“Αξιοποίησέ το ή θα το χάσεις!” – σίγουρα θα το έχεις ακούσει αυτό αναφορικά με τη δουλειά σου ή κάποιο ‘’κρυφό’’ σου ταλέντο. Όμως, αυτή η φράση εκφράζει και τους γλουτούς σου! Οι γλουτοί σου επιβαρύνονται πάρα πολύ από την καθιστική καθημερινότητα, γιατί μην ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων περνά πολλές ώρες σε ένα γραφείο.

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν οι γλουτοί σου είναι ανενεργοί. Υπάρχει μια ορολογία που το χαρακτηρίζει “αμνησία των γλουτών”, γιατί όχι μόνο δουλεύουν λιγότερο, αλλά και ξεχνάνε πώς να ενεργοποιούνται όταν χρειάζεται. Όταν οι γλουτιαίοι ξεχνούν να κάνουν τη δουλειά τους, άλλα μέρη του σώματος (όπως το κάτω μέρος της μέσης) αναλαμβάνουν τη θέση τους, οδηγώντας σε πόνους χαμηλά στη μέση, στο γόνατο ακόμα και στο γοφό. Αυτό που είναι λοιπόν πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι αν νιώθεις πόνο κάπου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι εκείνο το σημείο έχει το πρόβλημα.

Ο μείζων γλουτιαίος είναι ο μεγαλύτερος από τους 3 γλουτιαίους μύες και δίνει την περιζήτητη κυκλική και σταθερή μορφή. Ο μέσος και ο ελάσσων βρίσκονται πλευρικά και είναι υπεύθυνοι για την ‘αρπαγή’ (ή την απομάκρυνση του γοφού από το σώμα) όπως και τη σταθεροποίηση των γοφών. Αυτοί οι 3 μύες μαζί βοηθούν στην προπόνηση ώστε να είναι έντονη, ασφαλής και χωρίς πόνους.

Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τένις, το τρέξιμο και το μπάσκετ απαιτούν εκρηκτική έκταση των γοφών και συνεπώς όσο πιο δυνατοί είναι οι γλουτιαίοι σου, τόσο πιο εκρηκτική και δυνατή είναι η κίνηση.

Αρχικά, πρέπει να τους αφυπνίσεις, Ξέρεις τι αίσθηση έχει να ενεργοποιείς τους γλουτούς σου κατά τη διάρκεια της άσκησης; Αν όχι, ήρθε η ώρα να αποκτήσεις καλύτερη σχέση με το πίσω μέρος των γλουτών σου. Ξεκίνησε ενεργοποιώντας τους γλουτούς σου, όταν κάνεις μερικά καθίσματα ή σηκώνεις βάρη στα πόδια. Με αυτό τον τρόπο όταν πας ξανά για τρέξιμο, θα εξασφαλίσεις ότι οι γλουτιαίοι σου παίρνουν φωτιά, όπως και θα έπρεπε.

Ας επιστρέψουμε ξανά στο σενάριο του γραφείου. Όταν σηκώνεσαι να φύγεις στο τέλος της μέρας, οι γοφοί σου δεν είναι σε εκτεταμένη θέση. Τότε είναι που σίγουρα δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε ένα απογευματινό τρέξιμο μετά τη δουλειά, αυξάνοντας την πιθανότητα τραυματισμού. Σιγουρέψου ότι έχεις αφιερώσει λίγο χρόνο να κάνεις κάποιες πλευρικές κινήσεις στην εμπρόσθια επιφάνεια της κίνησης, μιας και το πάνω – κάτω από όλη την μέρα στη δουλειά γίνεται από το οβελιαίο επίπεδο. Ένα δυναμικό ζέσταμα είναι εξαιρετικό για να ενεργοποιήσεις τους γλουτούς σου να μπουν στη δουλειά.

Για σκέψου το. Ποια ήταν η τελευταία φορά που γύμνασες τους γλουτούς σου; Έχεις συχνά πόνους στη μέση, στο γοφό ή στο γόνατο; Μήπως έχεις γλουτούς; Τότε πρέπει να κάνεις μερικές ασκήσεις για αυτούς! Υπάρχουν άπειρες που μπορείς να κάνεις στην άνεση του σπιτιού σου, χωρίς εξοπλισμό, μόνο με ένα στρώμα. Μπορείς να βρεις πολλές ασκήσεις είτε για τους γλουτούς είτε για όλο το σώμα στο Runtastic Results app. Κατέβασε την εφαρμογή σήμερα και ξεκίνησε να ενδυναμώνεις το σώμα σου από την κορυφή ως τα νύχια – συμπεριλαμβανομένων και των γλουτών φυσικά! Να είσαι συνεπής και οι γλουτοί και η επίδοσή σου θα εκτοξευθούν.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου