Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε μια νέα δραστηριότητα cross-training και αναρωτιέστε αν πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή της φίλης σας που ορκίζεται στο μάθημά της γιόγκα ή εκείνου που δεν χάνει ποτέ μια συνεδρία Pilates; Αν ναι, πιθανότατα έχετε κάποιες ερωτήσεις, όπως: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της γιόγκα και του Pilates; Και κάποιο από αυτά θα ενίσχυε τις επιδόσεις σας στο τρέξιμο;

Εδώ, έχουμε απαντήσεις στις μεγαλύτερες ερωτήσεις σας σχετικά με το Pilates και τη γιόγκα.

Τι είναι το Pilates;

Το Pilates έχει ένα είδος εκφοβισμού – αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος χαμηλού αντίκτυπου για να χτίσετε δύναμη στους μύες του πυρήνα σας. Αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates τη δεκαετία του 1920, είναι μια ενεργητική και προσεγμένη μέθοδος άσκησης ολικού σώματος που δίνει έμφαση στη δύναμη, τον έλεγχο των μυών και τη σταθερότητα. Οι ασκήσεις γίνονται είτε στο πάτωμα με ένα χαλάκι, είτε σε ειδικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανήματος που ονομάζεται Reformer.

Τι είναι η γιόγκα;

Υπολογίζεται ότι η γιόγκα υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η πρακτική αποτελείται από μια σειρά σωματικών στάσεων, και επίσης εστιάζει στην αναπνοή καθώς και στην εσωτερική προσοχή και επίγνωση. Σύμφωνα με τη Yoga Alliance, τη μεγαλύτερη μη κερδοσκοπική ομάδα που υποστηρίζει την πρακτική, η γιόγκα είναι ένα «ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την ευημερία σε όλα τα επίπεδα: σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και πνευματικό…Η Hatha yoga, ένα σύστημα στάσεων και τεχνικών αναπνοής, είναι ίσως το πιο γνωστό στις Η.Π.Α.

Πώς διαφέρουν η γιόγκα και το πιλάτες;

Οι ειδικοί επισημαίνουν το γεγονός ότι τόσο η γιόγκα όσο και το Pilates περιλαμβάνουν μια ροή κινήσεων, αλλά η έμφαση είναι διαφορετική. Το Pilates εστιάζει στη δύναμη του πυρήνα, ενώ η γιόγκα επικεντρώνεται περισσότερο στην ευελιξία και έχει μια ισχυρότερη πνευματική σύνδεση.

«Η γιόγκα έχει ένα πνευματικό συστατικό και προέρχεται από μια μακρά γενεαλογία δασκάλων και σοφών στην Ινδία. Το Pilates δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο που ήθελε να βοηθήσει τους χορευτές να αναπνεύσουν και να κινηθούν καλύτερα για να διατηρήσουν μια υγιή σπονδυλική στήλη», λέει ο Mel Russo, ένας πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα, στη Νέα Υόρκη. «Κατά την άποψή μου, μια βασική διαφορά είναι ότι η γιόγκα έχει πολλές παραλλαγές και στυλ, και το Pilates έχει παραμείνει αρκετά πιστό σε αυτό που ήθελε ο δημιουργός του».

Η Jennifer DeLuca, δασκάλα Pilates και ιδιοκτήτρια και διευθύντρια της BodyTonic, λέει, «Σας ζητούν και οι δύο να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας με το σώμα σας. Και οι δύο προσπαθούν να είναι ολοκληρωμένοι και να έχουν κίνηση σε όλα τα επίπεδα. Και οι δύο έχουν επίσης ένα συστατικό άσκησης αναπνοής και επικεντρώνονται στη σωστή ευθυγράμμιση και τη στάση του σώματος.»

Και προσθέτει, «Σε ορισμένες πρακτικές γιόγκα, η έμφαση δίνεται στο κράτημα των στάσεων, ενώ το Pilates έχει ένα στοιχείο γρήγορης κίνησης. Στη γιόγκα, το πνευματικό είναι εμφανές, ενώ στο Pilates είναι ένα επακόλουθο της άσκησής σας και έρχεται με τη μορφή μιας βαθιάς αίσθησης ευεξίας και ανανεωμένης ενέργειας. Παρόλο που και τα δύο ενσωματώνουν δύναμη και τέντωμα, η γιόγκα εστιάζει περισσότερο στο τέντωμα και το Pilates περισσότερο στη δύναμη. Αλλά με όλα αυτά εκεί έξω τώρα, οι γραμμές είναι πραγματικά θολές. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παρακολουθείς ένα μάθημα γιόγκα που δεν έχει αποκομίσει τα οφέλη μιας άσκησης Pilates και το αντίστροφο».

Όπως λέει η Lindsey Clayton, εκπαιδεύτρια του ανώτερου Barry και συνιδρυτής του Brave Body Project, «το να έχεις έναν ισχυρό πυρήνα σταθεροποιεί το σώμα σου καθώς τρέχεις και προσθέτει δύναμη στα χέρια και τα πόδια σου για να οδηγήσει το σώμα σου προς τα εμπρός».

Η παρατεταμένη κακή στάση μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στους γοφούς και συμπίεση της σπονδυλικής στήλης. «Η κακή στάση του σώματος αυξάνει την ένταση στους μύες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ακόμη και βλάβη στις αρθρώσεις», δήλωσεη Jaclyn Fulop, M.P.T., αδειοδοτημένη φυσιοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του Exchange Physical Therapy Group.

Και, ένα ισχυρό αναπνευστικό σύστημα επιτρέπει σε εμάς τους δρομείς να μπορούμε να προσλαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο για τους μύες μας, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη αντοχή.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο Pilates;

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να αποφεύγει το Pilates», λέει η DeLuca. «Πιστεύω ότι μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ιδιωτική εκπαίδευση Pilates με έναν έμπειρο δάσκαλο, ενώ άλλοι θα ήταν μια χαρά σε ομαδικές ρυθμίσεις. Πάντα ενθαρρύνω τους ανθρώπους να κάνουν τουλάχιστον τρεις ιδιωτικές συνεδρίες πριν μπουν σε μια ομάδα.”

Μια άλλη προειδοποίηση που επισημαίνει: «Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές μορφές εκεί έξω που αυτοαποκαλούνται «Pilates» ενώ δεν είναι η δοκιμασμένη και αληθινή εκδοχή», λέει η DeLuca.

Ποια είναι τα οφέλη της γιόγκα;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη γιόγκα και τα οφέλη διαφέρουν, ανάλογα με το τι ψάχνετε από την πρακτική σας.

«Αν θέλετε να προκαλέσετε σωματικά τον εαυτό σας και να γίνετε πιο δυνατοί και πιο ευέλικτοι, τότε μια πιο φυσική πρακτική όπως το Vinyasa flow θα σας βοηθήσει να το πετύχετε», λέει η Russo. «Αν χρειάζεται να κινηθείτε λίγο και να συνδεθείτε με το μυαλό και το σώμα σας, τότε μια πιο αργή και επανορθωτική πρακτική γιόγκα θα σας ωφελούσε».

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συνεχή μαθήματα γιόγκα μπορούν να φέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, δύναμη και συντονισμό, καθώς και μια πιο υγιή καρδιά. Και ανεξάρτητα από την πρακτική που θα επιλέξετε, το μεγαλύτερο όφελος είναι να δημιουργήσετε τη συνήθεια να κινείτε το σώμα σας, να δυναμώνετε τις αρθρώσεις σας και να μαθαίνετε τους σωματικούς σας περιορισμούς.

«Αλλά δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικό είναι να κάνετε την έρευνά σας», λέει η Russo. “Το να βρείτε το στυλ, το επίπεδο και τον δάσκαλο που σας ταιριάζει είναι πρωταρχικής σημασίας.”

Τι γίνεται με τα ψυχικά και πνευματικά οφέλη της γιόγκα;

Η γιόγκα τονίζει τη σημασία της προσοχής, της παρουσίας και της αναπνοής περισσότερο από άλλες φυσικές μεθόδους.

«Αν παρακολουθείτε ένα μάθημα γιόγκα με έναν καλό δάσκαλο, έχουν έναν τρόπο να απολαμβάνουν ψυχολογικά ή πνευματικά οφέλη», λέει ο Russo. «Αν δεν συνδέεστε με κάτι πιο βαθύ από το πόσο σωματικά δυνατός είστε, τότε χάνετε το νόημα να κάνετε μια πρακτική γιόγκα».

Η γιόγκα σας ζητά επίσης να ακούτε το σώμα σας και να σέβεστε τα όριά του. ένας καλός δάσκαλος γιόγκα θα υπενθυμίσει στους μαθητές ότι το να πιέσετε τον εαυτό σας σε μια στάση γιόγκα θα μπορούσε ενδεχομένως να σας τραυματίσει.

«Μου αρέσει να υπενθυμίζω στους μαθητές μου ότι ποιος είσαι στο ταπί είναι και ποιος είσαι έξω από αυτό», λέει η Russo. «Λοιπόν, εάν μαθαίνετε πώς να είστε ευγενικοί με το σώμα σας και πώς να επιβραδύνετε, να είστε παρόντες και να αναπνέετε, ελπίζω να το πάρετε μαζί σας και τα οφέλη θα εμφανιστούν με τρόπους που δεν το περιμένατε».

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη γιόγκα;

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι η γιόγκα, καλώς ή κακώς, έχει γίνει πολύ mainstream και σε πολλά στούντιο έχει μετατραπεί σε «προπόνηση» πολύ περισσότερο από μια πλήρη εξάσκηση μυαλού/σώματος», λέει η Russo. «Ένας κακώς καταρτισμένος δάσκαλος που δεν είναι ικανός στην ανατομία μπορεί εύκολα να τραυματίσει κάποιον. Επίσης, εάν έχετε έναν μακρύ κατάλογο τραυματισμών και χρειάζεστε ιδιαίτερη προσοχή, η επιλογή της ιδιωτικής γιόγκα one-on-one είναι μια ασφαλέστερη επιλογή από ένα ομαδικό μάθημα. Είναι δύσκολο ακόμη και για τον καλύτερα εκπαιδευμένο δάσκαλο να δώσει σε κάποιον με σοβαρούς τραυματισμούς την προσοχή που χρειάζεται σε μια ομαδική τάξη».

Πηγή: www.runnersworld.com