Πιθανότατα έχεις ακούσει τη γνωστή έκφραση, «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό, η προσθήκη μήλων στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση πολλών πτυχών της υγείας σας.

Αυτό το άρθρο ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο εάν η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να κρατήσει τον γιατρό μακριά

Οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προαγωγή της μακροχρόνιας υγείας.

Ιδιαίτερα θρεπτικό

Τα μήλα είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.


Συγκεκριμένα, η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξουδετέρωση επιβλαβών ενώσεων, γνωστών ως ελεύθερων ριζών και προστατεύει από ασθένειες.

Τα μήλα επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη, το καφεϊκό οξύ και η επικατεχίνη.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων λευκών σαρκών φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Τα μήλα είναι επίσης γεμάτα με διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Περιέχει ενώσεις καταπολέμησης του καρκίνου

Τα μήλα περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Τα μήλα έχουν επίσης συνδεθεί με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κρατήσει τον γιατρό μακριά:

Βοηθάει στην απώλεια βάρους. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ίνες, τα μήλα έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν τα συναισθήματα πληρότητας, μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων και αυξάνουν την απώλεια βάρους.
Βελτιώνει την υγεία των οστών. Μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας φρούτων μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Υποστηρίζει της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, στην πρόληψη της ψυχικής παρακμής και στα αργά σημάδια γήρανσης.
Προστατεύει από το άσθμα. Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη μήλων μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος.
Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Σύμφωνα με μια μεγάλη αναθεώρηση, η κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα συνδέεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καθόλου μήλων

Πιθανά μειονεκτήματα

Η κατανάλωση ενός μήλου κάθε μέρα είναι απίθανο να βλάψει την υγεία σας. Ωστόσο, είναι πιθανό η κατανάλωση πολλών μήλων κάθε μέρα να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, η ταχεία αύξηση της πρόσληψης ινών σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και πόνο στο στομάχι.

Όπως και άλλα φρούτα, τα μήλα περιέχουν επίσης ένα καλό ποσοστό υδατανθράκων σε κάθε μερίδα. Αν και αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, όσοι ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή κετογόνο δίαιτα, μπορεί να χρειαστεί να μετριάσουν την πρόσληψη τους.

Άλλες υγιείς επιλογές

Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα μήλα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή και μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, πολλά φρούτα και λαχανικά προσφέρουν ένα παρόμοιο σύνολο θρεπτικών συστατικών και μπορούν να είναι εξίσου ευεργετικά για την υγεία. Επιπλέον, η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας άλλων φρούτων και λαχανικών στη ρουτίνα σας μπορεί να προσθέσει περισσότερη γεύση και θρεπτική αξία στη διατροφή σας.

Εδώ είναι μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ανταλλάξετε για μήλα κατά καιρούς:

μπανάνες
βατόμουρα
μπρόκολο
καρότα
κουνουπίδι
φράπα
λάχανο
μάνγκο
ροδάκινα
αχλάδια
ανανά
σμέουρα
σπανάκι
φράουλες
ντομάτες