Οι περισσότεροι λατρεύουν τη ΗΙΙΤ (High Intensity Interval Training ή, αυτό που λέμε στα Ελληνικά, Διαλειμματική Προπόνηση) και ένας από τους κορυφαίους λόγους είναι η αποτελεσματικότητά της, μιας και καίει πολλές… πάρα πολλές θερμίδες. Περίπου εκτιμάται ότι 15 λεπτά ΗΙΙΤ μπορούν να κάψουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι μια ώρα, ή και περισσότερο, περπάτημα ή jogging.

Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν αυξημένη καρδιοαναπνευστική και μυϊκή αντοχή. Η ΗΙΙΤ μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου μετά την άσκηση, ενισχύοντας το μεταβολισμό σου και προωθώντας την καύση θερμίδων και μετά το τέλος της προπόνησης. Το φαινόμενο afterburn σε βοηθάει να χάσεις βάρος, όχι μυς. Επιπλέον, η διαλειμματική προπόνηση είναι εξαιρετική για την καρδιά σου.

Πρέπει να θυμάσαι

Το πιο σημαντικό, πάντα πρέπει να είσαι ενυδατωμένος. Στη διαλειμματική προπόνηση πέρα από την ενέργεια που χρειάζεσαι, ιδρώνεις, και αρκετά ώστε να πέσει η θερμοκρασία του σώματος. Γι’ αυτό, να έχεις πάντα νερό δίπλα σου. Επίσης, καλό θα είναι να έχεις τη συναίνεση του γιατρού πριν ξεκινήσεις τέτοιου είδους προπονήσεις. Ακόμα, επειδή αυτά τα workouts καίνε πολλές θερμίδες, η αποκατάσταση είναι το κλειδί!

Να ένα απλό πρόγραμμα για να ξεκινήσεις στο σπίτι

Workout:
Κάνε το πρόγραμμα κυκλικά 3 φορές, κάνοντας κάθε άσκηση για 30 δευτερόλεπτα και να ξεκουράζεσαι 10 δευτερόλεπτα πριν πας στην επόμενη άσκηση.

 1. Ψηλά γόνατα
 2. Bear crawl
 3. Σανίδα
 4. Πλάγια σανίδα με άρση αριστερού ποδιού
 5. Σανίδα
 6. Πλάγια σανίδα με άρση δεξιού ποδιού

Κάνε ένα διάλειμμα για νερό και συνέχισε με την ίδια λογική τις παρακάτω ασκήσεις.

 1. Burpees
 2. Kick-throughs
 3. Κάθισμα με άλμα
 4. Mountain climbers
 5. Bird dogs
 6. Walk-down push-ups
 7. Jumping lunges
 8. Pulsing squats

Πηγή: popsugar.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου