Έχεις κάποια ερώτηση που νιώθεις πολύ αμήχανα να ρωτήσεις; Δεν είσαι ο μόνος. Μάθαμε τις απαντήσεις – για χάρη σου – σε ερωτήσεις που πολλούς θα τους έκανε να κοκκινίσουν.

1.Ισχύει ότι κατουριούνται πάνω τους;

Eίτε πρόκειται για το μαγιό, το ποδήλατο σου ή στο τρέξιμο, είναι βολικό και γλυτώνεις χρόνο, τη στιγμή που τα δευτερόλεπτα μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ του βάθρου και της 4ης θέσης. Υπάρχουν πάντα WC στην ζώνη αλλαγής (και εκτός φυσικά), αν όμως σε νοιάζει απλά να τερματίσεις, δεν υπάρχει λόγος να μπεις σ’ αυτό το τρυπάκι. Αν πάλι το τολμήσεις, σιγουρέψου ότι δεν είναι κανείς γύρω σου – ειδικότερα στο ποδήλατο.

2.Γιατί φοβούνται τόσο την ανοιχτή θάλασσα;

Είναι ένας από τους πιο κοινούς φόβους που οι νέοι τριαθλητές πρέπει να ξεπεράσουν. Όπως ο φόβος για το σκοτάδι, η αίσθηση του αγνώστου και της απομόνωσης του ανοιχτού νερού μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και ίσως και προ–αγωνιστική νευρικότητα. Μπορείς να ανακουφιστείς από την αναταραχή, ξεκινώντας το κολύμπι από τους τελευταίους και να αφήσεις τους πιο γρήγορους κολυμβητές μπροστά. Μη φοβάσαι να γυρίσεις στο νερό ανάσκελα, αν δεις ότι τα πράγματα “σκουραίνουν”.

3.Τι συμβαίνει με τη μετάβαση που κάνουν από το τρέξιμο στο ποδήλατο;

Αυτοί οι τρελοί αθλητές που λέγονται “ιπτάμενα άλογα”! Έχουν ήδη τα παπούτσια τους στα πετάλια και τρέχουν ξυπόλητοι στη ζώνη αλλαγής! Όσο πλησιάζουν τη γραμμή αλλαγής, τρέχουν αμέσως και ανεβαίνουν στη σέλα με μια κίνηση που μοιάζει σαν άλμα. Μετά από μερικές πεταλιές, βάζουν τα πόδια τους μέσα στα παπούτσια, τα σφίγγουν και συνεχίζουν την πορεία τους. Αυτή η τακτική σώζει χρόνο και πραγματοποιείται μόνο από έμπειρους τριαθλητές και θα πρέπει να την έχεις εξασκήσει πριν τη μέρα του αγώνα.

4.Γιατί τα μαγιό εφαρμόζουν τόσο στενά;

Ένα σωστό τριαθλητικό μαγιό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού. Θες το μαγιό σου να είναι άνετο στην εφαρμογή, αλλά όχι τόσο σφιχτό ώστε να περιορίζει την αναπνοή σου ή να περιορίζει το εύρος κίνησης. Η ιδανική εφαρμογή μπορεί να εξαλείψει την παραμόρφωση και είναι περισσότερο υδροδυναμική, που σημαίνει ότι στο νερό είναι πιο αποτελεσματικό.

5.Πώς μπορείς να βρεις το ποδήλατό σου ευκολότερα;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποπροσανατολιστικό από όταν βγαίνεις από το δύσκολο κολύμπι και να τρέχεις στην παραλία. Καθώς βάζεις τα πράγματα σου στη ζώνη αλλαγής, βάλε σημάδι κάποιο banner ή μια κολώνα – πράγμα που το κάνει ευκολότερο από τα να μετράς κουβαδάκια για να βρεις τον αριθμό σου. Μπορείς να το κάνεις ακόμα ευκολότερο με το να έχεις κάποιο κράνος με φωτεινό και έντονο χρώμα ή την πετσέτα σου.

6.Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσεις όλη αυτή τη ‘φθορά’;

Υγρασία, επαναλαμβανόμενη κίνηση και ζέστη δεν είναι ποτέ καλός συνδυασμός. Πριν φορέσεις το μαγιό, χρησιμοποίησε βαζελίνη σε κάθε περιοχή που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό γενικά περιλαμβάνει το λαιμό, τις μασχάλες, ανάμεσα στα πόδια και γύρω από τους αγκώνες. Μην ντρέπεσαι – τόσο περισσότερο, τόσο καλύτερα.

7.Η αθλητική διατροφή μπορεί να σου δημιούργησει πρόβλημα. Ποιες άλλες είναι καλές επιλογές;

Αν τα πολλά τζελάκια ταράξουν το στομάχι σου, θυμήσου ότι δεν είσαι ο μόνος. Η αθλητική διατροφή δεν λειτουργεί καλά σε όλους και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις τελικά αθλητές να τρώνε μπανάνες, ψαράκι, τσιπς ως εναλλακτικές. Πειραματίσου με απλές, αλμυρές και βασισμένες στους υδατάνθρακες επιλογές κατά τη διάρκεια της προπονητικής περιόδου, ώστε να σιγουρευτείς ότι το σώμα σου συμφωνεί με τις επιλογές σου πριν τον αγώνα.

8.Επιτρέπεται το πρόσθιο;

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, η απάντηση είναι ναι! Οι περισσότεροι αρχάριοι τριαθλητές ολοκληρώνουν το πρώτο τους κολύμπι με τη χρήση ενός συνδυασμού ελεύθερου, ύπτιου και πρόσθιου. Ο τερματισμός είναι το μόνο που μετράει, πάρε λοιπόν το χρόνο σου και σιγουρέψου ότι είσαι άνετος κατά την εξέλιξη του κομματιού της κολύμβησης.

9.Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τριαθλητικού ποδήλατου και του road bike;

Το τριαθλητικό ποδήλατο γενικά έχει μια πιο επιθετική γεωμετρία και ειδικές μπάρες που είναι σχεδιασμένες να σε κάνουν πιο αεροδυναμικό και αποτελεσματικό στο έδαφος. Επίσης, συχνά έχει βαθύτερες σωληνώσεις για να κόψεις τον άνεμο και με τη σέλα προσανατολισμένη προς τα μπρος για να παρέχεις περισσότερη δύναμη στα πετάλιά σου. Το road bike, από την άλλη, έχει σχεδιαστεί για μια ποικιλία τερέν, με πιο ευθεία γεωμετρία και καλύτερη δυνατότητα χειρολαβής. Θυμήσου ότι μπορείς να χρησιμοποιείς το παλιό σου road bike για τα πρώτα σου τρίαθλα.

10.Τι κάνω αν χρειαστεί να πάω τουαλέτα;

Η καλύτερη τακτική για να αποφύγεις αυτή την κατάσταση είναι να ξυπνήσεις αρκετά νωρίτερα το πρωί, να πιεις τον καφέ σου, να φας το πρωινό σου πριν τον αγώνα και να πας στην τουαλέτα πριν τον αγώνα. Ιδανικά, σαν δεύτερη επιλογή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δωμάτιο του ξενοδοχείου, αλλά όλοι οι αγώνες έχουν διαθέσιμες εγκαταστάσεις στη ζώνη αλλαγής. Σε περίπτωση που έχεις καταπιεί πολύ νερό στο κομμάτι της κολύμβησης ή το τζελάκι δεν ‘συμφωνεί’ με το σώμα σου, οι περισσότεροι σταθμοί βοηθειών έχουν φορητή τουαλέτα για τέτοιες περιπτώσεις.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου