Τι κοινό έχουν η Gwyneth Paltrow, η Madonna και 7 επαγγελματίες παίκτες μπάσκετ; Όλοι τους κάνουν pilates.

Αν και είμαστε οπαδοί για καθετί που βοηθάει να είσαι δραστήριος, με υγιεινό lifestyle, υπάρχουν μερικοί μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το pilates. Εδώ είναι οι 5 δημοφιλέστεροι μύθοι γύρω από το Pilates.

Μύθος 1: To pilates είναι καλός τρόπος για να χάσεις βάρος

Το pilates έχει σίγουρα οφέλη για τον κορμό αλλά όχι αν θες να χάσεις βάρος. Έρευνα του 2006 διαπίστωσε ότι το σωματικό βάρος και το λίπος του σώματος δεν επηρεάστηκαν σημαντικά σε ενήλικες γυναίκες που έκαναν εντατικά pilates, και έρευνα του 2004 βρήκε ότι το pilates βοηθάει να βελτιώσεις την ευλυγισία, αλλά δεν επηρεάζει σημαντικά την σύσταση του σώματος ακόμα και μετά από 6 μήνες. Έτσι όταν πρόκειται για καθαρή καύση θερμίδων και απώλεια λίπους, το τρέξιμο σε διάδρομο, το ποδήλατο ή η προπόνηση με βάρη είναι αποτελεσματικότερα σε σχέση με το pilates.

Αλλά επειδή το pilates κάνει πολύ καλή δουλειά στην ενδυνάμωση του κορμού σου, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού και βελτιώνοντας την ευλυγισία σου, θα ήταν καλό να το εκτελείς με μεγαλύτερη συνέπεια.

Μύθος 2: Το pilates είναι μόνο για γυναίκες

Το pilates βοηθάει να δυναμώσει ο ορθός κοιλιακός στο κάτω τμήμα του και τους μύες της πυελικής χώρας που είναι σημαντικοί για την εγκυμοσύνη της γυναίκας. Ακόμα επειδή δεν περιέχει βάρη, έχει χαρακτηρισθεί ως ‘γυναικεία’ δραστηριότητα.

Αλλά αυτή η άποψη απέχει πάρα πολύ από την αλήθεια. Πρώτον, το pilates εφευρέθηκε από τον άνδρα Josheph Pilates. Δεύτερον πολλοί άνδρες αθλητές χρησιμοποιούν το pilates σαν συμπλήρωμα της προπόνησης με βάρη και της αερόβιας προπόνησης. Θέλεις περισσότερες αποδείξεις; Μάθε λοιπόν ότι ο Lebron James, Kobe Bryant, Tiger Woods, Hugh Grant και πολλοί άλλοι αθλητές και διάσημοι, χρησιμοποιούν το pilates για να δυναμώσουν τον κορμό, να βελτιώσουν την ευλυγισία και την λειτουργικότητά τους.

Μύθος 3: Χρειάζεσαι ειδικά μηχανήματα για να κάνεις pilates

Είναι αλήθεια ότι μερικά είδη του pilates χρειάζονται ειδικό εξοπλισμό όπως είναι το Reformer, το Cadillac και Wunda. Αυτή είναι η μισή αλήθεια όμως, αφού pilates μπορείς να κάνεις οπουδήποτε με ασκήσεις που χρειάζονται μόνο ένα στρώμα.

Μύθος 4: Το pilates θα σε κάνει πολύ δυνατό

Το pilates θα βελτιώσει σημαντικά την αντοχή των κοιλιακών σου, της πλάτης σου και του κορμού σου με ασκήσεις εξειδικευμένες για αυτές τις περιοχές. Αν ξεκινήσεις και έχεις χαμηλό επίπεδο δύναμης, τότε σίγουρα θα δεις σημαντική βελτιώσει σε αυτά τα σημεία.

Αλλά δεν πρέπει να βασίζεσαι στο pilates για να βελτιώσεις την πλήρη δύναμη του σώματός σου, ειδικά αν κάνεις μόνο προπονήσεις σε mat. Αυτό θα συμβεί αν χρησιμοποιείς παράλληλα ασκήσεις όπως πιέσεις ώμων, καθίσματα και άλλες ασκήσεις που θα δυναμώσουν το μυϊκό σου σύστημα.

Μύθος 5: Το pilates είναι μόνο για κοιλιακούς

Όπως μάθαμε σε αυτό το άρθρο, το pilates είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσεις διαφορετικά τμήματα των κοιλιακών σου. Αλλά το pilates εκτός από την ενίσχυση του πυρήνα σου, έχει και πρόσθετα οφέλη.

  • Κεντράρισμα: Εστιάζοντας στο κέντρο του σώματός σου, μπορεί να σε διδάξει πως να χρησιμοποιείς τους μύες του κορμού σου για να παράγεις δύναμη.
  • Συγκέντρωση: Έχοντας πλήρη προσοχή σε κάθε άσκηση.
  • Έλεγχος: Εκτελώντας κινήσεις με έλεγχο σε διδάσκει πως να κινείσαι πιο ομαλά.
  • Ακρίβεια: Ευθυγραμμίζοντας το σώμα στη σωστή θέση θα σε βοηθήσει σε διάφορες αθλητικές κινήσεις.
  • Αναπνοή: Μαθαίνοντας πως να αναπνέεις θα εκτελείς αποτελεσματικότερα τις ασκήσεις.

Όπως καταλαβαίνεις το Pilates δεν είναι μόνο για κοιλιακούς.

Τέλος το pilates μπορεί να είναι εξαιρετική μέθοδος εκγύμνασης, αλλά μην βασίζεσαι σε αυτό ως βασικό πρόγραμμα, ιδίως αν θες να κάψεις μεγάλες ποσότητες λίπους.