόν κλινική εκδήλωση συμπτωμάτων, φροντίζει γι αυτό ο γιατρός και να σου πω το πιο παράδοξο; Η συνταγή, η οποία δίνεται πέρα από τα φάρμακα.. περιλαμβάνει και άσκηση και ειδική πια διατροφή.. Κρίμα δεν είναι ;

Τελικά ο «Αυστραλός».. καλά τα έλεγε..

Το θέμα λοιπόν, δεν είναι να μην έχεις άγχος, ούτε να ζεις δίχως πίεση .Το ζητούμενο ουσιαστικά είναι, πως θα το διαχειριστείς και που θα το εκτονώσεις. Εκτόνωση στο διευθυντή σου(αν και πολύ θα το ήθελες..), στην οικογένεια σου,στο ταψάκι με το κανταϊφι, στο μπουκάλι με το ημίγλυκο, το πακέτο με τα τσιγάρα ή απλά θα το διοχετεύσεις μέσα από μία ευχάριστη και προσαρμοσμένη στα μέτρα σου φυσική δραστηριότητα ;

Στα σίγουρα θα κερδίσεις την ψυχική σου ισορροπία, θα νιώσεις σύντομα πιο ζωντανός και πιο υγειής και φυσικά εάν βρίσκεσαι σε διαδικασία διατροφής με στόχο να χάσεις βάρος θα βγεις κερδισμένος/η σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Σαφώς θα ανεβάσεις τα επίπεδα της ενεργειακής σου δαπάνης, άρα δε θα χρειαστεί να ρίξεις χαμηλά..τα ενεργειακά σου «έσοδα» και από την άλλη μέσα από τη θετική ρύθμιση των ορμονών της ευχαρίστησης, δε θα αναζητήσεις με βουλιμία την διατροφική..αμαρτία. Εάν το κάνεις, θα το κάνεις συνειδητά και ελεγχόμενα και αυτό θα σε γεμίζει, μέρα με την ημέρα αυτοπεποίθηση.

Τι όμορφη λέξη..Αυτοπεποίθηση !!

Είναι αυτό που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, και είναι αυτό που βήμα βήμα μπορείς να κτίσεις και να διατηρήσεις μέσα από ένα σωστά δομημένο για σένα, «εξατομικευμένο» πρόγραμμα άσκησης. Και ίσως τελικά χτίζοντας αυτοπεποίθηση, μέρα με την ημέρα να μειώνεται και η επιτακτική σου ανάγκη για ξέσπασμα..αλλά αυτό θα το πούμε σε προσεχές άρθρο. Μέχρι τότε, γυμνάσου με όλη σου την ψυχή, γνώρισε κόσμο μέσα σε ένα καθαρό και πολιτισμένο γυμναστηριακό χώρο, ξέσπασε και ισορρόπησε !!


Γράφει ο Δημήτρης Βουδούρης

Πηγή: diatrofi.gr