Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους είναι ο διακαής πόθος όσων αρχίζουν δίαιτα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα όμως όταν ξεκινάς δίαιτα;

Ο όρος «δίαιτα»…

Περιγράφει τον πολύ περιοριστικό τρόπο σίτισης. Συνήθως ο στόχος είναι η μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, είναι πιθανό και να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει τη θεραπεία μιας ασθένειας.

Ποια είναι τα διαφορετικά είδη διατροφής;

Οι διατροφές μπορούν να διαχωριστούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Χαμηλή σε υδατάνθρακες: Μπορούν να κυμαίνονται από 5 ως 40%. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η δίαιτα Atkins, Mayo, Paleo, Dukan ή η Κετογονική
  • Χαμηλή σε λίπος: Τα λιπαρά κυμαίνονται από 10 – 30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
  • Υψηλή σε πρωτεΐνη: Το περισσότερο από το 15% των συνολικών ημερήσιων αναγκών σου προέρχεται από την πρωτεΐνη, μπορεί να φτάσει ως και το 40%. Τέτοιες δίαιτες είναι η Dukan και η Paleo.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Αποτελείται από ένα μιξ θερμίδων με τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες να κυμαίνονται από 850 ως 1500.
  • Πολύ – Υποθερμιδική διατροφή: Τρως μόνο 800 θερμίδες και συχνά χρησιμοποιούνται υποκατάστατα γευμάτων.
  • Διαλειμματική νηστεία: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συστάσεις για το τι να τρως. Μια επιλογή είναι να τρως μέσα στις 8 ώρες που διαρκεί η μέρα και να μένεις νηστικός τις υπόλοιπες 16 ώρες. Η άλλη εναλλακτική είναι να τρως κανονικά τις 5 μέρες και μετά να μένεις σχεδόν νηστικός (τρώγοντας λιγότερες από 500 θερμίδες) τις άλλες 2 μέρες.

Πώς δουλεύει η δίαιτα;

Ένα ενεργειακό έλλειμμα είναι το κλειδί για να χάσεις βάρος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δαπανάς περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνεις. Οι περισσότερες δίαιτες βασίζονται σε αυτή την αρχή με το θερμιδικό περιεχόμενό τους να κυμαίνεται από 800 – 1500 θερμίδες ημερησίως.

Γιατί ο δίαιτες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες;

Οι κλασσικές δίαιτες προτείνουν μια ισορροπία στην αναλογία των 3 μακροθρεπτικών συστατικών – υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά. Έτσι η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων θα πρέπει να αποτελείται κατά 50 – 60% από υδατάνθρακες, 15 – 20% από πρωτεΐνη και από 25 – 30% σε λιπαρά.

Τι συμβαίνεις όταν κάνεις δίαιτα; Η συνιστώμενη αναλογία αλλάζει δραματικά. Σε μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, οι θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες μπορεί σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις να είναι και 5%.

 Σημαντικό!

Η αλλαγή στην αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ενδοκρινική λειτουργία. Ορμόνες όπως η ινσουλίνη μπορεί να έχει πολλές επιδράσεις στο σώμα και σε λειτουργίες όπως η συγκέντρωση. Πολλές φορές το πώς θα επιδράσει μια δίαιτα στον οργανισμό είναι άγνωστο, λόγω των σύνθετων αλληλεπιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από μια διατροφή;

Το υπερβολικό βάρος είναι συχνά παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, καρδιαγγειακά, μεταβολικές ασθένειες ή πόνος στις αρθρώσεις: ο συνδυασμός της απώλειας βάρους με τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Ποια είναι η «καλύτερη» δίαιτα;

Μιας και κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μια δίαιτα, δεν υπάρχει ο όρος «ιδανική».

Ποια διατροφή να επιλέξεις; Πόση απώλεια βάρους είναι υγιεινή;

Για να διαλέξεις ποια διατροφή σου ταιριάζει, έχε κριτήριο να ικανοποιεί τις ανάγκες σου, τις προτιμήσεις σου και να μπορείς να την διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να ενσωματώσεις τη διατροφή σου στην καθημερινότητα σου: αν σου αρέσει πολύ το κρέας και τα ζωικά παράγωγα, ίσως να δοκιμάσεις τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Πρόσεξε: Απέφυγε ακραία διατροφικά σχήματα: μπορεί να έχεις από τη μία γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά συχνά εμφανίζεται και το γνωστό φαινόμενο yo – yo με αλλαγές μη επιθυμητές στην λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Τι λέει η επιστήμη για το φαινόμενο yo – yo:

Το 80% των ανθρώπων που έκαναν δίαιτα, θα βιώσουν το φαινόμενο yo – yo. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγεις είναι να τρως ισορροπημένα και να ασκείσαι τακτικά. Όσο πιο συχνά έχεις σκαμπανεβάσματα στο βάρος σου, τόσο πιο πολύ αυξάνεις τον κίνδυνο να εκδηλώσεις κάποια ασθένεια που να σχετίζεται με το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σου σύστημα.

Αν θες να χάσεις βάρος με υγιή τρόπο και να το διατηρήσεις, συστήνεται να χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.

Τι πρέπει να ξέρεις όταν επιλέγεις δίαιτα;

  • Διατήρησε μια μέτρια απώλεια βάρους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ξεκίνα μια ισορροπημένη διατροφή, με τρόφιμα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο.

Συμπλήρωσε τις αλλαγές στη διατροφή σου με τακτική άσκηση. Τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης ημερησίως, ανάλογα με το στόχο που έχεις βάλει. Ξεκίνα τρέξιμο ή προπόνηση με ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΥΓΙΕΙΝΑ

Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι σημαντικό να βελτιώσεις τη γενική διατροφή σου. Θα πρέπει το μισό σου πιάτο να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, το ¼ από προϊόντα ολικής αλέσεως και το άλλο ¼ από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Δουλεύοντας το κομμάτι της διατροφής και κάνοντας τακτική άσκηση – θα δεις τα αποτελέσματα να σε ικανοποιούν και να διαρκούν.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475