Μια νέα μελέτη αποδεικνύει γιατί το πρωινό αποκαλείται το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας!

  • Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, ένα πλούσιο πρωινό μπορεί να δώσει στο μεταβολισμό σου μεγαλύτερο boost απ’ ό,τι αν έτρωγες ένα πιο μικρό πρωινό ή αν δεν έτρωγες τίποτα απολύτως.
  • Αυτό συμβαίνει καθώς το σώμα σου το πρωί μπορεί να απορροφήσει γρηγορότερα υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες.

Έχεις ακούσει ξανά και ξανά ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας.

Έχουν υπάρξει πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής σου που το έχεις παραλείψει – ίσως είχες ξυπνήσει αργά και έπρεπε να φύγεις γρήγορα ή μπορεί απλά να μην πεινούσες.

Νέα έρευνα που έγινε στη Γερμανία αποδεικνύει τον παλιό επιβεβαιωμένο κανόνα: τo να βρίσκεις χρόνο για ένα καλό, υγιεινό πρωινό μπορεί να δώσει στο μεταβολισμό σου ένα μεγαλύτερο boost απ’ ό,τι αν έτρωγες ένα μικρό πρωινό ή και καθόλου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, καθένας από τους 16 άνδρες-συμμετέχοντες που βρίσκονταν στη δεκαετία των 20, έτρωγαν ένα υψηλό ή ένα χαμηλό θερμιδικά γεύμα στις 9 το πρωί, 2 ώρες αφότου είχαν ξυπνήσει, για 3 μέρες.

Μετά από 2 εβδομάδες, οι άνδρες άλλαξαν, έτσι ώστε αυτοί που έτρωγαν το χαμηλό θερμιδικά πρωινό 2 εβδομάδες πριν, έτρωγαν το υψηλό θερμιδικά πρωινό πλέον.

”Αποδείχτηκε ότι το χαμηλό θερμιδικά γεύμα κάλυπτε το 11% της καθημερινών ενεργειακών απαιτήσεων και το υψηλό θερμιδικά γεύμα το 69% των καθημερινών ενεργειακών απαιτήσεων, λέει η Juliane Richter, M.Sc., Ph.D., lead study author και Νευροβιολόγος στο University of Lubeck, μιλώντας στο Runner’s World.

Το χαμηλό θερμιδικά γεύμα, το οποίο έφτανε τις 250 θερμίδες, περιελάμβανε δυο λεπτές μερίδες crisbread (με παρόμοια υφή με ένα ολικής αλέσεως cracker) με cream cheese, γιαούρτι, αγγούρι και ένα νεκταρίνι. Το ανεβασμένο θερμιδικά γεύμα, το οποίο έφτανε τις 997 θερμίδες, περιελάμβανε δυο λεπτές μερίδες crispbread με μαρμελάδα μούρο, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, cream cheese, γιαούρτι και αγγούρι.

Οι συμμετέχοντες επίσης έτρωγαν μεσημεριανό στις 2 το μεσημέρι και βραδινό στις 7, δηλαδή 4,5 ώρες πριν πάνε για ύπνο. Οι μετρήσεις των θερμίδων και τα δείγματα αίματος παίρνονταν πριν και μετά από κάθε γεύμα.

Η Richter και οι συνάδελφοι της ανακάλυψαν ότι:  η λεγόμενη τροφογενής θερμογένεση — η διαδικασία του σώματός σου κατά την οποία παράγεται ενέργεια ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης τροφής —- φάνηκε ότι ήταν 2,5 φορές υψηλότερη όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ένα υψηλό θερμιδικά πρωινό και ένα χαμηλό θερμιδικά βραδινό.

Αυτό αποδεικνύει ότι ”το πρωινό έχει μεγαλύτερη ενεργειακή αξία για το σώμα σου απ’ ό,τι το βραδινό,” υποστηρίζει η μελέτη εννοώντας ότι πρέπει να το τρως κάθε μέρα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν χαμηλά θερμιδικά πρωινά, φάνηκε ότι πεινούσαν γρηγορότερα κατά τη διάρκεια της μέρας και είχαν λιγούρες για περισσότερα γλυκά.

Eνώ η Richter γνωρίζει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η αιτία πίσω από τα αποτελέσματα της μελέτης, θα μπορούσε να εξηγηθεί γιατί ”η απορρόφηση των υδατανθράκων, των λιπαρών ουσιών και πρωτεϊνών ίσως γίνεται γρηγορότερα το πρωί απ’ ό,τι το απόγευμα – φαίνεται ότι τα επίπεδα του μεταβολισμού ακολουθούν το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος”, λέει.

Αν κι αυτή ήταν μια μικρή μελέτη, προηγούμενη έρευνα επαναφέρει την ιδέα ότι το πρωινό είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο γεύμα. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism  έδειξε ότι με το πρωινό εφοδιάζεις τα runs σου και βελτιώνεις την αντοχή σου.

Δεν έχει σημασία πότε τρως πρωινό αλλά αν το τρως. Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι υπάρχει ιδανική ώρα για να φας πρωινό, σύμφωνα με τη Richter.

”Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί”, αναφέρει. ”Υπάρχουν αυτοί που πεινάνε αμέσως και τρώνε κάτι όταν ξυπνούν και υπάρχουν και αυτοί που δε νιώθουν πείνα με το που ξυπνήσουν και περιμένουν για 2 με 3 ώρες μέχρι να αισθανθούν τις πρώτες ενδείξεις. Είναι προτιμότερο να ακούς το σώμα σου παρά να ακολουθείς μια αυστηρά συγκεκριμένη ώρα στο πότε θα τρως το πρωινό σου”.

Επίσης, δίνει έμφαση στην αξία του να μην περιμένεις μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριανού για να ξεκινήσεις το πρώτο σου γεύμα. ”Αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε πρωινό,” λέει Richter.

Φάε κάτι που σου αρέσει και πάρε το χρόνο σου για να το απολαύσεις λοιπόν!


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου