Προσπαθείς να βρεις πάλι την χαμένη σου φόρμα μετά την εγκυμοσύνη;

Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές που θα πρέπει να θυμάσαι όταν πας για τρέξιμο με το μικρό σου παιδάκι, από την Jeanine Detz του Parents Magazine

‘Τρεις μήνες μετά την γέννηση του γιου μου, νοστάλγησα το σώμα που είχα πριν την εγκυμοσύνη και αποφάσισα να προσπαθήσω να τρέξω. Με τον Calvin στο καροτσάκι άρχισα να τρέχω σε ένα μονοπάτι αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποίησα το λάθος μου. Το μωρό πήγαινε στο καρότσι σαν ποκ-πορν σε κατσαρόλα και ο ήλιος τον τύφλωνε. Το να τρέχεις με το μωρό σου μπορεί να είναι ένας βολικός τρόπος για να κάνεις προπόνηση, αλλά θα πρέπει να έχεις τον σωστό εξοπλισμό και το πράσινο φως από τον παιδίατρο σου πριν ξεκινήσεις’.

Εξοπλίσου κατάλληλα.

Είτε είσαι στο πεζοδρόμιο είτε σε ένα μονοπάτι, το έμπιστό σου καροτσάκι δεν έχει σχεδιαστεί για τρέξιμο. Για να προπονηθείς με το μωρό σου επένδυσε σε συγκεκριμένο εξοπλισμό. Τα καρότσια που είναι για τρέξιμο έχουν μεγάλα ελαστικά και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ που ελαχιστοποιούν του κραδασμούς και διασφαλίζουν ότι το μωρό σου θα είναι άνετο. Τα περισσότερα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με φρένο χειρός και λουράκι καρπού για να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, εάν έχεις αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα.

Φρόντισε την θέση του μωρού σου.

Το μικρό σου χρειάζεται να έχει μια καλή υποστήριξη γύρω από το λαιμό του πριν αρχίσεις να τρέχεις. Μπορεί να είναι επώδυνο και ακόμη και να προκαλέσει τραυματισμό. Τα μωρά ηλικίας 6-8 μηνών μπορεί να είναι άνετα χωρίς την υποστήριξη αλλά το τελικό ΟΚ πρέπει να το πάρεις από τον γιατρό σου. Για το λόγο αυτό υπάρχουν καρότσια σχεδιασμένα ειδικά για να εξασφαλίζουν την άνετη και ασφαλή θέση του μωρού σου.

Να είσαι προσεκτική.

Όταν τρέχεις με καρότσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκέφτεσαι είναι η ασφάλεια του μωρού. Αν τρέχεις την αυγή ή το σούρουπο, βεβαιώσου ότι το καρότσι έχει τα απαραίτητα ανακλαστικά ώστε να είστε ορατοί. Αν δεν μπορείς να αποφύγεις πολυσύχναστους δρόμους να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική. Μην υποθέτεις ότι οι οδηγοί σας προσέχουν. Πριν αρχίσεις να τρέχεις βεβαιώσου επίσης ότι έχεις περάσει το λουράκι καρπού και ότι έχεις ασφαλίσει το μωρό στην θέση του. Αν σταματήσεις έστω και για μια γουλιά νερό, βάζε πάντα χειρόφρενο.

Προετοιμάσου για τον καιρό.

Αν ζεσταθείς καθώς κινείσαι, το μωρό σου θα παραμένει στην ίδια θερμοκρασία. Για τον λόγο αυτό φρόντισε να το ντύσεις κατάλληλα. Σκέψου τι θα φόραγες αν δεν έτρεχες. Όταν έχει πολύ κρύο φρόντισε να είναι ζεστά προσθέτωντας ίσως και κάποιο κάλυμα μπροστά στο καρότσι. Ακόμα όταν βρέχει τοποθέτησε αδιάβροχο κάλυμα ώστε να το κρατήσεις στεγνό. Τέλος όταν έχει πολύ ήλιο βεβαιώσου ότι δεν θα τον κάψει βάζοντας ειδικό κάλυμα που κρατάει μακριά το πολύ φως.

Προγραμμάτισε την προπόνηση.

Το μωρό θα κάνει πιο ευχάριστη την προπόνησή σου, για αυτό φρόντισε τις ώρες της προπόνησης. Ιδανικές ώρες είναι μετά το φαγητό και τις ώρες που κοιμάται. Η Alysia Montano πρωταθλήτρια των 800 μέτρων λέει ότι ιδανική ώρα για ένα σύντομο τρέξιμο, είναι όταν η κόρη της έχει φάει. Η ώρα του ύπνου, είναι καλύτερη για μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις αφού πρόκειται να κοιμηθούν για κάποιες ώρες.  Γενικά απέφευγε τις ώρες που μόλις έχουν ξυπνήσει ή πεινάνε.