Ρώτα τους περισσότερους trainers και θα σου πουν ότι ένα υγιές προπονητικό πρόγραμμα αποτελείται από προπόνηση δύναμης, αερόβια προπόνηση και μέρες ξεκούρασης, ιδανικά απλωμένα μέσα στην εβδομάδα. Αλλά για όλους εμάς που αγαπάμε να τα κάνουμε όλα μαζί ή απλώς να περνάμε περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο η κοινή ερώτηση φαίνεται να είναι: Τι να κάνω πρώτα, ενδυνάμωση ή αερόβιο (τρέξιμο, ποδήλατο, ελλειπτικό;)

Η Natalie Carey, πιστοποιημένη trainer και αθλητική διατροφολόγος στο DIAKADI Fitness λέει: “Η προπόνηση δύναμης θα πρέπει να έρχεται πάντα πρώτη σε σειρά-πάντα, καθώς το να δομείς την προπόνησή σου με τέτοιο τρόπο έχει πολλά οφέλη”.

Απώλεια λίπους

Αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους – ειδικότερα λίπους – η προπόνηση με αντιστάσεις πριν την αερόβιά σου προπόνηση έχει τεράστια οφέλη, λέει η Natalie. Εξήγησε ότι η προπόνηση δύναμης αυξάνει τη μετα-προπονητική καύση θερμίδων (afterburn effect), δηλαδή το καις θερμίδες και μετά το πέρας της προπόνησης. Ο μεταβολισμός της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας σου είναι αυξημένος και το σώμα σου δουλεύει επισταμένα για να βοηθήσει τους μύες σου να αποκατασταθούν, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη θερμιδική καύση για αρκετή ώρα αφού τελειώσει η προπόνηση. Αυτή η κατάσταση είναι ιδανική για να ξεκινήσεις σε εκείνο το σημείο την αερόβια προπόνησή σου.

Συμφωνεί και η Diana Chaloux, πιστοποιημένη personal trainer και κάτοχος της online personal-training ιστοσελίδας HitchFit. “Όταν κάνεις προπόνηση δύναμης, το σώμα σου χρησιμοποιεί για καύσιμο το γλυκογόνο (που είναι αποθηκευμένο σε μορφή υδατανθράκων. Οπότε αν ξεκινάς με ενδυνάμωση πρώτα και κάνεις αμέσως χαμηλής έντασης καρδιαναπνευστική άσκηση (πχ. χαλαρό τρέξιμο), δημιουργείς κατευθείαν ένα περιβάλλον όπου το λίπος είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Κι αν όχι να χρησιμοποιηθεί απόλυτα, σίγουρα μετά τα βάρη ο μεταβολισμός καύσης του λίπους στην αερόβια άσκηση που θα κάνεις θα είναι μεγαλύτερος.

Πρόληψη τραυματισμών

Συγκριτικά με την αερόβια άσκηση, είναι ευκολότερο να τραυματιστείς από την προπόνηση δύναμης λέει η Natalie, ειδικά αν μπεις σε αυτήν κουρασμένος. Πρέπει να έχεις εξασφαλίσει ότι δεν θα ξεκινήσεις μία άσκηση κουρασμένος, έχοντας κακή τεχνική. Ένα κουρασμένο νευρικό σύστημα και απροσεξία στην τεχνική μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανό τραυματισμό. Αν θες να κάνεις καλά αυτές τις προβολές, τα kettlebell swings και τα push ups, οι μύες σου πρέπει να είναι φρέσκοι και ξεκούραστοι.

Σημαντικό: Ακόμα και αν αισθάνεσαι μες στην ενέργεια και ανεπηρέαστος/η από την αερόβια προπόνησή σου, το σώμα σου και πάλι δαπάνησε κινήσεις και χρησιμοποίησε τις ενεργειακές πηγές. Αυτή η κόπωση μπορεί να επηρεάσει την τεχνική και τη συγκέντρωσή σου με τρόπους που ίσως δεν μπορέσεις να παρατηρήσεις από μόνος/η σου. Ό,τι κι αν αποφασίσεις τελικά, πρόσεχε το πώς αισθάνεσαι και βάλε τα δυνατά σου για να ξέρεις το πότε είναι ώρα να κάνεις λίγο “κράτει”.


Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach