Μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο να τρως υγιεινά στις διακοπές σου, όμως δεν είναι!

Η σκέψη της υγιεινής διατροφής ακόμα και όταν είσαι σε διακοπές, είτε στο σπίτι ή στο εξωτερικό μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Πολλές φορές οι άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αποδέχονται την ήττα τους και αποφασίζουν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους να εγκαταλείψουν την υγιεινή διατροφή.

«Θα επανέλθω μετά τις διακοπές» – είναι η πιο κοινή ατάκα!

Περίμενε, περίμενε, περίμενε! Θα αφήσεις έτσι αμαχητί όλη αυτή τη σκληρή δουλειά που έχεις κάνει και τις καταπληκτικές συνήθειες που έχεις αποκτήσει;

Σίγουρα, χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να τρως υγιεινά και να απολαμβάνεις τα ταξίδια σου σε μέρη που υπάρχει και φανταστικό φαγητό.

Το ταξίδι δεν χρειάζεται να είναι όλα ή τίποτα. Προφανώς, δε γίνεται να τρως μόνο σαλάτα, ενώ η οικογένειά σου και οι φίλοι σου απολαμβάνουν την τοπική κουζίνα. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία, μεταξύ του να τιμήσεις τους στόχους σου και το να νιώθεις καλά με την επιστροφή σου στο σπίτι.

Προετοιμάσου!

Πριν το μεγάλο ταξίδι αποφάσισε τα τρόφιμα που δε θα πάρεις μαζί σου και είσαι έτοιμος να τα αφήσεις στην άκρη. Μπορεί να έχεις μια ευαισθησία στα γαλακτοκομικά ή δεν ανέχεσαι τη γλουτένη. Η απόφαση αυτή θα σε αποφορτίσει από το στρες, αλλά ποιος θέλει να περάσει τις διακοπές του στην τουαλέτα;! Συνεπώς, στα ταξίδια για να μπορέσεις να τα απολαύσεις, σου συστείνω ανεπιφύλακτα να αποφεύγεις αυτά τα τρόφιμα, μιας και μπορείς να βρεις εναλλακτικές.

Βάση της διάρκειας του ταξιδιού σου, τον προορισμό σου και το διαθέσιμο χώρο που έχεις μπορείς να έχεις μια ποικιλία αντικειμένων που μπορείς να έχεις στο αμάξι, στην βαλίτσα και στην τσάντα σου. Έτσι λοιπόν μπορείς να έχεις πακετάρει όλα τα σνακ που χρειάζεσαι.

Φιλικά – τρόφιμα για τα ταξίδια που δεν χρειάζονται ψυγείο:

Υπάρχουν συσκευασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα που δε χρειάζονται άμεσα ψυγείο κάνουν εξαιρετικά γεύματα και σνακ και ειδικά μπορούν να σε σώσουν όταν θα είσαι καιρό μακριά από το σπίτι. Μερικές καλές ιδέες είναι:

 • Μπάρες δημητριακών ή βρώμης
 • Ξηροί καρποί και μείγμα αυτών
 • Αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα
 • Βούτυρα ξηρών καρπών

Ευπαθή τρόφιμα που είναι φιλικά για τα ταξίδια:

Μπορείς να έχεις μαζί σου cooler bags για να παραμείνουν τα τρόφιμα παγωμένα κατά τη διάρκεια που ταξιδεύεις.

 • Λαχανικά: καρότα, σέλερι, κομμένες πιπεριές, μπρόκολο
 • Καλά βρασμένα αυγά
 • Κρέας: Γαρίδες, κοτόπουλο και μοσχάρι κομμένο σε λωρίδες (να τα έχεις κατεψυγμένα πριν το ταξίδι)
 • Πακεταρισμένες μερίδες γουακομόλε ή χούμους
 • Τυριά: μεριδοποιημένα τυράκια
 • Προ-παρασκευασμένες σαλάτες

Για μεγάλης διάρκειας πτήσεις, τα αποξηραμένα τρόφιμα είναι εξαιρετική επιλογή. Σαν ιδέα γεύματος μπορεί να έχεις μαζί σου μια μεγάλη σαλάτα με κρέας, ειδικά αν θες να αποφύγεις τα βαριά γεύματα που συνήθως σερβίρονται στις πτήσεις!

Μετά την άφιξη

 • Στο ξενοδοχείο σου έχεις ένα μικρό ψυγείο; Τότε έχεις λύσει τα προβλήματα σου! Διατηρείς εκεί τα τρόφιμα και έτσι θα μπορέσεις να τα χρησιμοποιείς και στα γεύματα σου και να κάνεις οικονομία. Νίκη, νίκη, νίκη!
 • Μιλώντας για γεύματα, κάνε μια μικρή έρευνα. Το ξενοδοχείο που πρόκειται να μείνεις περιλαμβάνει πρωινό ή κάποιο άλλο γέυμα; Μπορείς από το μπουφέ να πάρεις μαζί σου αυγά βραστά ή φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι, όλα αυτά είναι εξαιρετικές ιδέες για σνακ ή ελαφρύ μεσημεριανό on-the-go.
 • Βρες κάπου στη γειτονιά σου ένα mini market ή μανάβικο για να μπορείς να βρίσκεις τα βασικά όποτε τα χρειάζεσαι!
 • Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής σου, μπορείς να έχεις τάπερ μαζί σου για να πακετάρεις τα γεύματα ή τα σνακ σου, καθώς θα είσαι στο πόδι όλη μέρα.

Προφανώς, πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να σε αποθαρρύνουν από το δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα! Αυτό ούτως ή άλλως είναι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα ανακαλύπτοντας έναν νέο προορισμό. Μπορείς να έχεις στο μυαλό σου να επιλέγεις κάθε μέρα από κάτι μικρό να δοκιμάζεις. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να στερείται πράγματα που πραγματικά θέλεις, να τα απολαμβάνεις με μέτρο.


Πηγή: under30experiences.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475