#WALKINGTIPS

Μέχρι τώρα πιθανόν να γνωρίζεις ότι το να κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους δεν κάνει καλό για την συνολική υγεία σου ακόμα και αν ασκείσαι τακτικά.

Αλλά για πολλούς, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων όπου η δουλειά τους απαιτεί να κάθονται σε ένα γραφείο για τη πιο πολύ μέρα, είναι δύσκολο.

Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι το να κάθεσαι πάρα πολύ είναι πιο επικίνδυνο από το να καπνίζεις, και ότι 30-60 λεπτά άσκησης τη μέρα δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εξηγεί ο Michele Stanten προπονητής βάδην και πιστοποιημένος Group Fitness Instructor. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές είδαν τις αλλαγές στις αρτηρίες που συμβάλλουν σε καρδιακή νόσο μετά από 3 ώρες καθισιού- και η μελέτη έγινε σε 20 υγιή άτομα.

Τα καλά νέα που ήρθαν από αυτήν την σοκαριστική μελέτη είναι ότι δεν θέλει και πολύ χρόνο για να αντιμετωπίσεις αυτές τις αρνητικές επιδράσεις. «Μόνο 5 λεπτά κίνησης χρειάζονται κάθε ώρα για την πρόληψη του προβλήματος», λέει ο Stanten.

Με άλλα λόγια δεν χρειάζεται να περπατάς για πάρα πολύ ώστε να προστατέψεις την υγεία σου. Απλά να σηκώνεσαι από το γραφείο σου συχνά για μικρές χρονικές περιόδους. Βέβαια, για κάποιους, ακόμα και αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο καθώς δεν θέλουν να διακόψουν την ροή της εργασίας τους.

Το περπάτημα είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάνεις μια θετική αλλαγή και αποτελεσματική βελτίωση της υγείας σου, λέει ο Stanten. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και 2 λεπτά περπάτημα με διαλείμματα μπορεί να βελτιώσει την υγεία και να τονώσει το μεταβολισμό σου. Ακόμα 1 λεπτό περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσεις τα περιττά κιλά μακριά.

Ακόμα έχει σημειωθεί ότι το περπάτημα περιορίζει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και διαβήτη. Επίσης μειώνει τη πίεση του αίματος και βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

Έτοιμος, Runster, να αποκομίσεις μερικά από αυτά τα εκπληκτικά οφέλη; Δες εδώ τα 6 καλύτερα tips για να αυξήσεις το περπάτημα στη μέρα σου.

1) Κράτα ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια στο αυτοκίνητό σου.

Με αυτό τον τρόπο θα είσαι έτοιμος να κάνεις μία επιπλέον βόλτα όποτε έχεις μερικά επιπλέον λεπτά. Νωρίς στο ραντεβού με το γιατρό; Κάνε μία βόλτα γύρω από το τετράγωνο.

2) Περπάτα, μην περιμένεις.

Αντί να κάθεσαι στις κερκίδες ενώ το παιδί σου παίζει ποδόσφαιρο ή περιμένεις στην αίθουσα κατά τη διάρκεια μαθήματος χορού της κόρης σου, πήγαινε για περπάτημα.

3) Προσκάλεσε φίλους για περπάτημα αντί για καφέ ή φαγητό.

Έτσι θα κάψεις θερμίδες αντί να καταναλώνεις.

4) Να έχεις πολλές διαδρομές.

Οι πιο πολλοί πάντα περπατούν στην ίδια τοποθεσία. Δες τις επιλογές σου από κάθε τοποθεσία που πηγαίνεις συχνά. Ξεκίνα μια βόλτα από το σπίτι, τη δουλειά, το σχολείο των παιδιών σου, το μανάβικο ή το σπίτι ενός φίλου. Όπου βρίσκεσαι τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα, είναι πιθανό σημείο εκκίνησης της βόλτας σου. Όσο περισσότερες επιλογές έχεις τόσο πιο πολύ θα σου αρέσει το περπάτημα.

5) Πάρκαρε μία φορά.         

Το συνηθισμένο είναι να παρκάρεις από μαγαζί σε μαγαζί όταν πας για ψώνια. Αντί να κάνεις αυτό πάρκαρε σε ένα κεντρικό σημείο και πήγαινε σε όλα τα μαγαζιά με τα πόδια, ακόμα και αν χρειάζεται να γυρίσεις ξανά από το αυτοκίνητο για να αφήσεις μερικά ψώνια.

6) Πάρε έναν activity tracker.

Αυτά τα απλά βηματόμετρα μπορούν να σε παρακινήσουν καθώς βλέπεις πόσο περπατάς, πόσα βήματα έκανες και πόσες θερμίδες έκαψες κάθε μέρα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά όπως και οι αριθμοί.


 Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: theactivetimes.com