Ήρθε η ώρα να πετάξεις τα πατατάκι. Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας συστήνονται εδώ και καιρό σε όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι διατροφικές συστάσεις των Αμερικανών συστήνουν μείωση της πρόσληψης στα 2300 mg ημερησίως – ή 1 κ.γλ. αλάτι. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά αυτό περιλαμβάνει το αλάτι που βρίσκεται ‘’φυσικά’’ στα τρόφιμα, όχι μόνο αυτό που προστίθεται. Ένα απλό γεύμα ίσως περιέχει όλη την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, κάνοντας το πολύ εύκολο να ξεφύγεις προς το πάνω, χωρίς κόπο.

Μπορείς να μειώσεις την πρόσληψη νατρίου προσέχοντας τα παρακάτω τρόφιμα:

Αλλαντικά και επεξεργασμένο κρέας

Νιώθεις να διψάς ακόμα περισσότερο μετά από το σάντουιτς με γαλοπούλα που έφαγες για μεσημεριανό; Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των περίπου 450 mg νατρίου που έχουν μόνο δύο φέτες γαλοπούλας συν το επιπρόσθετο αλάτι που έχουν τα υπόλοιπα υλικά όπως το μπέικον και το επεξεργασμένο τυρί. Ακόμα και η γαλοπούλα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι έχει 380 mg νατρίου ανά δυο φέτες, κάνοντας την καλύτερη επιλογή, αλλά συνολικά είναι και πάλι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Αν πρόκειται να αγοράσεις μπέικον ή λουκάνικο, σιγουρέψου ότι αγοράζεις τις εκδοχές μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο.

Κατεψυγμένα γεύματα

Έλεγξε τις ετικέτες και το μέγεθος της μερίδας πριν αγοράσεις τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Μπορεί να είναι νόστιμα και βολικά, αλλά συχνά είναι και πλούσια σε αλάτι.

Εστιατόρια

Ένας λόγος που το φαγητό εκτός σπιτιού έχει τόσο ωραία γεύση είναι η ελεύθερη προσθήκη αλατιού. Να ψάχνεις για γεύματα που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, όπως είναι τα φρούτα και οι σαλάτες και πρόσεξε αν έχουν ως γαρνιτούρα αλμυρά πρόσθετα όπως είναι το μπέικον και το τυρί. Αν το να μειώσεις το αλάτι είναι προτεραιότητα, ρώτησε αν μπορούν να σου σερβίρουν κάποιο πιάτο χωρίς αλάτι και να να βάλεις εσύ άλλα μυρωδικά και μπαχαρικά για γεύση.

Κονσερβοποιημένες σούπες, φασόλια, λαχανικά και προϊόντα ντομάτας

Πολλές σούπες έχουν περισσότερο από το 60% της ημερήσιας πρόσληψης σε αλάτι μέσα σε μία και μόνο κονσέρβα. Διάβασε τις ετικέτες προσεκτικά – συνήθως έχουν πληροφορίες για μία μόνο μερίδα. Μπορεί τα φασόλια σε κονσέρβα να είναι ένας εύκολος τρόπος να φας περισσότερα όσπρια, αλλά σιγουρέψου ότι αγοράζεις την εκδοχή με τη μειωμένη περιεκτικότητα νατρίου.

Γαλακτοκομικά

Το γάλα περιέχει φυσικά νάτριο, για αυτό πρόσεχε το τυρί, το τυποποιημένο τυρί και το cottage.

Πίτσα

Το τυρί, η σάλτσα ντομάτας και η τραγανή ζύμη μπορεί να περιέχουν 550 mg νατρίου ανά κομμάτι (χωρίς τα αλλαντικά!).

Σόγια σος

Δες το σούσι να εκτινάζει την πρόσληψη νατρίου. Μόλις 1 κ.γλ. περιέχει 333 mg, περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Η εκδοχή μειωμένης περιεκτικότητας νατρίου είναι καλύτερη επιλογή αφού 1 κ.γλ. έχει 176 mg.

Το μύνημα

Να καταναλώνεις φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και από τις αγαπημένες σου αλμυρές προτιμήσεις να διαλέγεις τις εκδοχές του μειωμένης περιεκτικότητας νατρίου.


Πηγή: fitnessmagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com