GET OUT THERE

Όταν σκέφτεσαι για υγιεινές συνήθειες, τι είδους άσκηση σου έρχεται στο μυαλό; Ίσως η άρση βαρών, η κατανάλωση λαχανικών, το τρέξιμο, ή το να κοιμηθείς καλά και νωρίς  το βράδυ.  Ακούμε καθημερινά, για τα οφέλη της γυμναστικής αλλά και της σωστής διατροφής, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το να είσαι εκεί έξω μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο υγιής;

“Το να περνάς χρόνο έξω στη φύση, ειδικά όταν έχεις την ησυχία σου για να παρατηρήσεις κάτι όμορφο, γεμίζει το μυαλό σου με τις πιο θετικές σκέψεις όπως με το δέος, την ηρεμίακ και την ταπεινότητα, τη χαρά, την ευγνωμοσύνη και την αίσθηση ότι η ζωή είναι ωραία”, λέει ο Eoin Finn, ένας  διάσημος γιόγκι με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στη  γιόγκα και “Blissologist” που ξοδεύει περισσότερο από 15 ώρες την ημέρα έξω.

Εκτός του ότι θα  αισθανθείς  πιο ευτυχισμένος, ο Finn λέει, ότι αν περνάς  περισσότερο χρόνο έξω καθημερινά, μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους σου και να αυξήσεις την ικανότητά σου να χαλαρώσεις πιο εύκολα.

«Η ισορροπία για την υγεία σου, είναι η ικανότητα να μπορείς να χαλαρώσεις.  Η χαλάρωση είναι καλύτερο να γίνεται κάτω από ένα δέντρο», λέει ο Finn.

2015_12_10_timeoutsidewoman

Έτσι, την επόμενη φορά που είσαι συναισθηματικά φορτισμένος από δουλειά ή έχεις άγχος για ένα προσωπικό σου  πρόβλημα, προσπάθησε να βγεις λίγο έξω.

“Όταν είσαι έξω, κάπου όμορφα στη φύση, αισθάνεσαι  μικρός σε σχέση με το μεγαλείο της φύσης, αλλά, παράλληλα, αισθάνεσαι και ένα μέρος αυτού του τεράστιου συνόλου», λέει ο Finn.  “Υπάρχει τόση ευτυχία εδώ. Αισθάνεσαι ότι είσαι ένα  μέρος από κάτι απείρως μεγάλο και όμορφο.”

Αγαπημένα μέρη του Finn για να περνάει  το χρόνο τους στην ύπαιθρο, είναι κάποιες  παραλίες του Μεξικού, της Βρετανικής Κολομβίας, τα μονοπάτια πεζοπορίας πάνω απο το Malibu και τη Χαβάη – όλα τα μέρη που είχε τη χαρά να επισκεφθεί ενώ μαγνητοσκοπούσε το νέο DVD του με θέμα Earth Body Yoga, το οποίο διαθέτει μια πρακτική η οποία συνδυάζει τα οφέλη της καθημερινής γυμναστικής ρουτίνας  Vinyasa με μια βαθιά έμφαση στη διασύνδεση με τη φύση.

Από την στιγμή που αποφασίζεις να ενσωματώσεις την γυμναστική στη ζωή σου, και κάνεις επιπλέον προσπάθεια για να τρως  υγιεινά τρόφιμα, μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να ισορροπήσεις όταν έχεις ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, και  ίσως αναρωτηθείς πώς στο καλό θα βρεις χρόνο για να γυμναστείς έξω, στην φύση.

Ευτυχώς, ο Finn έχει 6 εύκολες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αγκαλιάσεις το φυσικό περιβάλλον, αλλά και να αντιληφθείς  όλα τα θεραπευτικά  και χαλαρωτικά  οφέλη που έρχονται από την άσκηση έξω.

Αποσυνδέσου

“Φύγε 10 λεπτά από τον υπολογιστή και κάνε «FaceTime» με τη φύση”, λέει ο Finn. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να χαζεύει στο Facebook ωραίες εικόνες από την φύση; Μήπως ήρθε η ώρα να βγεις να το ζήσεις και εσύ κοντά στην φύση;

Καν’ το συνήθεια

“Κάνε την εξωτερική άσκηση μέρος της ρουτίνας σου” λέει ο Finn. “Είναι αυτό που κάνεις πριν ή μετά από το πρωινό σου ή όταν γυρνάς στο σπίτι από την δουλειά.”

Περισσότερο ποδήλατο, λιγότερη οδήγηση

“Θα καις λίπος, δεν θα χρειάζεσαι καύσιμα και χρήματα για να μετακινείσαι και θα αισθάνεσαι πιο ενεργητικός κατά την άφιξη σου στη δουλειά”, λέει ο Finn.

Προσαρμόσου

 “Άλλαξε την εικόνα που έχεις για το τι είναι υγεία/ευεξία”, λέει ο FInn. Μην ανησυχείς τόσο πολύ για το πόσα κιλά μπορείς  να σηκώσεις, ή πόσα λεπτά κάνεις να τρέξεις τα 5χλμ. Το θέμα είναι να μπορείς να χαλαρώσεις και το καλύτερο χαλάρωμα είναι κάτω από ένα δέντρο.

2015_12_10_timeoutsidehammock

Ξάπλωσε σε μια αιώρα

Ξόδεψε 10 λεπτά από τη μέρα σου γι’ αυτό που ο Finn αποκαλεί «Αιώρα Διαφωτισμού». “Ακόμα και αν δεν έχεις αιώρα, κάτσε κάτω από ένα δέντρο, αναπνέοντας και κοιτάζοντας προς τα πάνω. Αυτή είναι η ουσία της υγείας”, δήλωσε ο Finn.

Κάνε γυμναστική έξω

“Κάνε γυμναστική έξω, αλλά βεβαιώσου ότι, αφού το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα πάρεις  το χρόνο σου και θα κοιτάζεις για λίγο κάτι όμορφο που υπάρχει έξω στη φύση”, προσθέτει ο Finn.


Πηγή: theactivetimes.com

Επιμέλεια: Βίβιαν Δράκου, Γυμνάστρια, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ