Eνώ η σοκολάτα ίσως έχει συνδεθεί με την αγάπη και το ρομαντισμό (για να μην αναφερθεί η απόλαυση), δεν είναι πάντα συνώνυμο της υγιεινής διατροφής.

Παρά τη ζάχαρη που περιέχει, υπάρχουν μερικές μορφές σοκολάτας που κάνουν καλό.

Πιθανόν να γνωρίζεις ότι η μαύρη σοκολάτα είναι καλύτερη από τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά ήξερες ότι η ακατέργαστη σοκολάτα υπερισχύει όταν μιλάμε για υγιεινές σοκολάτες;

Η ακατέργαστη σοκολάτα περιέχει κακάο nibs (θρυμματισμένους καρπούς κακαόδεντρου), βούτυρο, πάστα και σκόνη κακάο.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα θες να γνωρίζεις για τον πιο υγιεινό τρόπο να καταναλώνεις σοκολάτα.

Από που πρoέρχεται η σοκολάτα;

H σοκολάτα προέρχεται από τα κακαόδεντρα, τα οποία αναπτύσσονται σε τροπικές περιοχές στη Δυτική Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική και στην Ασία. To κακάο nib (φασόλι) μεγαλώνει μέσα σε σπόρο που αναπτύσσεται σε δέντρο.

Κάθε κουκούλι περιέχει περίπου 40 σπόρους. Τα φασόλια κακάο έχουν υποστεί ζύμωση κάτω από φύλλα μπανανιάς και μετά αποξηραίνονται. Μετά ταξιδεύουν οπουδήποτε στον κόσμο καθαρίζονται και μετατρέπονται στη μορφή σοκολάτας που ξέρεις, αγοράζεις και τρως.

Τα κομμάτια σοκολάτας που αγοράζεις φτιάχνονται από τον πυρήνα του φασολιού κακάο, που αναφέρεται ως nib.

Οι σπασμένοι κόκκοι κακάο αρχικά υγροί μετά σκληραίνουν και το αποτέλεσμα είναι άγλυκη σοκολάτα, που μετά συνδυάζεται με ζάχαρη και μερικές φορές με γάλα και μετατρέπεται σε διάφορες ποικιλίες προϊόντων σοκολάτας που χρησιμοποιείς, όπως η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος.

Τα πλεονεκτήματα της σοκολάτας

Τα λεγόμενα φασόλια από το κακάο και τα παράγωγά της είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που προστατεύουν την καρδιά και έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης, ρίχνοντας το ρίσκο εμφραγμάτων και των καρδιακών παθήσεων.

Η σοκολάτα επίσης βοηθά να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο και το προστατεύει από τον ήλιο. Και η σοκολάτα μπορεί να διατηρήσει τη μνήμη κοφτερή δίνοντας boost στη λειτουργία του εγκεφάλου — οπωσδήποτε εξαιρετικός λόγος για να πάρεις μια ημερήσια δόση σοκολάτας!

Επίσης περιέχει συστατικά που βοηθούν στην προστασία των οστών με το μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Semisweet vs bittersweet

Ενώ η σοκολάτα έχει οπωσδήποτε και υγιεινές επιπτώσεις, να έχεις υπόψη σου ότι 30g μαύρης σοκολάτας περιέχει περίπου 220 θερμίδες. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα κακάο στη μαύρη σοκολάτα, τόσο λιγότερη ζάχαρη έχει η σοκολάτα.

Για παράδειγμα, αν το label λέει ότι περιέχει 80% κακάο, το υπόλοιπο 20% είναι ζάχαρη. Έτσι για να έχεις τα μέγιστα οφέλη για ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, αναζήτησε για semisweet ή bitter σοκολάτα. Kαι τα δυο έχουν 35% περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι λεγόμενες semisweet σοκολάτες γενικά έχουν περισσότερη ζάχαρη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική και οι δυο μορφές αναφέρονται γενικά σαν μαύρη σοκολάτα.

Φυσικά όλοι αγαπούν την κρεμώδη, πλούσια και γεύση και αίσθηση που έχουν τα κομμάτια σοκολάτας, αλλά υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από πλεονεκτήματα που σε περιμένει από τα συστατικά της ακατέργαστης σοκολάτας.

Nibs (κόκκοι σοκολάτας)

Τι είναι: Σπασμένα μικρά κομμάτια κακάο από το φασόλι κακάο

Πλεονεκτήματα: Τραγανά και χωρίς ζάχαρη τα nibs είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος να προσθέσεις τη δύναμη του κακάο στα καθημερινά σου γεύματα. Δυο κουταλιές της σούπας κακάο nibs περιέχουν 114 θερμίδες, 5 g φυτικές ίνες, and 6 g υδατάνθρακες. 

Πως να τα χρησιμοποιήσεις: Τα nibs είναι νόστιμα και μπορούν να μπουν στο γιαούρτι, smoothie bowls ή σε δημητριακά. Μπορούν επίσης να μπουν ως υλικό σε muffins και cookies. 

Βούτυρο κακάο

Τι είναι: Τα λιπαρά από τα φασόλια κακάο. Ενώ έχει άρωμα σοκολάτας, είναι τελικά αρκετά άγευστο.

Πλεονεκτήματα: Το βούτυρο κακάο είναι αυτό που κάνει τη σοκολάτα πλούσια και βελούδινη. Το βούτυρο από το κακάο σε αντίθεση με το λάδι καρύδας, διατηρείται στερεό σε θερμοκρασία δωματίου.

Το λίπος στο βούτυρο κακάο είναι περισσότερο υγρό (57 με 64%) και αποτελείται από στεατικό οξύ. Επειδή ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πόση ποσότητα επιτρέπεται, το βούτυρο κακάο θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, όπως και το βούτυρο.

Πως να το χρησιμοποιήσεις: Το βούτυρο κακάο χρησιμοποιείται για να γίνει η σοκολάτα και επίσης χρησιμοποιείται και σε προϊόντα ομορφιάς.

Πάστα κακάο

 Τι είναι: Η πάστα προέρχεται από τα φασόλια κακάο 

Πλεονεκτήματα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και επιπλέον περιέχει φυτικές ίνες και λάδι από το φασόλι. Επίσης, επειδή δεν έχει καθόλου ζάχαρη, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις όλων των ειδών ελαφριά γλυκά.

Πως να το χρησιμοποιήσεις: Μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies ή να το σπάσεις σε μικρά κομμάτια. Μπορείς επίσης να το λιώσεις στο φούρνο μικροκυμάτων και να το χρησιμοποιήσεις στον καφέ ή σε άλλα ζεστά ροφήματα.

Ακόμη μπορείς να φτιάξεις μια αντιοξειδωτική σοκολάτα με πάστα λιώνοντας τη με βούτυρο σοκολάτας γλυκαίνοντας τη και προσθέτοντας συστατικά, όπως ξηρούς καρπούς, καρύδα και αποξηραμένα φρούτα.

Σκόνη κακάο

Τι είναι: Όταν το βούτυρο από το κακάο αφαιρεθεί από την πάστα κακάο

Πλεονεκτήματα: Είναι εφοδιασμένη με φλαβονοειδή που κάνουν καλό στην καρδιά, το κακάο  είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα αντιοξειδωτικό boost χωρίς να προσθέσεις λίπος ή ζάχαρη. 

Πώς να τη χρησιμοποιήσεις: Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε smoothies και άλλες ζαχαροπλαστικές συνταγές όπως banana bread and muffins. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις και να φτιάξεις τη δική σου σπιτική ζεστή σοκολάτα.

Συνδυάσε 1 κούπα σκόνης με 1 και 1 και 1½ κούπες ζάχαρη (εξαρτάται από το πόσο γλυκό το θες), επιπλέον μια ιδέα θαλασσινού αλατιού, λέει η Frances Largeman-Roth στο mbg. Ανακάτεψε τα μαζί και μετέφερε το σε ένα καλυμμένο βάζο.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου