Υπάρχουν ατέλειωτες κινήσεις που σου υπόσχονται δυνατούς, γραμμωμένους κοιλιακούς. Αλλά με τόσες επιλογές είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις ποια είναι η πιο αποτελεσματική. Φυσικά, οι περισσότερες ασκήσεις κοιλιακών θα έχουν θετική επίδραση στους μύες του πυρήνα σου, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να αποκτήσεις 6-pack, τότε ποιες ασκήσεις πρέπει να επιλέξεις; 
Αναρωτηθήκαμε ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά ανάμεσα στις 2 γνωστές και βασικές ασκήσεις κοιλιακών: τα sit-ups και τα v-ups.Πώς να κάνεις  sit-up: Ξάπλωσε στο πάτωμα με το πρόσωπο να κοιτάζει πάνω, τα γόνατα λυγισμένα. Φέρε τη λεκάνη προς τα μέσα, κρατώντας την σταθερή και ακούμπα τη μέση σχεδόν στο έδαφος, αλλά όχι επίπεδα πάνω, προσπάθησε να διατηρείς μια μικρή κυρτότητα, χωρίς να την χάνεις όμως κατά τη διάρκεια. Σήκωσε τον κορμό προς τα πάνω μέχρι να φτάσεις σε καθοστή θέση, χωρίς να τραβάς τον αυχένα και σιγά σιγά πήγαινε πίσω στο αρχικό σημείο ξανά, προσέχοντας να μη χαλάς τη θέση της μέσης. Πώς να κάνεις v-up: Ξάπλωσε στο έδαφος με χέρια και πόδια ίσια τεντωμένα. Με μία κίνηση, σήκωσε τον κορμό και τα πόδια σου σαν να προσπαθείς να πιάσεις τα δάχτυλα των ποδιών σου. Χαμήλωσε πάλι πόδια και χέρια μέχρι να ξαπλώσεις στο αρχικό σημείο.
Ο Albert Matheny, συνιδρυτής στο SoHo Strength Lab και σύμβουλος στο Promix Nutrition λέει ότι συνιστά τα v-ups σε σχέση με τα sit-ups όταν το θέμα είναι το χτίσιμο μιας συνολικά τονισμένης κοιλιάς. Και αυτό γιατί τα v-ups είναι καλύτερα στο να στοχεύουν όλους τους κοιλιακούς μύες σου, περιλαμβάνοντας και το κάτω μέρος και τους πλάγιους.

Τα κλασικά sit-ups, από την άλλη, θα δουλέψουν τους κοιλιακούς σου, αλλά τείνουν να κάνουν focus περισσότερο στον ορθό κοιλιακό (στο πάνω μέρος). Βάζοντας πολλά sit-ups στη ρουτίνα σου μπορεί να είναι θέμα επίσης, καθώς η κίνηση αυτή τείνει να ‘τραβάει τον αυχένα σου προς τα μπροστά, να βραχύνει τους κοιλιακούς μύες σου και να σφίγγει τους καμπτήρες των ισχίων σου’, εξηγεί ο Matheny.

Βέβαια, όταν μιλάμε ξανά για τα v-ups, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ευλυγυσία, τη δύναμη και το συντονισμό να τα εκτελέσουν σωστά. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω σφιχτών οπίσθιων μηριαίων και/ή αδύναμων κοιλιακών. Οπότε, για να κάνεις την κίνηση σωστά και να σιγουρευτείς ότι παίρνεις τα μέγιστα από αυτήν, ο Matheny σου προτείνει να ξεκινήσεις με hollow-body holds σαν άσκηση που θα σε βοηθήσει να φτάσεις σταδιακά να κάνεις σωστά τα v-ups.

Δες εδώ ποια είναι η θέση που πρέπει να παραμείνεις στα hollow-body holds και η σωστή τεχνική τους:

H ετυμηγορία: Για δυνατότερους κοιλιακούς τα v-ups είναι το καλύτερο στοίχημα. Απλώς βεβαιώσου ότι μπορείς να κάνεις σωστά την κίνηση, χωρίς να συμβιβάζεις την τεχνική σου.


Πηγή: womenshealthmag.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach