Λιγούρες, δίαιτες yo-yo και η λάθος προπόνηση μπορούν πραγματικά να κάνουν δύσκολη την απώλεια βάρους. Αν ακολουθήσεις τα σωστά tips μπορείς να γυρίσεις το παιχνίδι: αυτό σημαίνει ο πιο βέλτιστος συνδυασμός διατροφής και άσκησης.

Αν είσαι έτοιμος να κηρύξεις τον πόλεμο στα περιττά κιλά, θα πρέπει να είσαι ενήμερος ότι…

… η απώλεια βάρους ξεκινάει από το μυαλό σου. Θα πρέπει ήδη να ξέρεις γιατί θες να χάσεις τα κιλά. Το κάνεις για τον εαυτό σου; Ή επειδή θες να αρέσεις στους άλλους; Οι περισσότερες πιθανότητες επιτυχίες είναι αν συντάσσεσαι με την πρώτη εκδοχή.

… θα πρέπει να βάζεις μικρούς στόχους κάθε φορά. Αν ο στόχος είναι να χάσεις 25 κιλά, θα απογοητευτείς αν δεν τα χάσεις γρήγορα και εύκολα. Όπως νόμιζες στην αρχή. Βάλε μικρούς στόχους που μπορείς να πετύχεις: δούλεψε για να χάσεις τα πρώτα 5 κιλά και γιόρτασε το! Μετά, βάλε τον επόμενο στόχο και να είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις!

… η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι διασκεδαστική! Δεν υπάρχει νόημα αν χαροπαλεύεις να τρέξεις 10Κ ημερησίως, όταν στην πραγματικότητα το περπάτημα θα είχε περισσότερη πλάκα. Ή να απαγορεύεις τα γλυκά – αλλά να περνάς όλη την ημέρα και να τα σκέφτεσαι.

Δοκίμασε μικρότερες αποστάσεις, αλλά περισσότερες φορές την εβδομάδα. Επίσης να έχεις ποικιλία: συνδύασε διαφορετικά πράγματα στη fitness καθημερινότητά σου, όπως κολύμπι και χορός. Αυτό που έχει σημασία είναι να το διασκεδάζεις! Το ίδιο και με τα γλυκά: μη τρως κάθε σοκολάτα που μπαίνει στο οπτικό σου πεδίο, αλλά μην αφαιρέσεις κάθε τι γλυκό από τη διατροφή σου. Βρες την ισορροπία – είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Τα παρακάτω μυστικά μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις τα πρώτα κιλά.

Πάντα, όμως, να θυμάσαι δυο πράγματα: η αλλαγή χρειάζεται χρόνο και ότι το κάνεις για τον εαυτό σου!

Ξεκίνησε να κρατάς ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων

Μια έρευνα έδειξε ότι όσοι κρατούσαν ημερολόγιο έχασαν διπλάσια κιλά. Δε το πιστεύεις; Ρώτησε τον εαυτό σου τι έφαγε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τι υγρές θερμίδες κατανάλωσε. Χμμ… δεν μπορείς να θυμηθείς τα πάντα; Πιθανότατα όχι. Όμως, αν θες να χάσεις βάρος, το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσεις θερμιδικό έλλειμμα. Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίζεις τι τρως κρατώντας ημερολόγιο. Αυτό θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τις κακές σου συνήθειες.

4 πλεονεκτήματα που θα έχεις:

  • Θα έχεις μια πιο σαφή εικόνα των θερμίδων που καταναλώνεις ημερησίως.
  • Θα αποκαλυφθούν οι κακές σου συνήθειες π.χ. γλυκά και περιττές θερμίδες – αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αλλάξεις!
  • Θα κατανοήσεις καλύτερα το λίπος, τις πρωτεΐνες, τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες, μαθαίνοντας ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι.
  • Οι κοιλιακοί χτίζονται στην κουζίνα: αν θες να πετύχεις τους στόχους σου, χωρίς το yo-yo φαινόμενο, θα πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου.

Fat burning άσκηση- Από το περπάτημα στο τρέξιμο!

Μαζί με τη διατροφή, με την κατάλληλη άσκηση θα ενεργοποιήσεις και την καύση λίπους.

Βήμα 1: Ξεκίνησε το περπάτημα

Το πρώτο βήμα είναι το πιο σημαντικό – αλλά και το πιο δύσκολο. Αν ακόμα δεν είσαι έτοιμος για τρέξιμο, άρχισε το περπάτημα. Όχι μόνο έχει πολλά οφέλη για την υγεία – αλλά μπορείς να το κάνεις όποτε θες! Είναι πιο ανεκτό από τις αρθρώσεις σου και μπουστάρει το μεταβολισμό.

Βήμα 2: Πέρνα στο τρέξιμο

Τώρα που ξεκινάς να τρέχεις καλύτερο θα είναι να δοκιμάσεις προπόνηση αντοχής: ενισχύει το μεταβολικό σου ρυθμό και θα καις θερμίδες και μετά την προπόνηση. Το afterburn effect προωθεί την απώλεια βάρους.

Σημαντικό:

Αν θες να χάσεις βάρος, να πρέπει να βάζεις το μεταβολισμό σου να λειτουργεί σε υψηλότερη ένταση. Πάντα να προκαλείς το σώμα σου με διαφορετικούς τρόπους, σιγουρέψου ότι έχεις ποικιλία και εκτός από το τρέξιμο, ενσωματώνεις και προπονήσεις με το βάρος του σώματος. Αυτό προκαλεί το σώμα σου να αντιδράσει στο ερέθισμα της προπόνησης και το μεταβολισμό σου να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια.


Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475