#TRUEORFALSE

Μια ομάδα ειδικών εξηγεί τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με την δίαιτα και την υγεία. Παρά τον αδιανόητο αριθμό συμβουλών σχετικά με το fitness και την υγεία που υπάρχουν διαθέσιμα στο internet, στην τηλεόραση και σε βιβλία και περιοδικά, η άσκηση και η υγεία είναι ακόμα στη κορυφή των πιο μπερδεμένων και παρεξηγημένων θεμάτων. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες και συμβουλές.

‘Υπάρχει συνεχώς η ανάγκη για περισσότερη πληροφόρηση και συμβουλές για την εξισορρόπηση της άσκησης και της διατροφής, καθώς και για τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων για την συνολική υγεία και ευεξία’, λέει ο Tom Holland σύμβουλος υγείας στο Bowflex.

Ο Tom Holland είναι ένας διεθνώς γνωστός Φυσιολόγος, πιστοποιημένος αθλητικός Διατροφολόγος και ένας συγγραφέας που έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους μέσω της άσκησης. “Στις μέρες μας, οι εξελίξεις της τεχνολογίας γύρω από το fitness είναι καλύτερες από ποτέ” μας λέει. Ακόμα, πιστεύει ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την υγεία και τη φυσική κατάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να επωφεληθούν από τις τεράστιες ποσότητες περιεχομένου που υπάρχουν στο διαδίκτυο. ‘Όλοι αυτοί οι πόροι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν ριζικές αλλαγές για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είναι αληθινό ό,τι διαβάζεις και βλέπεις.

Έτσι, για να σε βοηθήσει ανάμεσα από τους μύθους και τις παρανοήσεις σχετικά με την υγεία και την άσκηση, ο Holland έχει μοιραστεί την εμπειρία του για να αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με ορισμένες από τις πιο παρεξηγημένες πτυχές της άσκησης και της διατροφής.

Μύθος #1: ‘Πρέπει να ξοδέψω τουλάχιστον 1 ώρα στο γυμναστήριο για να δω αποτελέσματα’

Ο Holland λέει ότι αυτό είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες πτυχές της άσκησης. Αυτός ο μύθος παίζει πραγματικά ρόλο στο ότι οι άνθρωποι επικαλούνται την έλλειψη χρόνου για να μην ασκηθούν. Υπάρχουν πλέον σημαντικές έρευνες που δείχνουν ότι οι μικρές περίοδοι έντονης άσκησης μπορούν να αποφέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Ακόμα εξηγεί ότι και 30 λεπτά σπασμένα σε 3 10-λεπτά μέσα στη μέρα μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση.

Μύθος #2: ‘Ασκούμαι ώστε να μπορώ να τρώω ότι θέλω’

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και δίαιτας είναι το μυστικό για να χάσεις και να κρατήσεις μακριά τα περιττά κιλά’ λέει ο Holland. Το κάψιμο μερικών εκατοντάδων θερμίδων και η μείωση της πρόσληψης θερμίδων καθημερινά θα οδηγήσει σε απώλεια 1 έως 2 κιλών ανά εβδομάδα, ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο στόχο.

Μύθος #3: ‘Αν τρώω organic ή glutenfree τρόφιμα, θα χάσω βάρος’

Πολλές εταιρίες τροφίμων προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από υγιεινές τροφές και κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την επιλογή τροφίμων. Αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση. Αν μία τροφή παρουσιάζεται σαν υγιεινή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Πρέπει να διαβάζεις πάντα προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγεις τροφές με το μικρότερο αριθμό συστατικών. Επίσης, επιδίωκε να αγοράζεις προϊόντα που κατασκευάζονται από υλικά που αναγνωρίζεις. Ψάξε τις συνολικές θερμίδες και προσπάθησε να επιλέξεις όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μύθος #4: ‘Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μόνο για αύξηση όγκου’

Οι διατροφικές σου ανάγκες θα εξαρτηθούν από τους τελικούς σου στόχους, αλλά ο Holland λέει ότι όλοι οι τύποι άσκησης μπορούν να ωφεληθούν από τα ροφήματα πρωτεΐνης. Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη, είτε σαν pre-workout ρόφημα, είτε σαν υποκατάστατο γεύματος ή βοηθώντας την ανάκαμψη των μυών μετά τη προπόνηση. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, την οικοδόμηση των μυών και τον ανεφοδιασμό του σώματος. Ο Holland συνιστά ένα ρόφημα το οποίο να περιέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά και να μην έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Μπορείς να επιλέξεις το ρόφημα που σου ταιριάζει, είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για να βοηθήσει στην οικοδόμηση των μυών.

Μύθος #5: ‘Πρέπει να κάνω αερόβια άσκηση με άδειο το στομάχι για να κάψω λίπος’

Η έρευνα έχει δείξει ότι το λίπος καίγεται αν τρως πριν ή μετά την προπόνηση. Για να έχεις ενέργεια για μεγάλη χρονική περίοδο, τα γεύματά σου πριν από την προπόνηση θα πρέπει να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως τοστ, σιτάρι, φυστικοβούτυρο ή γιαούρτι με granola.

Μύθος #6: ‘Μπορώ να φτιάξω υπέροχους κοιλιακούς με πολλά ροκανίσματα’

Ο Holland καταρρίπτει αυτό το μύθο. Δεν μπορείς να απαλλαγείς από το λίπος στη κοιλιά κάνοντας μόνο ροκανίσματα. Εξηγεί ότι, ναι, θα δυναμώσεις τους κοιλιακούς σου αλλά δεν θα δεις διαφορά στην απώλεια λίπους από την κοιλιά. Για να δεις διαφορά πρέπει να μειώσεις το ποσοστό λίπους. Αυτό επέρχεται έπειτα από συνδυασμό υγιεινής διατροφής και καρδιοαναπνευστικής άσκησης.

Μύθος #7: ‘Δεν μπορώ να φτάσω τους στόχους μου χωρίς προσωπικό γυμναστή’

Σίγουρα οι προπονητές μπορούν να φανούν χρήσιμοι αλλά με τόσες διαφορετικές πηγές που υπάρχουν διαθέσιμες αυτές τις μέρες (μερικές από τις οποίες είναι δωρεάν στο internet) είναι δυνατό να πετύχεις τους στόχους σου και χωρίς προσωπικό προπονητή. Ο Holland προσφέρει μερικές συμβουλές για αρχάριους που μόλις ξεκινάνε. Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις. Είναι μια μορφή χαμηλής έντασης η οποία καίει θερμίδες ενώ βαθμιαία χτίζει καρδιοαναπνευστική αντοχή. Επίσης προτείνει βιβλία και DVDs για το σπίτι που δείχνουν πώς να εκτελείς σωστά τις ασκήσεις.

Μύθος #8: ‘Η άσκηση είναι πιο σημαντική από τη διατροφή’

Προκειμένου να πετύχεις πραγματική υγεία και φυσική κατάσταση, ο Holland τονίζει την σημασία της ενσωμάτωσης τόσο της άσκησης όσο και της υγιεινής διατροφής στην καθημερινή σου ρουτίνα. Το ένα δεν είναι απαραίτητα πιο σημαντικό από το άλλο. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις μια ισορροπία που θα περιέχει και τα δύο. Προσπαθώντας να πετύχεις απώλεια βάρους είτε μόνο με διατροφή είτε μόνο με άσκηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο και δεν θα πετύχεις εύκολα τους στόχους σου για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ

Πηγή: theactivetimes.com