Κάνε την προπόνησή σου όσο πιο αποδοτική γίνεται με προπονητικά tips από επαγγελματίες αθλητές.

1. Κάνε το απαραίτητο ζέσταμα!

Οι αθλητές έχουν μάθει στην καριέρα τους ότι για να μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα, πρέπει να διατηρούν το σώμα τους σε εγρήγορση.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων η προθέρμανση είναι μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης, λίγες καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις και ίσως και λίγο foam rolling.

Ωστόσο αν οι μύες δεν είναι προετοιμασμένοι για τις κινήσεις που πρόκειται να γίνουν, δε θα είναι σε θέση να αποδώσουν τα μέγιστα, και αυτό θα περιορίσει την αποδοτικότητά τους. Ειδικότερα αν αποτύχεις να κάνεις σωστή προθέρμανση σημαίνει ότι προετοιμάζεσαι για να αποτύχεις.

2. Προπονήσου παραπάνω από 1 ή 2 φορές την εβδομάδα!

Φυσικά είναι ευκολότερο για τους αθλητές να προπονούνται κάθε μέρα εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους. Αυτό που μπορείς να μάθεις από αυτούς είναι ότι η συχνότητα των προπονήσεων όχι μόνο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσεις να προπονείσαι παραγωγικά, αλλά επιτρέπει σε σένα να γυμνάσεις μέρη του σώματος σου και να τους δώσεις ικανοποιητικό χρόνο για ξεκούραση.

Η προπόνηση μόνο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα δυσκολεύει την προσαρμοστικότητα του σώματος σου, είτε οι στόχοι σου είναι απλώς αισθητικοί ή και όχι.

3. Μην προπονείσαι έντονα συνέχεια!

Οι κανόνες του σύγχρονου fitness αγαπούν το ΗΙΙΤ. Ενώ βρίσκει χώρο στα προγράμματα training, δεν πρέπει να γίνεται αποκλειστικά το μοναδικό κομμάτι. Οι αθλητές χρησιμοποιούν περιοδικά ασκήσεις υψηλής έντασης για να βελτιώσουν το καρδιοαναπνευστικό τους σύστημα, αλλά όχι πολύ συχνά γιατί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών εκτοξεύοντας τις ορμόνες του στρες.

4. Σχεδίασε τις κινήσεις σου!

Οι αθλητές είναι εξαιρετικοί στα αθλήματα τους γιατί έχουν ξοδέψει πολλές ώρες μαθαίνοντας και καλλιεργώντας τις ικανότητές τους. Όταν ο μέσος όρος των ανθρώπων επιλέγει να προπονείται, συχνά αγνοεί την ανάγκη να μάθει ή να τελειοποιήσει μια κίνηση, πριν αυξήσει το βαθμό δυσκολίας.

Αν δεν είσαι σε θέση να κινηθείς σωστά, τότε καθώς η κίνηση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προπόνησή σου θα αποτύχει και το επίπεδο εξάσκησης σου θα μειώνεται.

5. Κάνε focus στην αποκατάσταση!

Έχεις δει τα βίντεο κάποιων αθλητών που βουτούν μέσα σε παγωμένο νερό; Mοιάζει τρομακτικό, αλλά το κάνουν γιατί γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα επέλθει γρηγορότερα η αποκατάσταση και θα τους επιτρέπεται έτσι να προπονούνται σκληρότερα και γρηγορότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το μπάνιο με παγωμένο νερό είναι γνωστό στις μέρες μας και ως κρυοθεραπεία, και ίσως να έχεις παρατηρήσει τις κλινικές που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες σε πολλά μέρη.

Η υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία κάνει τον εγκέφαλο να μεταφέρει το αίμα στο σώμα σου, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όργανα όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Η κρυοθεραπεία προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών και αντιφλεγμονωδών ουσιών στο αίμα.

Το αίμα έτσι μετέπειτα εμπλουτισμένο με οξυγόνο και ορμόνες επιστρέφει πίσω σε όλα τα μέρη του σώματος βοηθώντας τους μύες να επανακάμψουν γρηγορότερα.


Πηγή: mensfitnessmagazine.com

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου