Το Krav Maga είναι ένας τρόπος αυτοάμυνας που βασίζεται στη μάχη σώμα με σώμα που χρησιμοποιούσε ο Ισραηλινός στρατός. Είναι αποτελεσματικό και brutal, μεταφράζεται ως “μάχη επαφής” και η έλλειψη κανόνων και η πνευματικότητα το ξεχωρίζει από τις συνηθισμένες πολεμικές τέχνες. Ο σκοπός του είναι να σε μάθει να προστατεύεις τον εαυτό σου μέχρι και να είσαι σε θέση να ξεφύγεις αν κάποιος σου επιτεθεί.

Η instructor Sarah Brendlor εξηγεί πως είναι εύκολο να το μάθεις: “Χρειάζεται όλα σου τα βασικά ένστικτα και τα κάνει πιο έντονα και αποτελεσματικά”. Καταφέρνει να εξισορροπεί το πεδίο μάχης μεταξύ ανδρών και γυναικών και δε χρησιμοποιεί κατηγορίες βάρους  για να καθορίσει τις μάχες όταν πρόκειται για εξάσκηση κινήσεων μεταξύ πραγματικών αντιπάλων.

«Στις πολεμικές τέχνες, οι μάχες γίνονται βάση κατηγοριών σωματικού βάρους, αλλά στο δρόμο κάποιος είναι πιο πιθανό να επιλέξει κάποιο πιο μικρόσωμο από εκείνον θύμα. Οι γυναίκες χρειάζεται να γνωρίζουν πώς πρέπει να χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος τους και να βάζουν δύναμη στην κλωτσιά ή τη μπουνιά τους», λέει η εκπαιδεύτρια Magdalena Nikitczuk.

Η αυτοάμυνα είναι ο κυριότερος λόγος για να μάθεις Krav Maga. Μπορεί να σε αφυπνήσει και να σε κάνει να νιώσεις άνετα όταν γυρίζεις στο σπίτι το βράδυ, μόνη σου. Πολλές γυναίκες γνωρίζουν αυτό το αίσθημα ανασφάλειας όταν κυκλοφορούν το βράδυ μόνες, αυτός ο φόβος είναι που μπορεί να τις παγώσει όταν κάποιος τους επιτεθεί. Το Krav Maga εστιάζει σε απλές κινήσεις που έχεις επανειλημμένα εκτελέσει ούτως ώστε αν πέσεις θύμα επίθεσης, η μνήμη σου να μπορέσει να σου δώσει μια ευκαιρία να δραπετεύσεις. Αυτός ο τρόπος άμυνας σου δείχνει πώς να καταφέρεις να χτυπήσεις εμφανή σημεία, όπως είναι τα μάτια ή τα γεννητικά όργανα.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένας ακόμα λόγος να μάθεις. “Κατά τη γνώμη μου, οι γυναίκες δεν έχουν αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορέσουν μόνες τους να αμυνθούν. Η ικανότητα να μπορέσεις να αποτρέψεις τοn επιτεθέμενο δεν μπορεί μόνο να τις βοηθήσει να περπατούν ήρεμες, αλλά και να αυξήσουν και την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και τη γενικότερη αίσθηση επιτεύγματος”, λέει η Helen Harper expert των πολεμικών τεχνών.

Επιπρόσθετος λόγος είναι η άσκηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρίσκεσαι σε καλύτερη φόρμα με την εκμάθηση Krav Maga. Επιπλέον, θα σε βοηθήσει τρομερά να ξεπεράσεις το άγχος σου, μιας και το μάθημα σε προτρέπει να απελευθερώσεις όλο το θυμό σου. Ο λόγος για αυτή την ενθάρρυνση είναι η πρόληψη του τρόμου στην πραγματική ζωή, ακόμα και τους επιτεθούν. Η Krav Maga instructor Darren Shelley υποστηρίζει ότι όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα τόσο καλύτερα.

Το Krav Maga έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αγγλία! Βρες την πιο κοντινή σχολή και ξεκίνα το ταξίδι στην ενδυνάμωση και την αυτοάμυνα.


Πηγή: infinityhousemagazine.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος