Είναι το γιατρικό για τις απογευματινές λιγούρες, για μια σπασμένη καρδιά ή απλώς ένα σνακ – δύσκολα κάποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση αυτού του γλυκού πειρασμού. Όμως, για κάποιο λόγο η σοκολάτα δεν έχει και την καλύτερη φήμη. Πιθανότατα επειδή υποθετικά ευθύνεται για την ακμή και τους πονοκεφάλους. Από την άλλη, λένε ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακή.

Για να δούμε, υπάρχει καθόλου αλήθεια πίσω από αυτούς τους μύθους;

MYTH #1: Η σοκολάτα προκαλεί ακμή.

Αν φας υπερβολική ποσότητα λίπους ή ζάχαρης, το δέρμα σου θα είναι πιο λιπαρό, το οποίο οδηγεί στο σχηματισμό σμίγματος. Μιας και η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπίες στην επιδερμίδα. Όμως, εξαρτάται από τον τύπο δέρματος που έχεις. Αν τείνεις να έχεις λιπαρή επιδερμίδα, θα πρέπει να προσέξεις περισσότερο τη διατροφή σου.

MYTH #2: Η σοκολάτα αυξάνει τη λίμπιντο.

Λένε ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακή. Αν και αυτή η γνώμη είναι πολύ διαδεδομένη, είναι λανθασμένη στην πραγματικότητα. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν αυξάνεται με την κατανάλωση σοκολάτας. Η παρανόηση είναι ότι η σοκολάτα ενεργοποιεί την έκκριση της σεροτονίνης – η ποσότητα που παράγεται στο σώμα τρώγοντας σοκολάτα είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

MYTH #3: Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος.

Λένε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από τη σοκολάτα γάλακτος: όσο πιο μαύρη τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά έχει, το οποίο έχει θετική επίδραση στον οργανισμό σου. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η θετική αυτή επίδραση μειώνεται όταν καταναλώνεται μαζί με γάλα.

MYTH #4: Η σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά σου.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα καρδιαγγειακά (ειδικά το εγκεφαλικό), συστήνεται να τρως ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας κάθε μέρα. Το πιο δημοφιλές γλυκάκι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μελέτες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο επηρεάζουν θετικά την ελαστικότητα των αγγείων σου και την αρτηριακή πίεση.

MYTH #5: Η σοκολάτα πυροδοτεί τους πονοκεφάλους.

Πολλοί πιστεύουν ότι αν φάνε σοκολάτα θα εμφανίσουν πονοκεφάλους. Μια μελέτη που διεξήχθη σε 63 γυναίκες προκειμένου να ερευνηθεί αυτός ο ισχυρισμός έδειξε το αντίθετο από ότι πίστευε η κοινή γνώμη: η σοκολάτα δε φαίνεται να πυροδοτεί τους πονοκεφάλους. Ωστόσο, αυτός ο μύθος δε φαίνεται τελείως λανθασμένος. Αν υποφέρεις ήδη από ημικρανίες, συγκεκριμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή το τυρί μπορούν στην πραγματικότητα να ευθύνονται για τους πονοκεφάλους.

Συμπερασματικά

Αν σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα, απόλαυσε την γιατί μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου. Όμως μην ξεχνάς ότι περιέχει λίπος και ζάχαρη, οπότε φρόντισε να είναι μέτρια η συχνότητα της στη διατροφή σου.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και το Life Coaching, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475