‘Μην ενοχοποιείτε το φαγητό. Αν ο στόχος είναι να εμπνεύσετε, μην μας κάνετε να ντρεπόμαστε.’

Μπορεί κι εσύ να ταυτιστείς με αυτήν την εξομολόγηση – έκκληση της Colleen Stinchcombe στους trainers. Όλα ξεκίνησαν, όταν δοκίμασε ένα από τα πιο δύσκολα classes στο γυμναστήριο και σκεφτόταν ‘Wow, δες τι μπορείς να κάνεις’, καθώς έβγαζε τις ασκήσεις. Τότε, ήταν που ο εκπαιδευτής φώναξε μέσα από το ακουστικό του:

‘Ποιος εδώ αμάρτησε μέσα στο Σαββατοκύριακο και πρέπει να κάψει αυτές τις θερμίδες;’

Εκείνη ακριβώς, ήταν η στιγμή που το σώμα της έγινε απρόθυμο και ‘τσαπατσούλικο’. Αν και σε αντίθεση με εκείνη, ήταν και  οι άλλοι που ζητωκραύγαζαν. Όταν τελείωσε το class, είχε να αντιμετωπίσει ένα μπαράζ σκέψεων όπως:

  • ‘’Τι κακά πράγματα έχεις φάει;
  • Αυτοί οι άνθρωποι ελέγχουν τον εαυτό τους, είσαι χαζή για αυτό δεν μπορείς να συμβαδίσεις με τους υπόλοιπους. Αν έρχεσαι στο μάθημα κάθε μέρα, θα είσαι αδύνατη και δεν θα φας κάτι ‘’κακό’’ ξανά.’

Ήξερε, όταν ξεκίνησε στο γυμναστήριο, πως όλη η φιλοσοφία θα ήταν γύρω από το αδυνάτισμα, κάτι που είχε προσπαθήσει να το εξαλείψει από τη ζωή της. Αυτό που δεν ήξερε ήταν αν είχε δικαίωμα να αναστατωθεί ή αν τέτοιου είδους σχόλια ήταν μέσα στο ‘παιχνίδι’.

Τότε ήταν που πόσταρε το σχόλιο της εκπαιδεύτριας στο Facebook για να ζητήσει τη γνώμη των διαδικτυακών της φίλων για το τι έπρεπε να κάνει.

Σκεφτόταν να κάνει πολλά πράγματα, μερικά εκ των οποίων ήταν να στείλει e-mail, είτε στην ίδια την trainer είτε στο γυμναστήριο, με έρευνες που δείχνουν πως, το να σε κάνουν να ντρέπεσαι για το σώμα σου, δε σε βοηθά να χάσεις βάρος ή να πει πολλούς λόγους για τους οποίους κάποιος γυμνάζεται και που δεν έχουν να κάνουν με το να χάσει βάρος ή να αποκτήσει μυϊκή μάζα.

Μέσα από το post της συνειδητοποίησε πως δεν ήταν η μόνη που βίωνε κάτι τέτοιο.

Κάποιος σχολίασε πως άφησε το γυμναστήριο που είχε συνδρομή λόγω τέτοιου είδους σχολίων – η προηγούμενη δασκάλα χορού άφησε τα ιδιαίτερα στο γυμναστήριο που δούλευε γιατί τέτοιου είδους απόψεις ήταν πάρα πολύ διαδεδομένες.

Οι περισσότεροι, εν τέλει, την συμβούλευσαν να μιλήσει με την trainer της από κοντά. Έτσι και έκανε λοιπόν. Μπορεί να μη της είπε ποτέ ότι το σχόλιό της την ενόχλησε. Ωστόσο της μίλησε για την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ της σκληρής προσπάθειας που κάθε φορά καταβάλλει και της ανακούφιση που της προσφέρει, όπως επίσης και για άλλους τρόπους που μπορεί να βρει προκειμένου να κινητοποιήσει τους ασκούμενους της.

Το πρόβλημα ήταν πως αρχικά άρχισε να αποφεύγει την trainer, έπειτα τα ομαδικά μαθήματα και στο τέλος εγκατέλειψε το γυμναστήριο. Δεν μπορούσε να αντέξει πια την συνεχή προώθηση και ενθάρρυνση του αδυνατίσματος.

Εντυπωσιάστηκε τελικά από το πόσο ένα σχόλιο την επηρέασε – και πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση τέτοιων σχολίων από άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Όμως δεν βγήκε από το υγιεινό τρόπο ζωής μιας και βρήκε εναλλακτικές όπως:

  • το περπάτημα στο πάρκο, την πεζοπορία, προγράμματα ΗΙΙΤ από τον υπολογιστή της και τέλος προσπάθησε απλά να φέρεται με αγάπη στο σώμα της.

Ελπίζει πια οι trainers:

  1.  να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση για τις τεχνικές κινητοποίησης και motivation που χρησιμοποιούν
  2. να συλλογιστούν ότι εργάζονται σε ένα ‘ευάλωτο’ (για πολλούς) χώρο, αφού δεν είναι λίγοι οι ασκούμενοι που έχουν δεχτεί επικριτικά και αποθαρρυντικά σχόλια, και
  3. να καταλάβουν πόσο ισχυρή είναι η άσκηση αυτή καθεαυτή και ότι θα πρέπει να την προάγουν αντιστοίχως.

Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος