Είναι η νύχτα πριν από τον μεγάλο αγώνα. Το outfit του αγώνα σου είναι έτοιμο και το στομάχι σου είναι γεμάτο από απλούς υδατάνθρακες.

Αλλά τι γίνεται αν έχει ορέξεις ο/η συντροφός σου για σεξ; Ενδίδεις ή τους/της λες να κάνει ένα κρύο ντους και να σκεφτεί κάτι άλλο;

‘Σαν δρομείς είμαστε μια προληπτική ομάδα ανθρώπων. Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό, ακόμα και αν είναι κάτι που αγαπάμε’, λέει η Julie M. Levitt, M.D., μαραθωνοδρόμος και πιστοποιημένη γυναικολόγος στο Northwestern του Σικάγο. ‘Αλλά φυσιολογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείς ή δεν πρέπει να κάνεις σεξ το βράδυ πριν από έναν αγώνα’.

Μία αναδρομή, αναθεωρεί τρεις μελέτες για σεξ πριν το αγώνα και δεν βρήκε κανένα λόγο για να προκαλέσει μείωση της απόδοσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι ο μέσος όρος θερμίδων που καίει ένα παντρεμένο ζευγάρι είναι 25-50 θερμίδες σε κάθε φορά σεξ, που ισοδυναμεί με ανέβασμα δύο σκαλιών.

Αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τα αποθέματα γλυκογόνου σου. Ωστόσο αν τρέχεις Μαραθώνιο, φρόντισε να μην χάσεις τον ύπνο σου, κάτι το οποίο μπορεί αν επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειάς σου. ‘Προσπάθησε να είναι σύντομο και γλυκό’. Μην συμμετέχεις σε ένα μαραθώνιο σεξ πριν από ένα αγώνα αντοχής’, λέει η Levitt.

Προσπάθησε να είναι ήπιο ώστε να μην προκαλέσει κάποιο ερεθισμό ή πόνο αν είσαι γυναίκα. Ακόμα κράτα τον ενθουσιασμό σου για άλλη μέρα και μην δοκιμάσεις κάτι καινούργιο. Μην πειραματιστείς με νέες στάσεις και ακροβατικά στη κρεβατοκάμαρα που μπορούν να σε οδηγήσουν σε κάποιο τράβηγμα ή κράμπες πριν από τον μεγάλο αγώνα. Τέλος μην δοκιμάσεις μία νέα μάρκα προφυλακτικών που μπορεί να σε ερεθίσει.

Αν είσαι γυναίκα και ξέρεις ότι είσαι επιρρεπής στον ερεθισμό μετά το σεξ, φρόντισε να κάνεις ένα ντουζ αργότερα.

‘Πρέπει να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς 24-48 ώρες πριν τον αγώνα και το σεξ  βοηθάει σε αυτό’ λέει ο Hamilton φυσιολόγος της άσκησης στην Ατλάντα. Ωστόσο για κάποιους άλλους το σεξ είναι μια αγγαρεία, τους αποσπά την προσοχή και τους μειώνει την προσμονή για τον μεγάλο αγώνα’, λέει ο Dweck.


Πηγή: runnersworld

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, Running Coach for adidas Runners Athens